Categorii

Examenul de jurisdicție

În ziua de 13 iunie 2017, studenții anului VI din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași au susținut examenul de jurisdicție în fața unei comisii formate din PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, și Mons. Benone Farcaș, rectorul Seminarului mare din Iași.

O veche zicală spune că preotul trebuie să fie asemenea unui leu la amvon și asemenea unui miel în scaunul de spovadă, de vreme ce, acesta trebuie să acționeze cu delicatețe cu sufletul penitentului, pe care astfel să-l conducă la convertire și la lumina harului lui Dumnezeu. De aceea, această probă de verificare a cunoștințelor legate de sacramentul Spovezii și de dreptul matrimonial reprezintă una dintre cele mai intense și importante testări, dat fiind faptul că acest examen vizează tocmai modul în care viitorii preoți se vor raporta la problemele și păcatele pe care le vor auzi în scaunul de spovadă.

Absolvirea cu succes a acestui examen reprezintă o recunoaștere a capacității candidatului la treapta prezbiterală de a asista spiritual pe penitenți și de a vindeca rănile cauzate de păcat.

Michail Iulian Echert

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.