Categorii

Curaj în prezent şi speranţă pentru viitor. S-a încheiat vizita în Ucraina a prefectului Congregaţiei pentru Bisericile Orientale

Papa Francisc „vă iubeşte şi vă încurajează să continuaţi să fiţi popor care merge, fiind sigur de lumina lui Cristos care străluceşte şi în întunericul cel mai profund al inimii omului şi al istoriei”: celor şaptezeci de mii de ucraineni veniţi pentru pelerinajul anual al credincioşilor greco-catolici la sanctuarul marian naţionale de la Zarvanytsia, cardinalul Leonardo Sandri le-a dus încă un mesaj de apropiere şi de afect al Pontifului.

La sfârşitul dumnezeieştii liturghii duminicale, în dimineaţa zilei de 16 iulie, prefectul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale a reafirmat că a vizitat ţara pentru a împărtăşi în numele Papei „bucurii şi dureri” ale întregului popor şi „în mod deosebit ale Bisericii greco-catolice” ucrainene, rugându-se pentru darul păcii şi ducând binecuvântarea lui Francisc.

Mulţimii mari de oameni care toată noaptea au vegheat cu rugăciuni şi cântări. Cardinalul le-a amintit lor bogăţia profundă cuprinsă în „gestul pelerinajului” care, „în afară de a fi o mărturisire de credinţă în Domnul şi un act de încredinţare mijlocirii Mamei lui Dumnezeu, ne face siguri că nu suntem singuri, pentru că Cristos rămâne fidel”. O siguranţă fundamentală pentru un popor marcat „de suferinţe asemănătoare văilor prăpăstioasă care constrâng mii de persoane să urce cu trudă pe culmile existenţei, pentru a întrevedea un orizont de speranţă şi de pace”. Pentru aceasta a lăsat un consemn: ca fiecare, începând de la propria familie, să facă „un gest de reconciliere şi de pace”.

Ritul a fost prezidat de arhiepiscopul major Sviatoslav Schevchuk. Au concelebrat, în afară de cardinalul Sandri, nunţiul apostolic Claudio Gugerotti, trei mitropoliţi din Biserica greco-catolică ucraineană, arhiepiscopul latin de Rjieka din Croaţia, mulţi episcopi din sinodul greco-catolic şi câteva sute de preoţi. În omilie, arhiepiscopul major a amintit întreaga vizită a prefectului Congregaţiei pentru Bisericile Orientale – în Ucraina de la 11 iulie – care „a îmbrăţişat toată populaţia şi tot teritoriul ca pelerin de pace şi reconciliere” şi a mulţumit Papei Francisc pentru „grija paternă exprimată faţă de poporul suferind”.

Etapa mariană a călătoriei cardinalului Sandri a început sâmbătă 15 iulie când cardinalul – după ce a vizitat catedrala şi seminarul din oraşul Ivano-Frankivsk şi a binecuvântat şantierul unui nou spital pe care arhieparhia îl construieşte a ajuns la sanctuar pentru a sărbători a 150-a aniversare a încoronării Sfintei Fecioare Maria de Zarvanytsia. Primit de mitropolitul de Ternopil-Zboriv, arhieparhul Vasyl Semeniuk, cardinalul i-a întâlnit înainte de toate pe tinerii pelerini, adresând un discurs îndreptat spre inimile lor rănite „de atâtea suferinţe, atâtea trude legate de posibilitatea de a construi un viitor printr-un loc de muncă”. A asigurat că înţelege credinţa lor pusă la grea încercare („De ce să cred în Dumnezeu când văd în jurul meu atâta violenţă, când simt zgomotele războiului?”) şi neliniştile lor („De ce să mai am încredere când pare că nu poate să fie oprită o mentalitate coruptă, alipirea de putere trăită mai mult ca răzbunare personală decât în interesul colectivităţii şi în construirea binelui comun?”). Fără a recurge la cuvinte generice de mângâiere, i-a invitat să se privească, să observe feţele lor „probabil obosite, dar bucuroase” şi să-şi dea seama că drumul lor şi faptul de a fi acolo era deja un răspuns. Şi le-a cerut să privească la viitor, pentru că „a porni la drum este atitudinea justă a inimii şi a vieţii”.

Amintind că în zilele precedente, vizitând partea orientală a ţării, a putut atinge cu mâna nu numai durere, ci şi atâtea „semne de speranţă”, gesturi de primire şi de solidaritate, prefectul i-a invitat pe tineri să meargă înainte, „nu numai comemorând trecutul, ci având şi curaj în prezent şi speranţă pentru viitor”, să recunoască originile lor „pentru a se întoarce mereu la esenţial şi a se lansa cu fidelitate creativă în construirea de noi orizonturi” şi să fie „lumină şi sare a acestui pământ”, să nu se resemneze „gândind că lucrurile nu se pot schimba”. Şi a adăugat: „Schimbaţi societatea, unde adesea domină cel mai puternic şi corupţia, printr-o inimă curată, fidelă faţă de Dumnezeu, fidelă faţă de umanitatea cea mai autentică”. În acest sens cardinalul a cerut şi să se roage „pentru tinerele femei care din cauza lipsurilor au acceptat să poarte în sân un copil prin maternitatea surogat” şi pentru acelea care „au trăit drama avortului”, pentru ca să simtă „mângâierea milostivirii lui Dumnezeu” şi în acelaşi timp a cerut tuturor o angajare puternică, „o nouă tresăltare în apărarea demnităţii femeii şi a copiilor de orice formă de trafic şi exploatare”.

În sfârşit, cardinalul Sandri a sugerat să se citească şi să se mediteze mesajul scris de Papa pentru Ziua Mondială a Tineretului, dând întâlnire în Panama în 2019, şi a cerut să se ajute episcopii ca să pregătească sinodul convocat la Roma în octombrie 2018.

Seara, cardinalul s-a unit cu veghea de rugăciune desfăşurată în platforma din faţa sanctuarului marian. După procesiunea luminată de mii de lumânări şi tradiţionala rugăciune Moleben, i-a salutat pe cei prezenţi cu un discurs care s-a inspirat dintr-un text al profetului Isaia: „Poporul care umbla în întuneric a văzut o lumină mare” (9,1). Să ne gândim, a spus el, la întunericul inimilor „pe care-l experimentează poporul suferind, la cel care a trebuit să-şi părăsească propria casă, la cel care a fost rănit”; să ne gândim „la mamele care îşi plâng copiii ucişi, la cel care caută să vadă respectată propria demnitate prin posibilitatea unui loc de muncă onest”; să ne gândim „la copiii orfani şi răniţi în trup şi în minte”. Alături de acest întuneric, amestecat cu durere, este apoi întunericul „mai impenetrabil” al celui care „are inima marcată de egoism şi de păcat”. În faţa la toate astea, a afirmat el, „dacă dorinţa de dreptate s-ar duce până la creşterea în noi a resentimentului, a urii sau a dorinţei de răzbunare, iată că la rău noi am răspunde cu răul şi am contribui întunericului”. În schimb, a adăugat el, „călători pe drumurile vieţii, cerşetori ai milostivirii lui Dumnezeu”, fiind siguri că „Mama lui Dumnezeu adună rugăciunile noastre şi mijloceşte pentru noi păcătoşii”, ştim „că se poate continua să se meargă celebrând lumina lui Cristos”.

Cardinalul Sandri a adus încă o dată ca exemplu zilele precedente petrecute în Ucraina: „Am văzut câteva case şi biserici marcate de gloanţe, un spital distrus de bombardamente, am ascultat relatările câtorva evacuaţi din regiunile Donetsk şi Luhansk, am îmbrăţişat câteva familii şi pe copiii care mi-au relatat istoriile lor, am devenit tovarăş de drum al poporului vostru”. Şi a încheiat: „Venit să aduc lumina iubirii Sfântului Părinte, mă întorc la Papa Francisc cu o candelă aprinsă umplută cu untdelemnul credinţei voastre, al speranţei voastre, al carităţii voastre”. În mod deosebit, prefectul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale a amintit colaborarea strânsă şi rodnică dintre preoţii din Biserica greco-catolică şi latină, multele iniţiative desfăşurate de Caritas, dar şi activitatea atâtor persoane angajate să se ridice din nou ajutându-se reciproc. „Am fost uimit – a destăinuit el – de semnele unei bucurii trecute prin suferinţă”.

În seara zilei de duminică, întorcându-se la Lviv, cardinalul Sandri s-a oprit la Zadrist, sat natal al cardinalului Josyf Slipyj, iar luni 17 iulie s-a întors la Roma.

(După L’Osservatore Romano, 19 iulie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.