Categorii

Faisalabad, de 20 de ani creştinii şi musulmani se roagă unii lângă alţii

FaisalabadMusulmanii şi creştinii se roagă unii lângă alţii de peste 20 de ani şi în această perioadă de timp nu s-a înregistrat nici măcar un episod de violenţă. Se întâmplă la Nazimabad, cartierul Faisalabad (Punjab), unde pe strada 14 o moschee şi o biserică catolică împărtăşesc zidul despărţitor. Locul de cult creştin a fost construit în 1970, în timp ce temelia moscheii a fost pusă în 1994. Locuitorii locali afirmă că la început cele două structuri era distante la cinci marla (circa 100 de metri), dar apoi locul de cult islamic s-a extins ajungând la peretele bisericii.

Qari Zubair, imamul, relatează că „ambele locuri de cult au fixat orarele lor de rugăciune în aşa fel încât nimeni să nu aibă probleme. Noi n-am instalat difuzoarele pe acoperiş ca de obicei, ci le-am pus înăuntru, aşa încât fraţii şi surorile noştri creştini nu sunt deranjaţi în rugăciunea lor”.

Părintele Basheer este parohul bisericii de 30 de ani: „În 1994, când fraţii noştri musulmani urmau să construiască moscheea lângă biserică şi ne-au întrebat dacă avem obiecţii, am acceptat decizia lor cu entuziasm. Am modificat orarele noastre de rugăciune aşa încât ei să nu aibă probleme în timpul Namaz (rugăciunea de dimineaţă)”. „Adevărata umanitate – continuă preotul – este a-l sluji pe om: înainte de a fi musulmani şi creştini suntem cu toţii oameni şi asta ne apropie în a spune rugăciunile noastre împreună”.

Muhammad Rafique, musulman în vârstă de 70 de ani, spune: „Dacă m-ar întreba cineva cum este posibil ca musulmanii şi creştinii să se roage împreună, eu aş spune că tot meritul este la persoanele din oraş, din ambele comunităţi, care sunt deschise din inimă şi vor să stea departe de orice tip de ciocnire şi polemică. În faţa celor două locuri de cult avem un parc, frecventat atât de creştini cât şi de musulmani în prietenie”.

Qari Zubair conclude spunând că Mohamed însuşi a scris: „Unul este Dumnezeu şi unul este strămoşul vostru (Adam). Un arab nu este mai bun decât un non-arab şi un non-arab nu este mai bun decât un arab”.

De Shafique Khokhar

(După agenţia AsiaNews, 20 mai 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.