Categorii

Discurs adresat redacţiei săptămânalului „Tertio” (Belgia) (18 septembrie 2020)

Iubiți fraţi şi surori, bine aţi venit!

Sunt bucuros să vă întâlnesc pe voi, colaboratori ai săptămânalului creştin „Tertio”, care sărbătorește douăzeci de ani de existență. Vă urez un pelerinaj rodnic la Roma şi vă felicit pentru tot ceea ce faceţi în domeniul informației şi al comunicării. Îi mulţumesc monseniorului Smet şi domnului Van Lierde pentru cuvintele lor de introducere.

În societatea în care trăim, informația face parte integrantă din cotidianul nostru. Când este de calitate, ea ne permite să înţelegem mai bine problemele şi provocările pe care lumea este chemată să le înfrunte şi inspiră comportamentele individuale, familiale şi sociale. Îndeosebi, este foarte importantă prezența mass-media creştine specializate în informația de calitate cu privire la viaţa Bisericii în lume, capabilă să contribuie la o formare a conștiințelor.

De altfel, însuși numele săptămânalului vostru, „Tertio”, face referință la scrisoarea apostolică a sfântului Ioan Paul al II-lea, Tertio millennio adveniente, în vederea marelui Jubileu al anului 2000, pentru a pregăti inimile să-l primească pe Cristos şi mesajul său eliberator. Așadar, această referință este nu numai o chemare la speranţă, ci tinde de asemenea să facă auzit glasul Bisericii şi acela al intelectualilor creştini într-un scenariu mediatic tot mai secularizat, cu scopul de a-l îmbogăți cu reflecții constructive. Căutând o viziune pozitivă despre persoane şi despre fapte, respingând prejudecățile, este vorba de a favoriza o cultură a întâlnirii prin care este posibil să se cunoască realitatea cu o privire încrezătoare.

Este însemnată şi contribuția mass-media creştine pentru a face să crească în comunitățile creştine un nou stil de viaţă, liber de orice formă de preconcepţie şi de excludere. De fapt – ştim asta – „bârfele închid inima la comunitate, închid unitatea Bisericii. Marele bârfitor este diavolul, care spune mereu lucrurile urâte ale celorlalți, pentru că el este mincinosul care încearcă să dezbine Biserica, să îndepărteze fraţii şi să nu creeze comunitate” (Angelus, 6 septembrie 2020).

Comunicarea este o misiune importantă pentru Biserică. Creştinii angajați în acest domeniu sunt chemaţi să pună în practică în mod concret invitaţia Domnului de a merge în lume şi a proclama Evanghelia (cf. Mc 16,15). Prin înalta sa conștiință profesională, jurnalistul creştin este ținut să ofere o mărturie nouă în lumea comunicației fără a ascunde adevărul, fără a manipula informația. De fapt, „în învălmășeala de voci şi de mesaje care ne înconjoară, avem nevoie de o povestire umană, care să ne vorbească despre noi şi despre frumosul care locuieşte în noi. O povestire care să ştie să privească lumea şi evenimentele cu duioșie; care să relateze faptul că suntem parte a unui țesut viu; care să reveleze împletirea firelor cu care suntem legați unii cu alţii” (Mesaj pentru a 54-a Zi a Comunicațiilor Sociale, 24 ianuarie 2020). Voi sunteți protagoniștii acestei „povestiri”.

Așadar, profesionistul creştin al informației trebuie să fie un purtător de cuvânt al speranţei, un purtător de cuvânt al încrederii în viitor. Pentru că numai atunci când viitorul este primit ca realitate pozitivă şi posibilă, şi prezentul devine trăibil. Aceste reflecții pot să ne ajute, în special astăzi, să alimentăm şi speranţa în situația de pandemie prin care trece lumea. Voi sunteți semănători ai acestei speranțe într-o zi de mâine mai bună. În contextul acestei crize, este important ca mijloacele de comunicare socială să contribuie pentru a face în aşa fel încât persoanele să nu se îmbolnăvească de singurătate şi să poată primi un cuvânt de întărire.

Dragi prieteni, vă reînnoiesc încurajarea mea pentru angajarea voastră şi îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru mărturia voastră în decursul acestor douăzeci de ani, care au permis săptămânalului vostru de a-şi face o bună reputaţie. Aşa cum a subliniat sfântul Ioan Paul al II-lea, „la voi, care lucrați în domeniul culturii şi al comunicației, Biserica priveşte cu încredere şi cu așteptare, pentru că […] sunteți chemaţi să citiți şi să interpretaţi timpul prezent şi să găsiți drumurile pentru o comunicare a Evangheliei conform limbajelor şi sensibilității omului contemporan” (Discurs adresat participanților la Întâlnirea pentru lucrătorii din comunicație şi din cultură promovată de C.E.I., 9 noiembrie 2002).

Încredințez ocrotirii Sfintei Fecioare munca voastră în slujba întâlnirii între persoane şi între societăți. Ea să-şi îndrepte privirea spre fiecare dintre voi şi să vă ajute să fiți discipoli fideli ai Fiului său în profesia voastră. Binecuvântez pe toţi colaboratorii de la „Tertio”, rudele, precum şi cititorii ziarului. Şi vă cer, cu rugăminte, să nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Mulţumesc.

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.