Categorii

Crăciun în închisoare. Părintele Grimaldi: „Adevărata revoluție nu este a răspândi violență, ci iubirea care ne deschide viitorul”

În zilele de sărbătoare, „suferința şi singurătatea inimii fac mai dificilă trecerea zilelor” în închisoare, dar şi pentru cel care este închis Crăciunul aduce o lumină de speranţă dacă îl lasă pe Isus să intre în inimă şi să revoluționeze viaţa în bine. Este sensul scrisorii pe care inspectorul general al capelanilor din închisorile italiene, părintele Raffaele Grimaldi, a scris-o deținuților cu ocazia Crăciunului 2019.

„Ce cuvânt de speranţă poate umple singurătatea inimii voastre?”, se întreabă preotul, care oferă o primă sugestie: „Înainte de toate, lăsați-vă judecați de milostivirea şi de dreptatea lui Dumnezeu. El n-a venit pentru a condamna pe nimeni, ci pentru a mântui şi a căuta ceea ce era pierdut, pentru a vindeca rănile noastre, pentru a ne ridica din căderile noastre, pentru a ne face să conștientizăm răul nostru, dar mai ales pentru a spune fiecăruia dintre noi: «Ridică-te şi umblă»”. „Cuvântul lui Dumnezeu, pe care voi îl ascultați şi îl primiți prin cateheţii voștri, este răspunsul lui Dumnezeu la cererile voastre, dar şi «lumină pentru drumul nostru»”, adaugă părintele Grimaldi, ne amintim de ceea ce este scris în Psalmul 61: „Nu vă încredeți în violență şi nu vă puneți nădejdea în jaf; chiar dacă ar fi să curgă bogățiile, nu vă lipiți inima de ele!”.

Amintind scrisoarea apostolică Admirabile signum a papei Francisc, care „are o slăbiciune faţă de cei săraci, cei din urmă, cei rebutați cei imigrați, cei închiși”, inspectorul general afirmă: „Dragi prieteni şi prietene închiși, lăsați-vă căutați de Domnul, chiar dacă viaţa voastră în acești ani s-a rătăcit din cauza alegerilor greșite, făcute din violență, provocând rău altora furând şi viaţa lor, şi v-aţi lăsat seduși de bani şi de putere, Isus care se naște în sărăcie vrea să fie prietenul vostru fidel. El este cel care stă aproape de voi. Câți prieteni aveați în afara închisorii care v-au târât în prăpăstiile morții şi acum abandonați de toţi, sunteți singuri să ispășiți o pedeapsă? Dar Domnul este prietenul vostru fidel care nu vă abandonează”.

În aceste zile, aminteşte preotul, „în atâtea închisori, voi înșivă, cu răbdare şi iubire, aţi construit iesle pe care le-aţi așezat în capelă, în coridoare, în locurile de colocviu aşa încât să faceţi mai senină întâlnirea cu cei din familia voastră. Nu uitaţi că ieslea, aşa cum a spus papa Francisc, «Dumnezeu însuși începe unica revoluție adevărată… revoluția adevărată şi a duioșiei»”. De aici invitaţia adresată deținuților: „Să învățăm şi noi de la Isus Prunc că adevărata revoluție nu este a răspândi violență, a călca în picioare oameni lipsiți de apărare, semănând teroare şi frică, manevrând armele morții şi distrugând seninătatea din multe familii. În schimba adevărata revoluție este iubirea, care ne dăruiește bucuria de a trăi şi deschide în faţa noastră un viitor adevărat”.

Conform părintelui Grimaldi, „Crăciunul provoacă în noi nostalgia copilăriei”: „Priviți în ochi cu nostalgia şi duioșia voastră bucuria pe care o exprimă copiii voștri şi vă invită să vă întoarceți, cu o inimă nouă, cu o inimă nouă, să îmbrățișați familia voastră. Amintiţi-vă cât de fericiți erați? Când nevinovăția vă făcea să gustați frumusețea vieţii? Când în inima voastră erau proiecte pentru realizarea vieţii voastre viitoare? Şi, în schimb, cel rău v-a sedus şi v-a furat bucuria vieţii şi a distrus proiectele viitorului vostru şi acum, chiar dacă sunteți în angoasa şi în tristețea provocată de greșelile şi alegerile voastre greșite, nu vă fie frică. Ieslea pe care aţi construit-o în închisorile voastre cu mâinile voastre slabe: «relatează iubirea lui Dumnezeu, Dumnezeul care s-a făcut prunc pentru a ne spune cât de aproape este de fiecare ființă umană, în orice condiție s-ar afla el»”.

Încă o idee din scrisoarea apostolică a papei Francisc despre semnificaţia şi valoarea ieslei: „Dumnezeu se prezintă astfel, într-un prunc, pentru a putea fi primit în brațele noastre. În slăbiciune şi în fragilitate ascunde puterea sa…”. „Câți oameni sunt acum în închisoare – comentează inspectorul general – erau puternici afară, porunceau altora, intimidau şi amenințau persoane, semănând moarte, stăpâneau în teritoriile lor. În schimb, Dumnezeu care este puternic şi atotputernic s-a îmbrăcat în slăbiciune şi în neputință pentru a fi primit de toţi”. De aceea, preotul îndeamnă pe „iubiții fraţi şi surori privați de libertatea personală” să sărbătorească: „Chiar dacă sunteți închiși în spatele gratiilor, adevăratul vostru Crăciun este primindu-l şi făcându-l să se nască Isus în inima voastră. Lăsați ca acest Cuvânt al lui Dumnezeu să revoluționeze în bine viaţa voastră. Recuceriți bucuria libertății adevărate, pentru că numai aşa va fi pentru noi toţi un Crăciun adevărat”.

De Gigliola Alfaro

(După agenția SIR, 30 decembrie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.