Categorii

Dialogul dintre religii: Într-un video-mesaj

Dialog-religii„Cea mai mare parte a locuitorilor pământului mărturisesc că sunt credincioşi. Şi asta ar trebui să provoace un dialog între religii. Nu trebuie să încetăm să ne rugăm pentru asta şi să colaborăm cu acela care gândeşte diferit”. Este dorinţa lui Francisc într-un video-mesaj în spaniolă şi subtitrat în nouă limbi, adresat celor care s-au înscris în Reţeaua mondială de rugăciune a Papei (Apostolatul Rugăciunii). Difuzate miercuri 6 ianuarie, imaginile au fost înregistrate de Centrul de Televiziune Vatican, în timp ce producţia şi distribuirea este sub îngrijirea agenţiei de comunicare „La Malchi”.

„Mulţi gândesc în mod diferit – a continuat Pontiful – simt în mod diferit, îl caută pe Dumnezeu sau îl găsesc pe Dumnezeu în moduri diferite. În această multitudine, în această gamă largă de religii, există o singură certitudine pentru noi: toţi suntem fii ai lui Dumnezeu”. Apoi, invitaţia finală: „Mă încred în voi pentru a răspândi intenţia din această lună «Ca dialogul sincer dintre bărbaţi şi femei din diferite religii să aducă roade de pace şi de dreptate». Am încredere în rugăciune”.

Video-mesajul este primul dintre cele douăsprezece care vor fi propuse în fiecare lună. Vor prezenta comentariul Papei la intenţiile sale universale încredinţate Apostolatului Rugăciunii din acest an. În afară de imaginile cu Pontiful care vorbeşte aşezat la birou, au fost inserate imagini de repertoriu în care Francisc întâlneşte reprezentanţi ai altor Biserici sau ai altor religii. Combină secvenţa frazele ritmate de un lama budist, Rinchen Kandro, un preot catolic, Guillermo Marcó, un lider islamic, Omar Abboud, şi un rabin evreu, Daniel Goldman. Ultimii trei sunt, respectiv, preşedinte şi vicepreşedinţi ai Institutului de Dialog Interreligios din Buenos Aires.

(După L’Osservatore Romano, 8 ianuarie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.