Categorii

„Conclav” fulger al Opus Dei, Ocáriz este noul prelat

Papa Francisc l-a numit pe monseniorul Fernando Ocáriz prelat al Opus Dei. Ştirea a fost difuzată la miezul nopţii de luni 23 ianuarie, prima zi de votări de la al treilea Congres electoral al prelaturii întemeiate de sfântul Josemaría Escrivá. Bergoglio a confirmat alegerea membrilor Operei.

Operaţiunile de vot au început în aceeaşi zi de luni, când 194 de membri, dintre preoţi şi laici, au votat ţinând cont de numele semnalate în zilele precedente de un grup de femei din Consiliul Asesoratului central. A fost aleasă încă o dată continuitatea.

Cu această numire Fernando Ocáriz, care până ieri era vicar auxiliar al Opus Dei, devine al treilea succesor al sfântului Josemaría la conducerea prelaturii, după moartea monseniorului Javier Echevarría petrecută la 12 decembrie 2016. Ocáriz s-a născut la Paris la 27 octombrie 1944, într-o familie spaniolă în exil în Franţa în timpul războiului civil spaniol (1936-1939). Este cel mai tânăr din 8 copii.

Licenţiat în fizică la Universitatea din Barcelona (1966), a obţinut licenţa în teologie la Universitatea Pontificală Lateran în 1969 şi doctoratul la Universitatea din Navarra în 1971, an în care a fost hirotonit preot. În primii săi ani de preoţie s-a dedicat în special pastoraţiei tinerilor şi a universitarilor.

Este consultant al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei (din 1986) şi al altor dicastere din Curia Romană: Congregaţia pentru Cler (din 2003) şi Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări (din 2011). Este membru al Academiei Teologice Pontificale din 1989. În anii ’80 a fost unul dintre profesorii care au început munca de la Universitatea Pontificală „Sfânta Cruce” (la Roma) în care a fost profesor ordinar de teologie fundamentală şi unde acum este profesor emerit.

Între publicaţiile sale sunt cărţi despre cristologie: «The mystery of Jesus Christ: a Christology and Soteriology textbook»; «Hijos de Dios en Cristo. Introducción a una teología de la participación sobrenatural». Alte texte ale sale tratează teme de natură teologică şi filozofică precum «Amor a Dios, amor a los hombres» sau «Natură, har şi glorie», o lucrare care conţine şi o prefaţă a cardinalului de atunci Joseph Ratzinger. În 2013 a fost publicat un amplu interviu al său îngrijit de Rafael Serrano şi intitulat „Biserica, lume reconciliată”. Între operele sale sunt şi două studii de filozofie: «Marxismul: teorie şi practică a unei revoluţii» şi «Voltaire; Tratat despre toleranţă».

A fost numit vicar general al prelaturii Opus Dei la 23 aprilie 1994 şi vicar auxiliar în decembrie 2014. În timpul ultimilor 22 de ani l-a însoţit pe prelatul precedent, monseniorul Echevarría, în vizitele sale pastorale în peste 70 de naţiuni. În anii ’60, în timp ce studia teologia, a trăit cu sfântul Josemaría Escrivá, fondator al Opus Dei. Încă de tânăr este pasionat de tenis, un sport pe care continuă să-l practice. În zilele următoare noul prelat va propune congresiştilor numele vicarilor săi şi ale membrilor noilor consilii care-l vor asista în timpul următorilor 8 ani.

De Andrea Tornielli

(După Vatican Insider, 24 ianuarie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.