Categorii

Cardinalul Parolin despre migranţi: „De la UE răspuns comun, nu porţilor închise”

„Noi am vrea ca religiile să devină factori de pace şi ca, printr-un dialog interreligios serios şi constructiv, să ofere soluţii la atâtea conflicte care există în lume, mai ales când sunt instrumentalizate pentru a intensifica diviziunile”. Este auspiciul pe care secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, formulează după o întâlnire internaţională care s-a ţinut la Roma despre libertatea religioasă, organizată de ambasada SUA pe lângă Sfântul Scaun cu Comunitatea „Sfântul Egidiu” şi „Kirche in Not”. „Am participat la această întâlnire – explică Parolin – tocmai pentru că, aşa cum ştiţi, Sfântul Scaun este în prima linie în apărarea şi în promovarea libertăţii religioase şi vede cu preocupare extremă ceea ce se întâmplă în lume unde minorităţile, fie etnice fie religioase, nu sunt respectate, ba chiar de multe ori sunt combătute adesea până la dispariţia lor. Cred că orice iniţiativă care se ia în acest domeniu, orice acţiune care se face, trebuie să fie sprijinită”. „Persecuţiile religioase continuă să crească în manieră incredibilă”, a spus Parolin, luând cuvântul la întâlnire, asigurând că „Sfântul Scaun nu va înceta niciodată să denunţe aceste situaţii pentru toate grupurile etnice şi religioase care pot să îndure acest gen de discriminări. Există nevoia de dialog şi de reconciliere pentru a putea vindeca aceste răni şi a promova libertatea religioasă”. Educaţia tinerilor şi rolul liderilor religioşi: acestea sunt – spune secretarul de stat al Vaticanului – cele două fronturi pe care Sfântul Scaun încurajează să se acţioneze. Pentru că „nu va exista pace fără instruire adecvată a generaţiilor viitoare” şi pentru că toţi astăzi – guvernele şi societatea civilă – sunt chemaţi să afirme că „nu ar trebui să existe nicio violenţă în numele religiei”. Însă un rol special trebuie să-l desfăşoare liderii religioşii: „Trebuie să demasc violenţa care dăunează religiei şi numelui lui Dumnezeu”, afirmă Parolin. „Violenţa şi crezul religios sunt incompatibile”. După întâlnire, agenţia SIR l-a intervievat.

Eminenţă, la 7 iulie la Bari, se va ţine o zi de reflecţie şi de rugăciune cu privire la situaţia dramatică din Orientul Mijlociu. Cât de mult ţine papa Francisc la această întâlnire şi de ce?

Ţine mult la asta. Iniţiativa porneşte de la el. A încercat să-i implice pe toţi conducătorii Bisericilor creştine şi să-i implice într-o lucrare comună în favoarea păcii, subliniind că la nivel ecumenic contribuţiile pe care Bisericile creştine pot să le aducă la soluţionarea marilor probleme din Orientul Mijlociu, mai ales a conflictelor şi a căutării păcii.

Ce mesaj vor papa şi patriarhii să lanseze lumii şi comunităţii internaţionale pentru creştinii persecutaţi?

Este înainte de toate un mesaj de apropiere şi de încurajare. Aceşti creştini foarte des au nevoie să-i simtă cu adevărat apropiaţi pe fraţii lor şi pe surorile lor din lumea întreabă. Uneori, nu se pot da soluţii imediate, însă este important ca să ştim că situaţia lor este la inima Bisericilor. După aceea, desigur, vor sublinia contribuţia pe care o pot aduce comunităţile creştine la soluţionarea problemelor cu privire la drepturile fiecărei persoane şi ale fiecărui grup. Mi se pare că în mod fundamental acestea vor fi teme.

Legată de problema din Orientul Mijlociu este şi problema fluxurilor migratoare: persoane care fugind de război, de sărăcie, de persecuţie, înfruntă Mediterana pentru a ajunge în Europa. Dar, din păcate, este din aceste zile ştirea că pentru ei porţile europene se închid. Întrebarea este: unde este Europa? Şi mai ales, cu adevărat închiderea porţilor poate să fie soluţia?

Iată întrebarea. Unde este Europa? Mai există? Şi, aşa cum se spune, dacă eşti, dă-mi un semn. Cred că trebuie să fie un răspuns comun la această întrebare. Desigur, porţile închise nu sunt un răspuns. Însă răspunsul poate să vină numai de la o colaborare între toate ţările europene. Cred că trebuie să se insiste asupra acestui lucru. Problematica migraţiilor cere implicarea tuturor. Nu poate să fie respinsă numai pe umerii unora ci trebuie să fie asumată responsabil de toată Europa şi de toată comunitatea internaţională, însă întotdeauna în acea linie şi în acel orizont de umanitate şi solidaritate care nu poate să lipsească acestor probleme.

Veţi vorbi despre asta mâine şi cu preşedintele Macron?

Desigur, va fi una dintre temele care se vor trata cu preşedintele francez.

În consistoriul din 28 iunie, Luis Raphael I Sako, patriarh de Babilonia al caldeilor, în Irak, va fi creat cardinal şi Orientul Mijlociu va avea un cardinal în plus. Cum trebuie citit acest semn?

Papa voia în mod evident să sublinieze atenţia sa faţă de ţară. Un Irak care îşi îndreaptă paşii spre o anumită soluţie şi o stabilitate mai mare. Este probabil ţara din Orientul Mijlociu care în acest moment pare că poate să ofere mai multe speranţe, şi în lumina recentei evoluţii politice. Numirea semnifică o atenţie deosebită faţă de această zonă şi sperăm să poată ajuta la întărirea acestor simptome de pace şi de speranţă care există.

De M. Chiara Biagioni şi Daniele Rocchi

(După agenţia SIR, 25 iunie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.