Categorii

Examenul de Bacalaureat în teologie pentru studenții anului VI

Bacalaureat-teologie-2016În ziua de 9 iunie 2016, studenții anului VI ai Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași au susținut examenul de Bacalaureat în teologie, încununare a formării lor intelectuale pentru sfânta Preoție. Examenul „maturității” în ceaa ce privește știința despre Dumnezeu a fost susținut în fața unei comisii prezidate de PS Petru Gherghel și formată din pr. dr. Iulian Faraoanu, pr. dr. Lucian Farcaș și pr. dr. Ștefan Lupu.

O vorbă înțeleaptă spune: „nu ridica vocea, ci îmbunătășește-ți argumentele!”. Mesajul pe care ni-l transmite această maximă este clar și simplu: nu trebuie sa ne impunem prin forță fizică sau prin constrângeri, ci prin puterea cuvântului, care să-și găsească sprijin și în fapte. Preotul este un punct de reper în societate, chiar dacă există astăzi tendința de nu-i mai recunoaște acest rol de conducător al poporului, de aceea trebuie să fie apt să răspundă la întrebările, dar mai ales la provocările lumii. A avea viață în Cristos înseamnă a da mărturie despre Cristos și evanghelia sa în fiecare act al vieții cotidiene, acest lucru implicând și domeniul intelectual. Diversitatea și multitudinea întrebărilor lumii nu trebuie să sperie, totuși, pe slujitorii lui Dumnezeu, ci trebuie să îi stimuleze în activitatea lor pastorală. Mai mult, această sete de cunoaștere a lumii trebuie să-și găsească potolirea în însăși cuvântul pe care îl vor vesti.

Examenul de Bacalaureat în Teologie pe care l-au susținut studenții din anul VI este asemenea unei cununi încredințate învingătorului unei curse sportive. Însă spre deosebire de medaliile obținute de câștigători, această medalie nu aduce cu ea numai glorie, ci și responsabilitate, căci devin lucrători „cu diplomă” la edificarea împărăției lui Dumnezeu.

Michail Iulian Echert

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.