Categorii

Colectă pentru Siria în bisericile catolice din România

Conferinţa Episcopilor Catolici din România şi-a exprimat acordul şi susţine Confederaţia Caritas România în organizarea unei colecte pentru Siria în toate bisericile catolice din ţară în ziua de 19 februarie 2017. Redăm textul scrisorii către comunităţile catolice din Dieceza de Iaşi, din partea PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, şi pr. Egidiu Condac, directorul Centrul Dicecezan Caritas Iaşi, semnată la 4 februarie 2017.

Situaţia în Siria şi în regiunile învecinate este cea mai severă criză umanitară şi de încălcare a drepturilor omului din lume. Războiul din Siria a intrat în al şaselea an şi a provocat suferinţe fără precedent pentru populaţia acestei ţări. Conflictul a devenit din ce în ce mai sângeros şi, chiar dacă nu există statistici exacte, numărul persoanelor care au murit în acest război este estimat de la 250.000 până la 400.000. Peste 11 milioane de oameni au fost alungaţi din casele lor, iar dintre aceştia aproximativ 4 milioane s-au refugiat în afara Siriei. Cei mai mulţi stau în ţările vecine (Turcia, Liban, Iordania), de multe ori fără condiţii elementare de trai.

Urmând îndemnul Sfântului Părinte, papa Francisc, ajutorarea celor afectaţi de acest conflict a devenit o preocupare majoră pentru reţeaua Caritas pe plan internaţional.

În acest sens şi Confederaţia Caritas România, prin Programul Naţional de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă, împreună cu partenerii din reţeaua Caritas Internationalis, doreşte să vină în ajutorul celor care astăzi suferă în Siria, respectiv celor care s-au refugiat în ţările vecine (Liban, Iordania, Turcia).

La rândul ei, Conferinţa Episcopilor Catolici din România şi-a exprimat acordul şi susţine Confederaţia Caritas România în organizarea unei colecte pentru Siria în toate bisericile catolice din ţară în ziua de 19 februarie 2017.

Într-un moment atât de dificil pentru semenii noştri din Siria, vă rugăm să invitaţi pe toţi credincioşii catolici din parohia pe care o păstoriţi să se alăture acestei acţiuni de solidaritate creştină pe care o propovăduieşte Biserica în spiritul Evangheliei şi să participe la colecta mai sus menţionată.

Vă mulţumim pentru deschiderea şi susţinerea pe care o manifestaţi întotdeauna faţă de acţiunile de ajutorare a oamenilor aflaţi în nevoie.

Episcopia Romano-Catolică de Iaşi
Petru Gherghel, episcop de Iaşi

Centrul Diecezan Caritas Iaşi
Pr. Egidiu Condac, director

*

„Toată lumea este conştientă de faptul că acest război cântăreşte într-un mod din ce în ce mai greu de suportat pe umerii celor săraci. Trebuie să găsim o soluţie, care nu este niciodată una violentă, deoarece violenţa creează doar noi răni” (Papa Francisc).

 

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.