Categorii

După îmbrăţişarea dintre Papa Francisc şi Patriarhul Kiril – Întâlnire în istorie

Întâlnirea dintre Papa Francisc şi Kiril, Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii, care a avut loc la 12 februarie la Havana, a fost definită, pe bună dreptate, istorică. Istorică nu numai pentru că a fost vorba despre prima întâlnire dintre Primaţii Bisericii catolice şi al Bisericii ortodoxe ruse, ci şi pentru că în Cuba a avut loc un eveniment care este exprimare vizibilă a nivelului de încredere şi de înţelegere la care s-a ajuns în relaţiile dintre cele două Biserici în decursul ultimilor ani şi care deschide pentru ele noi perspective istorice.

Rezultatele întâlnirii care a avut loc „departe de vechile conflicte din «Bătrânul Continent»” ar trebui să determine multe decizii şi acţiuni din partea celor două Biserici, menite să influenţeze cursul istoriei. Trebuie să recunoaştem cu regret, şi acest lucru se reflectă în Declaraţia comună, că ortodocşii şi catolicii sunt separaţi de aproape zece secole. Această dezbinare are motivaţii teologice şi culturale. Totuşi, contextul istoric în care se află astăzi creştinii şi provocările pe care trebuie să le înfrunte toată omenirea ne determină să trăim şi să acţionăm în această lume nu ca rivali ci ca fraţi, pentru a apăra împreună valorile pe care le avem în comun. Încredinţăm studierea chestiunilor teologice comisiilor competente. Întâlnirea dintre Primaţii celor mai mari două Biserici creştine a mărturisit că, din ambele părţi, există conştiinţa că situaţia mondială are nevoie de acţiuni urgente şi, aşa cum a fost indicat în declaraţie, coordonate.

O atenţie centrală a fost rezervată, în timpul întâlnirii şi în textul care a fost semnat, tragediei genocidului creştinilor din Orientul Mijlociu şi din ţările din Africa de Nord şi centrală. Din gura Papei şi a Patriarhului a răsunat un apel la o acţiune comună adresată forţelor care se opun extremismului, pentru ca liderii politici să depăşească divergenţele lor şi să se unească în lupta împotriva ameninţării comune. Slavă Domnului, acest apel a fost ascultat şi am aflat o ştire vestitoare de speranţă: Rusia şi Statele Unite s-au pus de acord cu privire la o încetare a ostilităţilor în Siria şi acest acord a fost semnat şi de guvernul sirian şi de opoziţie. Este vorba despre un prim pas în direcţia sugerată de declaraţia comună a Papei şi a Patriarhului.

Este de dorit ca apelul celor doi Primaţi să se facă orice efort posibil pentru a pune capăt vărsării de sânge în Ucraina să fie primit de părţile implicate în conflict pentru ca în ţară, unde ortodocşii şi catolicii trăiesc unii lângă alţii, să poată fi instaurată o pace durabilă. Acest obiectiv nu va putea fi atins fără eforturile comune ale ortodocşilor şi greco-catolicilor pentru a depăşi o ostilitate istorică. O condiţie preliminară importantă pentru a restabili încrederea a fost declaraţia făcută din nou la cel mai înalt nivel, conform căreia uniatismul nu este un instrument pentru a realiza unitatea dintre Biserici, iar prozelitismul, în relaţiile dintre ortodocşi şi catolici, este inacceptabil în toate manifestările sale.

Vechea psihologie de rivalitate trebuie să facă loc unei colaborări fraterne în faţa provocărilor pe care Bisericile noastre le înfruntă în Europa, unde, cu pretextul de a promova ideile de toleranţă şi de democraţie şi de a răspândi valorile liberale, este realizată o adevărată persecutare a creştinismului şi a valorilor morale evanghelice. Ortodocşii şi catolicii deja şi-au unit forţele pentru a combate aceste tendinţe, dar, după întâlnirea de la Havana, această colaborare va trebui să ajungă la un nou nivel calitativ.

În timpul întâlnirii dintre Papa şi Patriarh au fost menţionate diferite proiecte care vor contribui la apropierea dintre credincioşii din Bisericile noastre. Asta se referă îndeosebi la pelerinajul la locurile sfinte pe care le avem în comun. De exemplu, în fiecare an un flux enorm de pelerini ortodocşi merge la relicvele sfântului Nicolae din Bari şi pelerini catolici vizitează sanctuare ortodoxe. Putem intensifica aceste două fluxuri, pentru ca persoanele care merg la locurile sfinte ale celeilalte Biserici să se întâlnească şi să se cunoască mai bine.

Întâlnirea de la Havana va avea fără îndoială consecinţe profunde. Cuvintele Papei şi ale Patriarhului, pătrunse de spirit pastoral şi de iubire, sunt adresate celor mai disparate persoane, inclusiv liderii politici şi religioşi. De faptul că ele reacţionează sau nu la aceste cuvinte va depinde în mare parte viitorul omenirii.

De Hilarion de Volokolamsk

(După L’Osservatore Romano, 4 martie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.