Categorii

Criza SUA-Iran, papa: „Trebuie să credem că celălalt are aceeași nevoie de pace ca şi noi”

„Trebuie să credem că celălalt are aceeași nevoie de pace ca şi noi. Nu se obține pacea dacă nu este sperată. Să cerem Domnului darul păcii!”. În timp ce suflă vânturi de război în SUA şi Iran, după raidul ordonat de preşedintele Donald Trump la Bagdad care l-a ucis pe puternicul general Qassem Soleimani, Francisc intervine pentru a lansa un apel de a se găsi o soluție pașnică pentru ca „al treilea război mondial pe bucăți” care se duce în diferite părţi ale lumii să nu se alcătuiască într-un unic vortex care să ajungă să înghită globul.

Papa alege calea Twitter pentru a împărtăși dorința sa cu cei peste 20 de milioane de followers care urmăresc account-ul său în nouă limbi @Pontifex. De fapt Jorge Mario Bergoglio urmărește cu mare atenţie situația de înaltă tensiune care se creează în scenariul internațional de circa patruzeci şi opt de ore.

„Sfântul Părinte este informat despre ceea ce se întâmplă în Iran şi urmează evenimentele cu rugăciunea”, a confirmat directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Matteo Bruni. Deja ieri arhiepiscopul Leo Boccardi, din 2013 nunțiu apostolic la Teheran, prezenta la microfoanele de la Vatican News „preocuparea puternică” a Sfântului Scaun faţă de represaliile dramatice pe care le-ar putea provoca uciderea conducătorului de peste douăzeci de ani al corpului de înaltă elită Quds, unitățile speciale ale gărzilor revoluționare iraniene. Cel pe care CIA n-a ezitat să-l definească „persoana operativă cea mai puternică din Orientul Mijlociu”. De fapt, ayatollahul Seyyed Ali Khamenei a anunțat o „răzbunare dură” faţă de Statele Unite; în schimb autoritățile iraniene au stigmatizat raidul – condamnat şi de China, Rusia şi Siria – ca „atac terorist”.

„Toate acestea creează preocupare şi ne demonstrează cât de greu este de construit şi de crezut în pace. Politica bună este în slujba păcii, toată comunitatea internațională trebuie se fie în slujba păcii, nu numai în regiune ci în lumea întreagă”, a spus Boccardi.

Contactat telefonic de ANSA ieri după-amiază, nunțiul a explicat în afară de asta: „În urmă cu numai două zile am celebrat Ziua Mondială a Păcii şi aceste fapte trebuie să ne determine pe toţi să credem cu putere şi să lucrăm cu speranţă pentru pace”. „Dialogul, nu numai cel interreligios, pe care Sfântul Scaun îl menține şi îl dezvoltă cu islamul, rămâne calea maestră pentru soluționarea tuturor conflictelor”, a adăugat el, luând în considerare şi raporturile consolidate pe care Vaticanul le menține de mulţi ani cu islamul șiit iranian.

Raporturi nu numai diplomatice, aşa cum este mărturisit de respectivele vizite ale miniștrilor, ci şi teologice cu colocvii islamo-creştine desfășurate între delegațiile oficiale din cele două țări. Fără a uita, tot ca dovadă a bunelor relaţii reciproce, participarea unei delegații iraniene la a VIII-a Întâlnire Mondială a Familiilor care s-a desfășurat la Philadelphia în septembrie 2015.

Reprezentantul papei în Iran a prezentat în colocviu şi situația pe care, în aceste ore, o trăiesc capitala şi celelalte oraşe iraniene: „Incredulitate, durere şi furie, acestea sunt primele reacții la Teheran la știrea morții generalului Soleimani. Marile manifestații, care s-au desfășurat în multe oraşe din Iran după rugăciunea de vineri, au exprimat bine aceste sentimente”, a spus el. adăugând: „Cred că tensiunea a ajuns la un nivel care nu s-a mai văzut vreodată înainte şi asta preocupă şi complică şi mai mult situația din regiune care apare cu adevărat incandescentă”.

Apelul reprezentantului Vaticanului este așadar acela de „a coborî tensiunea, a chema pe toţi la negociere şi a crede în dialog știind, aşa cum ne-a învățat mereu istoria, că războiul şi armele nu sunt soluțiile la problemele care chinuiesc lumea de astăzi. Trebuie crezut în negociere. Trebuie să se creadă în dialog”.

Cuvinte reafirmate şi de cardinalul Peter Appiah Turkson, prefect al Dicasterului pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale, care în aprilie 2019 a asistat chiar populația iraniană victimă a unor inundații violente. Cardinalul a destăinuit la media vaticane toată tristețea văzând că „aşa de repede anul este salutat de aceste episoade de violență, de ucidere, de vărsare de sânge…”.

„Ştim – a subliniat Turkson – că noi cu aceste episoade din Orientul Mijlociu, mai ales în Irak în aceste zile, experimentăm o spirală de răzbunare cu toate semnele care descriu situaţii de tensiuni şi de război. În pofida a toate acestea, suntem invitați mereu să recunoaștem faptul că este lungă calea păcii. Pentru aceasta se vorbește despre drum pentru pace”.

De Salvatore Cernuzio

(După Vatican Insider, 4 ianuarie 2020)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.