Categorii

Fără îngrădituri. S-a deschis a patruzecea întâlnire europeană a comunităţii din Taizé

Bucuria să nu se termine, să nu se termine niciodată, chiar şi atunci când toţi se vor întoarce acasă, chiar şi atunci când momentele de dificultate vor apare insurmontabile: acesta este obiectivul pe care priorul de la Taizé, fratele Alois, l-a pus aseară miilor de tineri adunaţi în St. Jakobshalle din Basel pentru a patruzecea întâlnire europeană. „Este o mare bucurie a fi împreună timp de cinci zile, aşa de diferiţi prin originile, culturile, confesiunile noastre. Bucuria noastră este mare dar cu siguranţă – a spus în prima dintre meditaţiile de seară – toţi aspirăm cu ardoare la o bucurie care să dureze mai mult decât cinci zile, o bucurie care să nu se termine niciodată”, temă care „va fi obiectul căutării noastre în timpul aceste întâlniri şi tot anul care începe. «Bucură-te, veseleşte-te şi jubilează din toată inima» (cf. Sof 3,14)”.

Alois a mulţumit „celor care ne primesc nu numai în oraş, ci în toate regiunea înconjurătoare, în Elveţia, în Franţa, în Germania. Pentru prima dată, una dintre întâlnirile noastre europene se ţine la răscrucea a trei ţări şi la intersecţia a două limbi. Basel este un oraş european. Venind aici, noi am vrea să exprimăm că în construirea Europei nu este posibil să ne întoarcem înapoi. Basel – a subliniat el – este un oraş marcat de Reforma protestantă din secolul al XVI-lea şi unde astăzi se desfăşoară numeroase iniţiative ecumenice. Reunindu-ne aici, este şi acest drum spre unitatea creştinilor pe care am vrea să-l valorizăm”.

În această dimineaţă participanţii au tratat prima dintre cele patru propuneri făcute de priorul de la Taizé pentru anul 2018. Are ca titlu „A săpa izvoarele bucuriei”. Pornind de la textul biblic citit aseară, „Domnul, Dumnezeul tău, este în mijlocul tău” (cf. Sof 3,17), fratele Alois explică faptul că bucuria Evangheliei „derivă din certitudinea că noi suntem iubiţi de Dumnezeu, iubiţi de iubirea fără limite pe care El o are faţă de fiecare dintre noi. Dacă, părăsind Baselul, veţi păstra numai certitudinea acestei iubiri infinite a lui Dumnezeu, izvor de bucurie, veţi păstra esenţialul”. Şi, în rugăciunea din această seară, „voi încerca să arăt cum bucuria care provine din iubirea lui Dumnezeu nu este în niciun fel o fugă de problemele din timpul nostru. Dimpotrivă, ne face şi mai sensibili faţă de dificultăţile celorlalţi”.

În afară de mesajul papei Francisc, au venit alte mesaje. „Bucuria – scrie arhiepiscopul de York, John Sentamu – este mai mult decât o simplă fericire. Este cea mai profundă, cea mai bogată şi cea mai intim purtătoare de viaţă. Bucuria este strigătul întregii creaţii care proclamă că există un răspuns la dificultăţile şi la necazurile din această lume, şi acest răspuns este Isus Cristos. În persoana lui Isus găsim harul de a ne uni cu alţii întinzându-le o mână plină de prietenie şi nu de un sentiment de revanşă”, conclude primatul anglican. Secretarul general al Consiliului Ecumenic al Bisericilor, Olav Fykse Tveit, aminteşte importanţa de a fi comemorat împreună („creştini de orice tradiţie”) a cinci suta aniversare a începutului Reformei protestante: „Împreună am cerut iertare pentru diviziunile din trecut şi am afirmat ceea ce avem în comun în Isus Cristos. A fost un semn puternic al responsabilităţii noastre reciproce în Cristos”. În acelaşi mod, comunitatea din Taizé trebuie să fie considerată „pionieră pe acest drum care merge de la conflict la comuniune, martori de unitate”. Tveit scoate în evidenţă că la Basel se celebrează a patruzecea adunare europeană a tinerilor şi că, pentru prima dată, întâlnirea are loc simultan în trei naţiuni: „O referinţă la necesitatea de a merge dincolo de graniţe şi de diviziuni, de a construi punţi şi nu ziduri. Avem nevoie de participarea, de angajarea şi de ideile tinerilor, astăzi ca şi în urmă cu şaptezeci de ani”, încheie el, amintind că în 2018 Consiliul Ecumenic al Bisericilor va sărbători şaptezeci de ani de la întemeiere cu motoul „A merge împreună, a sluji dreptatea şi pacea”. Şi Martin Junge, secretar general al Federaţiei Luterane Mondiale, în afară de a sublinia celebrarea istorică a celui de-al cincilea centenar al Reformei, exprimă recunoştinţă pentru exemplul arătat de tinerii de la Taizé: să se întâlnească, să vorbească privindu-se în ochi asumă o valoare deosebită „într-o epocă în care familia umană pare să aibă dificultăţi să se reunească, să lucreze împreună şi să dialogheze”. Aşadar este un mesaj puternic cel care vine din Basel, care „se opune tuturor diviziunilor dominante şi discursului corosiv care ne înconjoară în această privinţă”. Salutări participanţilor au venit şi de la secretarul general al Naţiunilor Unite, António Gutierres, şi de la preşedintele Consiliului Europei, Donald Tusk.

Într-un editorial, episcopul de Moulins, Laurent Percerou, preşedinte în Franţa al Consiliului pentru pastoraţia copiilor, a tinerilor şi a vocaţiilor, revine asupra alegerii de a organiza întâlnirea în trei ţări: „Simbol care manifestă angajarea neclintită a fratelui Roger pentru reconcilierea şi unitatea Europei, astăzi şi mai esenţială când popoarele care fac parte din ea se îndoiesc de ea şi sunt tentaţi de tendinţe naţionaliste”.

(După L’Osservatore Romano, 30 decembrie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.