Categorii

Cu Maria la ZMT. Intenţia papei pentru luna ianuarie

În fundal zgomotul unui avion care aterizează. În prim plan o pancartă stradală care indică apropierea aeroportului internaţional din Panama City, capitala statului centro-american. Imediat după aceea o încadrare a benzii rulante care aduce bagajele la sosirea în aeroportul panamez. Un tânăr îşi ia rucsacul. Pe bagaj se observă imediat un adeziv cu simbolul ZMT 2019.

Imaginile din materialul video „Tinerii la şcoala Mariei” – care prezintă intenţia papei Francisc pentru luna ianuarie, încredinţată Reţelei Mondiale de Rugăciune (www.thepopevideo.org) – n-a lăsat îndoieli. Totul se învârteşte în jurul celebrării ZMT care se va desfăşura în Panama de la 22 la 27 ianuarie. Pentru aceasta, atenţia faţă de noile generaţii este exprimată în cuvintele pontifului cu cererea specifică: „Să ne rugăm pentru tineri, în special pentru cei din America Latină, pentru ca, urmând exemplul Mariei, să răspundă la chemarea Domnului pentru a comunica lumii bucuria Evangheliei”.

Imaginile se scurg rapid pe aceeaşi temă: tinerii şi ZMT, rugăciunea şi bucuria. Dintr-o dată, în mâinile unui tânăr apare o coroniţă a rozariului. Alţi tineri pornesc la drum cu rucsacurile pe spate. Atmosfera este de bucurie şi de pace. Şi cuvintele papei determină la speranţă: „Voi tineri aveţi în Fecioara Maria un motiv de bucurie şi un izvor de inspiraţie”. De aici invitaţia adresată tuturor celor care participă personal sau prin intermediul mijloacelor de comunicare socială la marea întâlnire: „Profitaţi de Ziua Mondială a Tineretului din Panama pentru a-l contempla pe Cristos cu Maria”. Invitaţia este de a trăi această experienţă cu privirea îndreptată spre Fecioară şi cu o intenţie deosebită: pacea în inimi şi în lume. „Fiecare în limba sa – spune papa – să recităm Rozariul pentru pace. Şi cereţi-i forţa de a visa şi de a lucra pentru pace”. Pentru a încheia, în prim plan flutură drapelul lui Panama, care pare să acopere complet zona încadrării, cufundându-l pe spectator în evenimentul mondial”.

Tradus în nouă limbi, materialul video a fost pregătit pentru Reţeaua Mondială de Rugăciune a papei de agenţia La Machi, care se ocupă de producere şi de distribuire, în colaborare cu Vatican Media care s-a îngrijit de înregistrare.

(După Vatican Insider, 9 ianuarie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.