Categorii

Catolici şi anglicani, Welby şi Nichols împreună pe Facebook

Catolici-anglicaniÎn era social network ecumenismul debarcă pe Facebook. Cu un eveniment care în Marea Britanie îi va avea protagonişti pe arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby – primat al anglicanilor – şi pe cardinalul Vincent Nichols, arhiepiscop catolic de Westminster, dieceza de Londra, împreună. Începând de la ora 14.20 de mâine liderii celor două comunităţi vor ţine împreună în direct o sesiune de Questions and Answers pe pagina Facebook a arhidiecezei de Canterbury, care deja i-a invitat pe proprii followers să trimită propriile întrebări în vederea evenimentului.

Ideea a pornit de la primatul anglican Welby care deja de câteva săptămâni utilizează cel mai popular dintre social network pentru a dialoga cu credincioşii; o meditaţie a sa în Miercurea Cenuşii a avut un succes neaşteptat, cu aproape un milion de vizualizări. Astfel după acea iniţiativă au urmat şi altele: săptămâna trecută, de exemplu, arhiepiscopul de Canterbury a ţinut cu acest sistem o meditaţie despre un text din Evanghelia lui Ioan în care Isus îi cheamă pe discipoli. După ce l-a citit şi l-a introdus pe scurt, Welby – însoţit de tânărul responsabil de la Lambeth Palace pentru noua evanghelizare, reverendul Chris Russell – a răspuns la câteva întrebări care proveneau de la cel care privea, trimise ca simple comentarii la postare. Douăzeci de minute direct pe Facebook la care au asistat mii de anglicani din toată lumea: din Australia în Nigeria, din Sud Sudan în Statele Unite. Încheiate de arhiepiscopul de Canterbury cu o invitaţie de a lua în mână Biblia şi a face la fel în propriile case cu proprii prieteni.

O experienţă inedită de comuniune în jurul Cuvântului lui Dumnezeu – aşadar – realizată prin noile potenţialităţi oferite de social network. Şi pe care acum arhiepiscopul de Canterbury a decis s-o lărgească şi la o dimensiune ecumenică, invitând la o nouă sesiune pe cardinalul Vincent Nichols. „Împreună vom vorbi despre rugăciune, despre unitatea creştinilor şi despre modul de a împărtăşi cu toţi Vestea Bună a lui Isus Cristos în lumea de astăzi”, a scris Welby în invitaţia la eveniment. Sunt deja numeroase întrebările venite din reţea pentru cei doi arhiepiscopi şi multe ating chestiuni deschise de mult timp: când se va ajunge să poată primi Împărtăşania, fiecare în celebrările celuilalt? Cum să se colaboreze în vestirea Evangheliei dincolo de diferenţele doctrinale dintre cele două confesiuni? Ce anume putem face împreună în faţa dramelor ca aceea a refugiaţilor sirieni?

Desigur nimeni nu se aşteaptă ca o sesiune pe Facebook să fie suficientă pentru a depăşi piedici şi neîncrederi cu care trebuie să se confrunte drumul ecumenic de multe decenii. Însă o experienţă ca aceasta merge desigur în direcţia acelui ecumenism al poporului solicitat din mai multe părţi în ultimii ani ca un drum important pentru a regăsi stimulentul anilor Conciliului al II-lea din Vatican în drumul spre unitatea creştinilor.

De Giorgio Bernardelli

(După Vatican Insider, 26 mai 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.