Categorii

China, episcopul clandestin povesteşte: „Şi noi celebrăm Jubileul”

China-jubileuLa Qiqihar, Jubileul Milostivirii merge înainte cu succes. „De când am deschis Poarta Sfântă, o mulţime de credincioşi au trecut prin ea. Au experimentat milostivirea lui Dumnezeu şi s-au reconciliat cu El”. Aşa povesteşte episcopul chinez Iosif Wei Jingyi, care conduce dieceza catolică din acel oraş, în provincia din nord-est Heilongjiang. „Şi atâţia creştini de alte denominaţiuni – adaugă Wei – au trecut prin Poarta Sfântă împreună cu noi pentru a experimenta milostivirea lui Dumnezeu. Dacă privim înainte, drumul Bisericii din China va putea deveni plin de speranţă. Pentru aceasta, eu mă rog cu toată inima ca să vină în curând ziua în care Sfântul Scaun şi guvernul chinez vor putea ajunge la un acord şi să vindece rănile trecutului”.

Cererea lui Wei

Wei este un episcop aşa-numit „clandestin”: nu aderă la organismele şi la metodele folosite de politica religioasă a Pechinului, iar guvernul chinez nu recunoaşte funcţia sa episcopală. De trei ori, încă din prim ani 1990, a petrecut lungi perioade de detenţie şi libertate condiţionată. Acum lucrurile sunt diferite, aparatele îl „lasă în pace” şi chiar încep să aprecieze operele sale de caritate printre cei săraci şi printre cei bolnavi. El a aflat că în miercurea cenuşii, Papa Francisc va conferi un mandat special „Misionarilor Milostivirii”: 800 de preoţi răspândiţi în toată lumea vor primi facultatea de a spovedi şi de a ierta toate păcatele grave, sancţionate cu pedepsele canonice mai grele (inclusiv excomunicarea) şi a căror dezlegare este de obicei „rezervată” Scaunului Apostolic. Din păcate, printre „Misionarii” aşteptaţi în Urbe pentru a primi mandatul nu figurează niciun preot chinez. „Datorită situaţiei deosebite a Bisericii din China – explică episcopul de Qiqihar – astăzi n-ar fi uşor să se trimită persoane la Roma pentru a primi mandatul de Misionari ai Milostivirii”. „Dar probabil – îşi imaginează Wei, cu intuiţia sa de păstor – s-ar putea găsi alte căi pentru a nu-i exclude pe catolicii chinezi de la acest dar preţios de care trebuie profitat în Anul Jubiliar: s-ar putea extinde şi la episcopii chinezi în comuniune cu Papa facultăţile de a dezlega de toate păcatele mai grave, rezervate iertării Scaunului Apostolic. Ar fi şi un frumos gest de încredere faţă de noi”.

„Efectul Anul Sfânt”

Ştiri surprinzătoare despre „efectul – Anul Sfânt” asupra comunităţilor chineze merg de la o dieceză la alta. De la Hebei la Guangzhou, de la Jilin la Taiyuan, s-au deschis pretutindeni sute de porţi ale milostivirii, cu liturghii la care adesea au luat parte zeci de mii de credincioşi. Între timp, grupuri de episcopi răspândesc scrisori pastorale pentru a relansa cuvintele Papei Francisc despre milostivire. În timp ce la Xian funcţionează în ritm deplin „mesele milostivirii” deschise pentru cei săraci, atrăgând atenţia mass-mediei naţionale. La Tianjin, în catedrala „Sfântul Iosif”, primii care au trecut prin poarta sfântă au fost cei 641 de „noi” catolici, aproape toţi adulţi, care au primit botezul în anul anterior.

În relatările chineze ale Jubileului Milostivirii reies condiţia şi viaţa obişnuită a catolicităţii chineze, de obicei înlăturate în reportajele concentrate asupra politicii religioase a Pechinului. „Alergarea” credincioşilor spre Porţile Milostivirii şi spre confesionale exprimă şi dorinţa de iertare şi reconciliere care marchează comunităţi sfâşiate timp de decenii de presiunea politicii religioase guvernamentale. Catolici „clandestini” şi catolici „oficiali” (cei care ascultă de procedurile şi de inputurile impuse lor de guvern) văd în Anul Milostivirii un drum de vindecare la îndemâna tuturor, pentru a depăşi conflictele intraecleziale din trecut şi a vindeca orice diviziune între fraţi. Inclusiv cei şapte episcopi loviţi de pedepsele canonice pentru că au acceptat consacrarea episcopală fără consimţământul Papei şi al Scaunului Apostolic.

Între timp, şi marea parte a aşa-numiţilor „clandestini” speră să vadă în curând roadele aşteptate din confruntarea redemarată dintre Sfântul Scaun şi guvernul chinez. „Ne rugăm mereu – explică episcopul Iosif Han Zhihai, episcopul de Lanzhou, «clandestin» şi el – ca această confruntare să ducă repede la un acord. Numai cu o bună colaborare vom putea găsi soluţii, pas după pas, la problemele încă nerezolvate. Pentru aceasta noi nu trebuie să dăm impresia că evanghelizarea noastră are de-a face cu agenda celor care visează să vadă prăbuşindu-se guvernul comunist”. Îi face ecou părintele Petru Cui, de la Sanctuarul din Donglu: „Suntem fericiţi – scrie pe account-ul său wechat – că cele două delegaţii lucrează pentru a ajunge la un acord între China şi Vatican. Suntem sută la sută cu Papa, orice decizie va lua el cu privire la raporturile cu China”.

De Gianni Valente

(După Vatican Insider, 24 ianuarie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.