Categorii

Concert la Nașterea Domnului

concert-la-nasterea-domnului-itrcÎn zilele de 17, în capela seminarului din Iași, și 18 decembrie 2016, în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, corul seminariștilor Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași, dirijat și coordonat de părintele Eduard Soare, a susținut tradiționalul concert de Crăciun, intitulat „Concert la Nașterea Domnului”. Acest moment muzical și cultural i-a avut drept soliști pe seminariștii Paul Vîrgă și Ștefan Simon, prezentator pe seminaristul Ciprian Fechetă, iar la orgă pe seminaristul Gabriel Țebrean.concert-la-nasterea-domnului-catedrala

Crăciunul este o sărbătoare a bucuriei care trebuie să fie vestită tuturor, căci nimeni nu descoperă un lucru extraordinar și minunat fără să simtă nevoia și dorința profundă de a-l face cunoscut și altora. Colindele, pe care le-au interpretat seminariștii, reprezintă tocmai această angajare de a-l anunța pe Dumnezeu care vine să locuiască în mijlocul oamenilor, pentru a aduce lumina în întunericul îndoielii, al fricii, al vieții fără sens. Viața, care sălășluiește în ieslea din Betleem, abundă în iubire arzătoare ce răspândește căldură și transformă inimile oamenilor, făcându-le părtașe la viața dumnezeiască – această viață trebuie să o celebrăm de Crăciun!

Repertoriul de colinde pregătit de seminariști i-a îndemnat pe spectatori să-și înalțe inimile și să le pună în mișcare spre Dumnezeu, un Dumnezeu care se lasă căutat prin căi și evenimente mereu noi. Dumnezeu nu ne ia cu asalt și nu se impune cu forța, însă a dorit să ni se prezinte ca o ființă neajutorată, ca un copil, pentru ca astfel noi să ne ridicăm la măreția de a fi fii ai lui Dumnezeu.

Lucrarea mântuirii a început deja, căci, astăzi ni s-a născut Mântuitorul! Crăciun fericit!

Programul concertului a cuprins următoarele piese:

 1. Ave maris stella (melodie gregoriană)
 2. Sus la poarta raiului (E. Monția)
 3. Es ist ein Ros’entsprungen (M. von Prætorius)
 4. Mare minune (Gh. Cucu)
 5. Legănelul lui Isus (V. Teodorian)
 6. Doarme-n iesle-n umilire
 7. Somnul lui Isus (F. A. Gevaert)
 8. Hodie Christus natus est (L. Feltz)
 9. O, ce veste (D. G. Chiriac)
 10. Linu-i lin (I. D. Chirescu)
 11. A la nanita nana (melodie spaniolă)
 12. Transeamus (A. Greulick)
 13. Adeste fideles (J. F. Wade)
 14. Les andes dans nos campagnes (melodie franceză)
 15. Do szopy hey pasterze (J. Kowalewski)
 16. Praznic luminos (T. Popovici)

Michail Iulian Echert

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.