Categorii

Conferinţă de presă pentru prezentarea Dialogului „(Re)thinking Europe. O contribuţie creştină la viitorul Proiectului European” (Vatican, 27-29 octombrie 2017)

Vineri, 27 octombrie 2017, la Sala de Presă a Sfântului Scaun, s-a ţinut conferinţa de presă pentru prezentarea Dialogului (Re)thinking Europe. O contribuţie creştină la viitorul Proiectului European, organizat în Vatican de Comisia Conferinţelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE), în colaborare cu Secretariatul de Stat, a cărui întâlnire începe în această după-amiază şi se încheie la 29 octombrie. La Dialog participă reprezentanţi ai Bisericii şi lideri politici europeni de nivel înalt pentru a contribui la o reflecţie constructivă despre provocările fundamentale ale proiectului european. La conferinţa de presă au intervenit cardinalul Reinhard Marx, arhiepiscop de München und Freising (Germania), preşedinte al Comisiei Conferinţelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE); şi E.S. Mons. Paul Gallagher, secretar pentru raporturile cu statele. Publicăm în continuare intervenţia cardinalului Reinhard Marx:

Uniunea Europeană, şi toată Europa, trebuie să înfrunte mari provocări (care nu sunt limitate numai la Europa) în faţa cărora cetăţenii aşteaptă de la politicieni şi de la politică, dacă nu chiar răspunsuri conclusive, măcar obiective şi perspective clare. Voi prezenta numai câteva din aceste provocări:

– Schimbările climatice şi necesitatea care rezultă de a schimbă pe termen mediu stilul nostru de viaţă non-sustenabil. De ele este legată şi problema costurilor schimbării ecologice şi a distribuirii lor.

– Creşterea schimbărilor în lumea muncii prin digitalizare, folosirea tehnologiei robotice, raporturile de muncă precare şi mai ales şomajul mare în rândul tinerilor în fiecare ţară. De asta este legată problema fundamentală a valorii muncii şi a demnităţii omului.

– Mişcările de fugă şi migraţiune apărute în aşa-numita „criză a refugiaţilor”. Oamenii caută siguranţă şi adăpost de războaie şi teroare, sunt în căutarea unor condiţii mai bune de viaţă şi a unor posibilităţi mai bune decât în patria lor, care pare să nu le ofere nicio perspectivă. Motivele acestor mişcări migratoare sunt multiple şi trebuie căutate, printre altele, şi în Europa, în stilul nostru de viaţă care merge adesea pe cheltuiala altora. Soluţii şi răspunsuri sustenabile cer o examinare aprofundată.

În faţa acestor mari provocări se poate recunoaşte o tendinţă de a căuta răspunsurile în trecut, într-o întoarcere rău înţeleasă la soluţiile omologate, care adesea este numai nostalgie şi transfigurare romantică a trecutului. Sunt expresie a acestei tendinţe şi curentele populiste şi îndreptate spre trecut. Dar aceasta nu este perspectiva noastră: privirea noastră nu este una retrospectivă care înfrumuseţează realitatea, ci o privire limpede asupra prezentului nostru şi mai ales asupra viitorului. Pentru aceasta motoul dialogului nostru este „(Re)thinking Europe”.

Uniunea Europeană, „Proiectul Europa”, a obţinut mari rezultate: în cei peste 60 de ani trecuţi el a contribuit în mod fundamental la crearea păcii, solidarităţii, creşterii şi progresului în Europa. În acelaşi timp mulţi cetăţeni din Uniunea Europeană au dezvoltat o atitudine dezlipită: UE apare tot mai tehnocratică; pe de o parte cetăţenii aşteaptă totul de la „Bruxelles” (în mod consumist) şi sunt dezamăgiţi dacă nu obţin asta. Pe de altă parte adesea nu aşteaptă chiar nimic, dar în acelaşi timp nu sunt dispuşi să facă din acest „Proiect Europa” „propriul proiect”.

În faţa acestor provocări şi a situaţiilor complicate se pune această problemă: cum poate contribui Biserica să găsească răspunsuri şi ce poate să facă? Nu avem răspunsuri şi soluţii pregătite şi de altfel nu facem politică concretă. Dar considerăm că este necesar ca toţi cetăţenii din UE, cu diferitele lor experienţe, diferitele lor aşteptări şi bogatele şi diferitele lor capacităţi, să fie puţin din nou în centrul „Proiectului Europa” şi în măsură să poată fi actori.

Acesta este şi conţinutul şi scopul acestei întâlniri la Roma: vrem să reaprindem dialogul dintre politicieni şi reprezentanţii Bisericii, precum şi dintre reprezentanţi ai entităţilor sociale, despre Europa şi Uniunea Europeană, despre aşteptări, speranţe, dar şi despre dezamăgiri. Întrebarea principală este: ce putem şi vrem să facem pentru a trăi împreună în această Europă şi pentru a duce înainte Proiectul Europa?

Pentru acest motiv, această manifestare nu este „clasicul congres”, ci ca un dialog; după o discuţie introductivă despre temele prezentate de papa Francisc în discursul său ţinut cu ocazia acordării Premiului Carol cel Mare:

  • „Integrare” (cu fracturile şi sfâşierile în şi între statele membre ale UE);
  • „Dialog” şi stare a democraţiilor noastre occidentale;
  • „Capacitate de a genera” (de ce formă de modele economice vom avea nevoie în viitor)

vom continua dezbaterea în grupuri mici pentru a auzi un număr cât mai mare de intervenţii şi a avea participarea activă a tuturor.

Aceste analize, idei, propuneri sunt adunate şi după aceea discutate. Această întâlnire la Roma nu este încheierea unui proces de reflecţie şi discuţie despre Europa şi UE, ci un început: vom continua discuţia în prezidiul COMECE şi în Adunarea Generală, aşa cum vom continua să intensificăm ulterior dialogul la diferite niveluri – între Biserică (COMECE) şi politică (europeană).

La încheierea întâlnirii noastre aşteptăm de la papa Francisc încurajare şi sprijin pentru a continua acest dialog cu privirea îndreptată spre viitorul Europei (şi al Uniunii Europene). Pentru a rămâne la o comparaţie folosită de papa Francisc: în primul său discurs despre Europa în faţa Parlamentului European el a desenat Europa ca pe o „bunică” obosită şi epuizată. Cum putem contribui să facem în aşa fel ca această „bunică” istovită – care în pofida ridurilor vârstei sale este o persoană vrednică de iubire – să nu se limiteze să supravegheze şi să apere numai ceea ce a obţinut, ci să încredinţeze generaţiilor următoare bogăţia experienţelor sale şi să le încurajeze să întreprindă cu încredere propriul drum spre viitor? Apreciem mult faptul că papa Francisc va ţine deja al cincilea discurs al său despre Europa şi Uniunea Europeană. Până acum toate discursurile sale au dat importante idei de reflecţie, care ne conduc în munca noastră la COMECE şi Europei îi oferă, în ansamblu, cuvinte de speranţă şi de încurajare.

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

 

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.