Categorii

Celebrare penitenţială la „Sfântul Petru”, „tăcerea” lui Francisc

Niciun cuvânt, niciun comentariu, ci un lung moment de tăcere, de reflecţie, de rugăciune. Papa Francisc n-a rostit nicio omilie în timpul celebrării penitenţiale de Postul Mare numită „24 de ore pentru Domnul” care, ca în fiecare an, s-a desfăşurat vineri după-amiază în bazilica „Sfântul Petru”. O noutate faţă de ediţiile precedente; probabil o alegere a Pontifului, aceea a tăcerii care, într-un moment de atâtea şi continue „zgomote”, a voit să evidenţieze sensul unui sacrament în viaţa creştină cum este Reconcilierea, „loc” pentru a cunoaşte şi a întâlni „faţa de milostivire a lui Dumnezeu”.

O ocazie pentru Papa argentinian şi pentru a se opri în rugăciune împreună cu credincioşii din Roma veniţi în bazilică. Pentru că tocmai în rugăciune este posibil de a-i cere lui Dumnezeu „darul unei inimi rănite, capabile să înţeleagă rănile altuia şi să le trateze cu untdelemnul milostivirii”, cum a spus în această dimineaţă la audienţa acordată participanţilor la cursul anual despre forul intern de la Penitenţiaria Apostolică.

În schimb, ca în ceilalţi ani, celebrarea a văzut imaginea Papei penitent în faţa unui preot, cu capul plecat şi mâinile împreunate, în genunchi la unul din cele 95 de confesionale care se aflau în navata din dreapta a bazilicii vaticane. După ce s-a dezbrăcat de veşminte, Bergoglio s-a spovedit primul circa patru minute, urmat apoi de ceilalţi credincioşi.

Şapte dintre ei au fost spovediţi chiar de Pontif: trei bărbaţi şi patru femei, toţi laici. În total spovezile au durat circa 40 de minute, cu fondul sonor al cântărilor lui pueri cantores din corul Capelei Sixtine condus de maestrul monsenior Massimo Palombella.

În afară de asta, anul acesta broşura pentru celebrare sugera câteva idei pentru cercetarea cugetului. Douăzeci şi cinci de întrebări pentru „a ne examina pe noi înşine în lumina Cuvântului lui Dumnezeu”. Unele erau dedicate temelor din viaţa umană, precum: „Am atentat la viaţa şi la integritatea fizică a aproapelui?”; „a provocat sau am sfătuit avortul?”; „am acţionat împotriva integrităţii mele fizice (de exemplu, sterilizarea)?”. Sau unor momente din cotidianitate: „Am evitat să exercit munca nenecesară în zilele de sărbătoare?”; „conducând maşina sau folosind alte mijloace de transport am expus pericolului viaţa mea sau viaţa altora?”.

Unele sugestii era adresate părinţilor: „Am dat copiilor exemplu bun?”; copiilor înşişi: „Am fost ascultător faţă de părinţi? Am respectat autoritatea?”; soţilor: „Am fost mereu fidel în afecte şi în acţiuni?”. Prezente şi unele întrebări cu nuanţe mai „sociale”: „Ştiu să dau din ceea ce este al meu, fără egoism urât, celui care este mai sărac decât mine? Cât depinde de mine, îi apăr pe cei asupriţi şi îi ajut pe cei nevoiaşi? Sau tratez cu suficienţă sau cu duritate pe aproapele meu, în special pe cei săraci, pe cei slabi, pe cei bătrâni, pe cei marginalizaţi, pe imigraţi?”.

Evenimentul „24 de ore pentru Domnul”, promovat de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, se va trăi în acelaşi timp în numeroase dieceze din lume la 24 şi 25 martie, ajunul celei de-a patra duminici din Postul Mare, cu tema „Milă vreau” (Mt 9,13).

De Salvatore Cernuzio

(După Vatican Insider, 17 martie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.