Categorii

Ep. Petru Gherghel

episcopul-petru-gherghel   S-a născut la 28 iunie 1940 în localitatea Gherăeşti, judeţul Neamţ. După terminarea şcolii generale în satul natal, a intrat în Seminarul Catolic din Iaşi. La 29 iunie 1965 a fost hirotonit preot la Alba-Iulia de către episcopul Marton Aron. Primul loc de apostolat a fost Parohia Barticeşti, în care a activat până în anul 1967, când a fost transferat la Rădăuţi. La 1 noiembrie 1970 a fost numit profesor la Seminarul din Iaşi, iar în martie 1975 a fost numit rector.

   La 21 februarie 1978, papa Paul al VI-lea l-a numit, printr-un decret al Sfintei Congregaţii a Episcopilor, ordinarius ad nutum Sanctae Sedis cum munere administratoris apostolicis al Episcopiei de Iaşi. Instalarea a avut loc la 4 aprilie 1978. În timpul păstoririi ca administrator apostolic (21 februarie 1978 – 14 martie 1990) s-au ridicat numeroase biserici, s-a construit moderna clădire a Seminarului din Iaşi, s-au deschis numeroase parohii noi, au fost hirotoniţi aproape 150 de preoţi, au fost trimişi mai mulţi preoţi la studii în străinătate, s-au făcut numeroase vizite pastorale etc.

   După evenimentele din decembrie 1989, s-au deschis noi posibilităţi pentru reorganizarea bisericească şi pentru propăşirea spirituală a credincioşilor din Dieceza de Iaşi. Astfel, la 14 martie 1990, papa Ioan Paul al II-lea l-a ales şi l-a numit pe Mons. Petru Gherghel episcop de Iaşi. Consacrarea a fost oficiată la Seminarul din Iaşi, la 1 mai acelaşi an, de către cardinalul Angelo Sodano, delegat al Sfântului Părinte.

   După aceste evenimente, întreaga viaţă catolică diecezană a luat un nou avânt: a fost reorganizată dieceza, s-a reluat învăţământul religios în şcoli, s-au înfiinţat diferite instituţii sociale, şi-a putut relua activitatea Provincia şi Seminarul Franciscan, s-au înfiinţat centrele de formare de la Oneşti, Mărgineni, Traian (Nt), Huşi, Prăjeşti etc., au venit în Moldova numeroase ordine şi congregaţii religioase, şi-au reluat activitatea sau au apărut numeroase instituţii bisericeşti: Curia Diecezană, Tribunalul Bisericesc, Consiliul Prezbiteral, Comisia pentru Cler, Comisia Liturgică, Comisia Biblică, Departamentul de Istorie a Bisericii Catolice din Moldova, Oficiul Diecezan pentru Cateheză, Centrul Misionar Diecezan, Facultatea de Teologie Didactică din Iaşi, Seminarul Teologic Liceal, Liceul Catolic „Sfântul Anton” din Bacău, Colegiul Sanitar, Şcoala de Cântăreţi Bisericeşti, Şcoala Postliceală „Fericitul Ieremia” din Iaşi, numeroase case de copii, grădiniţe, orfelinate, spitale şi dispensare, centrele „Caritas”, Organizaţia Kolping, Asociaţia Medicilor Catolici, asociaţiile de adulţi, tineri şi copii, redacţiile publicaţiilor catolice diecezane şi parohiale etc.

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.