Categorii

Duminica Bibliei în Dieceza de Iaşi va fi la 11 martie 2018

Insistenţa cu care Sfântul Părinte papa Francisc se prezintă în intervenţiile scrise sau orale asupra referinţei primare şi explicite la textele sfintei Scripturi este evidentă şi totodată provocatoare. Actualul suveran pontif îmbibă, modelează şi orientează toată activitatea sa prin cuvinte luate din Biblie. Acest lucru, dincolo de orice altă motivaţie, vrea să traseze un stil de trăire a credinţei pentru fiecare creştin. În realitate, stilul lui calcă pe urmele lui Isus care, în predica sa, făcea referinţă la Cuvântul lui Dumnezeu: astfel şi al său cuvânt căpăta aceeaşi autoritate.

Fapt pentru care nu e chiar aşa de surprinzător că papa Francisc a dorit aşa de mult ca toate comunităţile creştine să dedice o duminică specială celebrării Cuvântului lui Dumnezeu, Duminica Bibliei. E o ocazie fericită pentru fiecare creştin să-şi amintească faptul că doar „Cuvântul lui Dumnezeu este făclie pentru paşii mei şi lumină pentru cărările mele” şi că strigătul sincer al sfântului Petru, „La cine să mergem Doamne? Numai tu ai cuvintele vieţii veşnice”, reflectă, de fapt, trăirea interioară a oricărui om de bunăvoinţă care recunoaşte că lumea în care trăim abundă de cuvinte, care însă de multe ori devin simplă vorbărie şi nu au puterea de orientare, de înseninare şi de pacificare a vieţii pe care o are Cuvântul lui Dumnezeu.

Ţinând cont de acestea şi de utilitatea de a evidenţia şi în Dieceza de Iaşi importanţa citirii, meditării şi trăirii Cuvântului lui Dumnezeu, PS Petru Gherghel, prin scrisoarea din 1 ianuarie 2017, a instituit în Duminica a IV-a din Postul Mare – Duminica Bucuriei – ca în toate comunităţile catolice din Dieceză să se celebreze Duminica Bibliei. Anul acesta, va fi la 11 martie.

Îi invităm pe toţi părinţii parohi şi vicari, ca şi toate comunităţile călugăreşti să celebreze această Duminică a Bibliei cu entuziasm şi grijă pastorală, îndemnându-i pe credincioşi să se raporteze cu curaj şi în mod concret la Cuvântul lui Dumnezeu. E frumos şi util ca în respectiva duminică să se favorizeze şi să se faciliteze întâlnirea cu Sfânta Scriptură prin prezentarea concretă în faţa credincioşilor a Bibliei, în traducerea catolică; apoi, la predică, la cateheză şi/sau la un moment de rugăciune să reînnoim împreună cu credincioşii şi persoanele consacrate recunoştinţa faţă de Dumnezeu pentru darul Cuvântului său din Biblie şi să revigorăm raportarea noastră la el.

E util în acest sens să ne amintim că această raportare concretă se realizează citind Sfânta Scriptură şi confruntând viaţa noastră cu ea. De aceea, e foarte util să o avem în casele noastre şi să facem din Biblie „obiectul” cel mai folosit, aşa cum zicea şi Sfântul Părinte Francisc la 5 martie 2017: „Dacă ne-am raporta la Biblie cum ne raportăm la telefonul mobil, am învinge răul”. Am putea lua ca moto pentru reflecţie anul acesta provocarea din Mc 4,24: „Fiţi atenţi ce ascultaţi!”.

Se cuvine să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru darul Cuvântului său. Îl avem disponibil, putem şi e bine să-l citim des. Există materiale care ne ajută să-l înţelegem, să-l personalizăm şi să ne rugăm folosindu-ne de Cuvântul lui Dumnezeu. Situl Oficiului Pentru pastoraţia biblică (www.opbiasi.wordpress.com; există acolo o secţiune cu diferite reflecţii, precum şi o propunere de cântece pentru Liturghia din Duminica Bibliei) oferă multe astfel de materiale.

Vă dorim să vă bucuraţi cu adevărat de Duminica Bibliei!

Pr. Eduard Patraşcu
Oficiul Pentru Pastoraţia Biblică

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.