Categorii

Este femeie şi braziliană vice-directoarea Sălii de Presă a Sfântului Scaun: a fost numită jurnalista Cristiane Murray

Vârful Sălii de Presă a Sfântului Scaun este complet. Astăzi Sfântul Scaun a difuzat numirea vice-directoarei care va fi alături de Matteo Bruni, numit director la 18 iulie: este vorba de Cristiane Murray, braziliană, redactor al programului în limba portugheză de la Vatican News, unde se îngrijeşte şi de canalele sociale.

Născută în 1962 la Rio de Janeiro, descrisă de colegi ca o persoană amabilă, sensibilă şi profesională, Murray a participat în ultimele decenii ca trimisă la diferite călătorii papale şi în aprilie 2018 a început să colaboreze cu Secretariatul General al Sinodului Episcopilor la pregătirea următoarei adunări sinopdale pentru Regiunea Panamazoniană (6-27 octombrie 2019) în virtutea cunoaşterii sale profunde a acelei lumi magice şi complexe care este America Latină şi, îndeosebi a Amazoniei şi a angajării Bisericii în acea porţiune de lume. Bilingvă portugheză-italiană, cunoaşte bine engleza, spaniola şi franceza.

Rolul de vice-director al Sălii de Presă a Sfântului Scaun a rămas vacant din 31 decembrie 2018, zi a demisiei neaşteptate prezentate de spaniola Paloma Garcia Ovejero împreună cu aceea a directorului Greg Burke. Pentru această funcţie se pare că papa a cerut în mod expres o femeie, tot dacă nu va fi găsită o femeie ca posibilă purtător de cuvânt.

Numele lui Cristiane Murray a început să circule deja de câteva săptămâni drept candidată la vice-conducerea oficiului din Via della Conciliazione 54. Asta după ce două jurnaliste italiene care provin ambele de la publicaţii catolice au refuzat propunerea oferită lor de prefectul Dicasterului pentru Comunicare, Paolo Ruffini. De aici alegerea lui Murray care, departe de a fi o alegere de rezervă, va fi un instrument util pentru toţi jurnaliştii în vederea Sinodului din octombrie.

Numirea vice-directoarei a venit după exact o săptămână de la aceea a directorului Matteo Bruni, la încheierea interimatului lui Alessandro Gisotti, numit împreună cu Sergio Centofanti vice-director editorial al Dicasterului pentru Comunicare.

Din unele părţi a fost prezentată ipoteza că această întârziere s-ar datora faptului că au apărut perplexităţi în Secretariatul de Stat la numirea jurnalistei braziliene din cauza problemelor referitoare la starea sa familială. În realitate, femeia a obţinut în urmă cu câţiva ani declararea nulităţii matrimoniale şi este căsătorită regulamentar. De fapt, situl Sfântului Scaun, Vatican News, în descrierea biografică scrie: „Este căsătorită şi are doi copii”. Aşadar ipoteza că ar exista îndoieli în Secretariatul de Stat este destituită de fundament.

„Am primit această numire cu emoţie”, spune Murray înseşi într-o scurtă notă. „Pentru jurnaliştii şi colegii din Dicasterul pentru Comunicare este o mare recunoaştere a muncii noastre zilnice în a duce în lume Evanghelia, mesajul papei şi al Bisericii. Către Sfântul Părinte se îndreaptă prima mulţumire, a mea şi a noastră a tuturor, mai ales femei, pentru că m-a ales pentru această importantă funcţie. Îi mulţumesc prefectului, Paolo Ruffini, directorului editorial, Andrea Tornielli, şi Secretariatului General al Sinodului Episcopilor condus de cardinalul Lorenzo Baldisseri cu care lucrez de peste un an pentru pregătirea adunării sinodale pentru Amazonia”.

Comentând numirea, prefectul Ruffini explică: „Alegerea unei femei cu rădăcinile în Brazilia şi privirea deschisă spre lume dă mărturie despre voinţa de a construi o echipă care să ştie să vorbească limbajul celui care ne ascultă. Sunt sigur că Cristiane, care de aşa de mulţi ani lucrează în mass-media vaticane, şi a cărei profesionalitate şi umanitate au fost mereu apreciate, va da o contribuţie fundamentală de inteligenţă, sensibilitate, amintire şi proiect în slujirea pe care încercăm cu toţii să o oferim Bisericii”.

Şi directorul editorial Andrea Tornielli subliniază că „încă oi dată este recunoscută profesionalitatea internă din mass-media vaticane” şi se declară „sigur că va fi preţioasă competenţa lui Cristiane pentru munca de la Sala de Presă a Sfântului Scaun”. În sfârşit, Matteo Bruni asigură că „profesionalitatea” colegei braziliene şi „experienţa formată în anii de slujire adusă Bisericii şi Sfântului Scaun vor fi extrem de preţioase în această nouă funcţie. Şi în numele personalului Sălii de Presă îi adresez un călduros bun-venit şi cele mai fervente urări de spor la treabă”.

De Salvatore Cernuzio

(După Vatican Insider, 25 iulie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.