Categorii

Cardinalul Pietro Parolin: boala nu anulează demnitatea umană

„Doresc să vă încurajez pe toţi să contemplaţi în Maria, Vindecătoarea bolnavilor, garanta duioşiei lui Dumnezeu faţă de orice fiinţă umană”. Aşa s-a adresat Papa tuturor bolnavilor de la account-ul său de Twitter @Pontifex, cu ocazia Zilei Mondiale a Bolnavului care este astăzi, comemorarea Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes.

Celebrările sunt prezidate anul acesta de cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat al Vaticanului, numit de Papa ca delegat al său în oraşul francez de la poalele Pirineilor. La liturghia internaţională din această dimineaţă, cardinalul a vorbit numeroşilor bolnavi şi credincioşi care umpleau sanctuarul marian: „Dumnezeu nu ne cere să fim nişte «super-eroi». Nu cere nici să negăm că trăim dificultăţi”, eventual „îmbrăcând masca unui bărbat sau a unei femei «superior» faţă de ceea ce-l umileşte sau îl limitează. Dumnezeu ne cere să-i dăm crezare şi să ne încredem în El”, a spus secretarul de stat.

Care a îndemnat „să nu ne fie frică”, pentru că Domnul „este aproape de noi, nu ne uită; noi suntem importanţi pentru el; noi suntem cei cu care El vrea să împărtăşească însăşi viaţa sa”. „Cristos deschide poarta bucuriei, a iubirii pentru toţi, independent de limbă, de popor, de cultură, de culoarea pielii”, a afirmat el.

De aici o încurajare dată bolnavilor pentru ca să nu fie înfrânţi de temeri în slăbiciunile bolii: adesea, a spus el, tocmai fragilitatea este „principalul obstacol în relaţia cu Dumnezeu şi cu ceilalţi”. Modelul la care trebuie privit, conform cardinalului, este Neprihănita care cu acel „iată-mă” al său a avut un rol de neînlocuit în istoria mântuirii şi a Bisericii. Acest «iată-mă» „ia formă în mijlocul multiplelor experienţe problematice”: Maria, a afirmat cardinalul, „este chemată să lase totul pentru a trăi experienţa sărăciei şi a excluderii pe care istoria o rezervă celor care, într-un mod sau în altul şi din motivele cele mai variate, s-au pierdut”.

„Aceasta nu este aceeaşi experienţă pe care am trăit-o în momentul bolii, al suferinţei, al fragilităţii, al morţii?”, a întrebat el, „trăind aceste momente nu ne simţim dintr-o dată despuiaţi, privaţi de obişnuinţele zilnice? Câţi s-au simţit într-o stare de sărăcie radicală, locuită mai mult de întuneric decât de lumină? Câţi au simţit dintr-o dată că au devenit o povară pentru ei înşişi şi pentru alţii? Câţi s-au simţit sau au fost transformaţi în obiecte, numere, protocoluri?”.

„Dacă astăzi, aici şi acum, Mama Neprihănită ne determină să primim, să dorim, să căutăm şi să construim dialogul acelui «iată-mă», dialogul care ne face credincioşi, ea face asta nu ca o privilegiată ci ca o săracă, una care ştie bine ce înseamnă tot ceea ce se învârte în jurul timpului suferinţei şi fragilităţii pentru că l-a trăit înainte”, a spus secretarul de stat al Vaticanului.

În după-amiaza de astăzi va ţine o meditaţie în timpul celebrării adoraţiei euharistice; va urma, imediat după aceea, ritualul ungerii bolnavilor. În schimb aseară, cardinalul i-a însoţit pe pelerini în timpul procesiunii tradiţionale cu lumânări la sanctuarul marian, aducând salutul Papei Francisc tuturor celor prezenţi şi amintind că „fragilitatea nu anulează niciodată demnitatea preaînaltă şi intrinsecă a fiecărei fiinţe umane”. „Demnitatea umană – a remarcat el – este ceva ce nimeni nu poate şterge sau compromite”.

(După Vatican Insider, 11 februarie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.