Categorii

„Conciliul să redevină o obişnuinţă pentru Bisericile ortodoxe”

John-CrysavgisÎn pofida absenţelor foarte vizibile, conciliul Bisericilor ortodoxe a început. Şi se prospectează ca un prim pas semnificativ după care vor trebui să urmeze alţii. Arhidiaconul John Cryssavgis, consultant teologic al patriarhului Bartolomeu şi responsabil al comunicării de la adunarea din Creta, în acest interviu dat la Vatican Insider explică: „Acest conciliu a revitalizat procesul conciliar, care noi ne rugăm să devină din nou normativ în viaţa Bisericii ortodoxe, aşa cum a fost în secolele precedente. Conciliile ar trebui să redevină un proces natural pentru a discuta şi a decide despre chestiuni de interes comun. Aparţin identităţii Bisericii ortodoxe”.

Se poate defini „panortodox” un conciliu la care nu participă patru Biserici ortodoxe?

„Diferenţa în această întâlnire deosebit de episcopi constă în asta: a fost aprobat şi decis pe baze panortodoxe la sinaxa primaţilor cu numai câteva luni în urmă, în ianuarie 2016. O decizie care a confirmat intenţia unanimă exprimată de sinaxa primaţilor ţinută în martie 2014. De aceea acesta este un conciliu panortodox, pe care patriarhia ecumenică nu poate decide să-l schimbe singură. De la acest conciliu, din păcate în mod nefericit, patru dintre Bisericile ortodoxe n-au fost în măsură să participe. Acesta ar fi un punct de vedere legalist pentru întrebarea dumneavoastră. Însă realitatea este că niciuna dintre Biserici n-a exprimat vreo obiecţie sau lipsă de voinţă de a participa la conciliul din Creta până cu puţine zile înaintea începerii sale. Chiar şi itinerarele lor de călătorie şi toate camerele lor de la hotel erau confirmate până în ultimul minut. Acesta este şi cazul Bisericii din Antiohia, care insistă să afirme că n-a semnat toate deciziile. În cazul Bisericii din Rusia, decizia a fost luat exact cu 48 de ore înainte de sosirea delegaţiilor conciliare la Creta”.

Există consens cu privire la faptul că ceea ce se desfăşoară la Creta este un prim pas, prima etapă a unui proces care va aduce o serie de concilii panortodoxe cu participarea tuturor Bisericilor?

„A fost nevoie de mai multe sute de ani pentru ca un conciliu de această însemnătate în termeni de reprezentare şi de întregime să se poată reuni anul acesta la Creta. La origine a fost conceput ca un conciliu panortodox în urmă cu aproape o sută de ani, în timp ce pregătirile au început în urmă cu aproape şaizeci de ani. Deci, cum se poate imagina, a fost un proces lung şi laborios pentru a încuraja toate Bisericile ortodoxe să se reunească după o lungă perioadă de izolare, dar şi după atâtea schimbări istorice şi tulburări care au avut loc în decursul secolelor – de la ocupaţia otomană a Bisericilor orientale din secolul al XV-lea, trecând prin asuprirea sovietică în secolul al XX-lea, până la criza umanitară actuală a refugiaţilor care chinuieşte multe regiuni în care sunt Bisericile ortodoxe, în special vechile patriarhii de Antiohia, Alexandria şi Ierusalim. A fost o «minune de sus, o binecuvântare a lui Dumnezeu», cum a definit Sanctitatea Sa Bartolomeu decizia de a se întâlni împreună pentru acest sfânt şi mare conciliu. Acest conciliu a revitalizat procesul conciliar, care noi ne rugăm să devină din nou normativ în viaţa Bisericii ortodoxe, aşa cum a fost în secolele precedente. Conciliile ar trebui să redevină un proces natural pentru a discuta şi a decide despre chestiuni de interes comun în Biserica ortodoxă. Aparţin identităţii Bisericii ortodoxe”.

Dificultăţile ridicate de unele Biserici, care se referă la probleme deosebite şi de raporturi dintre Biserici (conflictul dintre Antiohia şi Ierusalim, cererile Ucrainei) trebuie rezolvate în cadrul conciliului panortodox?

„Nu pot să vorbesc în numele conciliului sau al episcopilor delegaţi care participă la el. Desigur, sfântul şi marele conciliu este locul potrivit şi momentul just pentru a discuta despre chestiuni controversate între diferitele Biserici ortodoxe. Însă mă îndoiesc că problemele interne referitoare la două Biserici, dintre care una este absentă, poate să fie rezolvată în acest conciliu. Desigur decizia Bisericilor n-a fost să includă noi teme de discutat sau de rezolvat în această ocazie”.

Mesajul final ar putea să conţină constatarea că pasul din Creta a fost numai primul dintr-un proces conciliar?

„Mesajul final a fost redactat de un comitet special, compus din reprezentanţi ai tuturor Bisericilor prezente, pentru a fi dus primaţilor în timpul reuniunii lor şi apoi la adunarea plenară a conciliului însuşi. Intenţia este aceea de a oferi o mărturie profetică a Bisericii ortodoxe şi de a prezenta un front unic în ochii lumii contemporane, înfruntând un cuvânt de mângâiere şi de speranţă pentru cel care suferă de nedreptăţi economice şi militare, dar şi pentru toţi cei cărora le este sete de «apa vie» a cuvântului lui Dumnezeu”.

De Andrea Tornielli

(După Vatican Insider, 21 iunie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.