Categorii

Conferinţă de presă pentru prezentarea Catehezelor Internaţionale ca pregătire la a IX-a Întâlnire Mondială a Familiilor din Dublin (21-26 august 2018)

Joi, 25 ianuarie 2018, la Sala de Presă a Sfântului Scaun s-a ţinut Conferinţă de presă pentru prezentarea Catehezelor Internaţionale ca pregătire la a IX-a Întâlnire Mondială a Familiilor din Dublin care va avea loc de la 21 la 26 august 2018. Au intervenit cardinalul Kevin Farrell, prefect al Dicasterului pentru Laici, Familie şi Viaţă; şi dr. Marco Tibaldi, consultant teologic al proiectului „Marele mister” şi autor al itinerarului muzical alăturat catehezelor. Cele şapte cateheze, itinerarele muzicale şi materialele video integrale ale părţilor artistice vor fi disponibile în cinci limbi on line pe situl Dicasterului (www.laityfamilylife.va) de la 2 februarie. Prezentăm intervenţiile celor doi conferenţieri.

Intervenţia cardinalului Kevin Farrell

În scrisoarea de convocare din 25 martie 2017, papa însuşi a voit să dea câteva indicaţii despre temă pentru ca familiile să poată aprofunda reflecţia şi împărtăşirea cu privire la conţinuturile din Amoris laetitia, întrebându-se: „Continuă Evanghelia să fie bucurie pentru lume? Continuă familia să fie veste bună pentru lumea de astăzi?”. Întâlnirea de la Dublin merge la inima raportului dintre Evanghelie şi lumea de astăzi şi nodul este tocmai familia. Papa Francisc, bazându-se pe planul lui Dumnezeu, a răspuns la întrebare: da! Familia încă este o veste bună pentru ziua de azi. Cu privire realistă şi cu limbaj nemijlocit papa a amintit experienţa comună de fragilitate şi slăbiciune pe care o trăiesc zilnic şi necesitarea unei atitudini umile care să ne determine să ne reeducăm, să însoţim, să discernem şi să-i ajutăm pe toţi şi pe fiecare. Visul papei Francisc, încredinţat întâlnirii de la Dublin, este acela al „unei Biserici în ieşire, nu autoreferenţială, o Biserică milostivă… şi ştim cât de mult familiile creştine sunt locuri de milostivire şi martori ai milostivirii”.

După aceea, papa încredinţa dicasterului nostru misiunea de „a declina învăţătura din Amoris laetitia” pentru a ajuta familiile pe drumul lor. În această perspectivă, astăzi, la şapte luni de la zilele irlandeze, oferim un ajutor în parcursul de pregătire: şapte cateheze – simple şi stimulante – pentru a ritma paşii de apropiere a diecezelor, dar şi ai parohiilor şi ai fiecărei familii.

Cele şapte cateheze sunt construite în jurul paginii evanghelice a pierderii lui Isus în vârstă de doisprezece ani şi a regăsirii sale în templu (Lc 2,41-52), arătând o împletire între textul din Amoris laetitia şi evenimentul singular al Sfintei Familii din Nazaret dezvăluind cât de actuală şi profetică este vestirea Evangheliei familiei.

Rezum în câteva cuvinte temele celor şapte cateheze. Se porneşte de la o privire concretă spre familiile de astăzi (prima), indicând actualitatea Cuvântului lui Dumnezeu capabil să lumineze cotidianul familial dintre zidurile casei (a doua) pentru a ajunge la marele vis pe care Dumnezeu îl are pentru fiecare familie (a treia), şi acolo unde fragilitatea şi slăbiciunile par să-l strice (a patra). Toate acestea fac în aşa fel încât familia să fie în lume generatoare a unei culturi noi, aceea a vieţii (a cincea), a speranţei (a şasea) şi a bucuriei (a şaptea). Fiecare cateheză începe cu o rugăciune şi se încheie cu câteva întrebări care pot fi împărtăşite în familie sau în comunitatea eclezială.

Cei şapte paşi ai catehezelor sunt însoţiţi de un emoţionant itinerar muzical cu tot atâtea piese interpretate de maestrul Bocelli în concertul din bazilica Sagrada Familia din Barcelona. Despre asta vă va explica dr. Marco Tibaldi care a colaborat la proiect.

Catehezele şi itinerarul muzical vor fi disponibile online pe situl nostru şi vor putea fi descărcate în cinci limbi din 2 februarie, sărbătoarea liturgică a Prezentării la templu. Ca un alt material ajutător vor fi realizate, lunar, mici materiale video de rezumat, utile pentru proiecţii în grupuri şi parohii. Şi acestea vor fi disponibile pe situl www.laityfamilylife.va şi pe canalul YouTube a dicasterului.

Intervenţia lui dr. Marco Tibaldi

Pregătirea pentru A IX-a Întâlnire Mondială a Familiilor din 21-26 august 2018 prezintă câteva noutăţi importante şi semnificative care se referă fie la modalităţile de utilizare şi divulgare a materialelor fie la conţinutul lor.

Prima decizie strategică este aceea de a face disponibile toate materialele în format digital, pentru a permite o divulgare gratuită şi capilară a lor, şi pentru cei care eventual n-ar avea ocazia să le vizioneze în formatul tradiţional tipărit, în timp ce ar putea să se apropie de ele dacă „sunt întâlniţi” în timpul unei navigări pe web. Cu asta se vrea să se favorizeze în mod deosebit apropierea de lumea tineretului şi de lumea nativilor digitali tot mai numeroşi.

În al doilea rând, s-a decis să se confecţioneze o serie de produse multimediale cu scopul de a face să fie mai implicatoare itinerarele de formare, prin folosirea muzicii şi a limbajului vizual.

Pentru aceste motive, au fost stabilite trei tipuri de texte conectate organic între ele. Primul este constituit din şapte cateheze care tratează câteva teme decisive din exortaţia post-sinodală a papei Francisc Amoris laetitia, declinate pornind de la un text biblic unic care este ca un cadru de ansamblu (pierderea şi regăsirea lui Isus în templu, în Lc 2,41-52).

Sunt scurte idei de reflecţie biblice şi existenţiale, care vor să actualizeze în viaţa cuplului sugestiile din Amoris laetitia. Fiecare dintre ele se termină cu câteva întrebări pentru a uşura asimilarea personală şi implicare cititorilor şi într-o dinamică de grup.

Al doilea tip de texte este constituit din şapte materiale video muzicale, cu respective bilete de ghid pentru ascultare şi conectare la cateheze, cu piese interpretate sau alese de maestrul Andrea Bocelli, în cadrul proiectului Marele mister. Evanghelia familiei şcoală de umanitate pentru timpurile noastre, pe care Dicasterul pentru Familie, Laici şi Viaţă, împreună cu maestrul, l-a început din 2015. Este vorba despre întâlniri care se desfăşoară în cadrul marilor bazilici europene (până acum Sagrada Familia din Barcelona, Sanctuarul „Sfântul Ioan Paul al II-lea” din Cracovia şi Bazilica „Sfântul Ştefan” din Budapesta) în care se alternează momente de cateheză despre temele iubirii şi familiei cu interpretarea de piese de muzică sacră legate de temele propuse. Şapte dintre aceste piese au fost selecţionate şi comentate cu scopul de a folosi şi forţa muzicii şi a interpretării maestrului Bocelli pentru a prezenta în mod implicator temele tratate în cateheze şi în Amoris laetitia.

Al treilea tip de material este constituit dintr-o serie de şapte materiale video, dintre care acum îl vom vedea pe primul, de prezentare a ansamblului proiectului formativ. Ele vor să fie un instrument multimedial pentru a trezi curiozitatea, a motiva şi a însoţi profitarea completă a itinerarului formativ. Pot să fie utilizate şi ca sinteză eficace a conţinuturilor propuse, deoarece repropun fie în cheie simbolică fie în cheie textuală ideile principale ale conţinutului catehezelor biblice, textul interpretat sau ales de maestrul Bocelli şi câteva chei pentru a-l putea folosi în întâlnirile formative.

Toate materialele sunt traduse în cinci limbi şi pot fi descărcate de pe situl dicasterului (www.laityfamilylife.va) începând din 2 februarie.

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

 

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.