Categorii

Cardinalul Ling: „Rămân un preot umil, deschis la voinţa lui Dumnezeu”

„Astăzi sunt un cardinal, dar rămân un preot umil. Voi continua să fac ceea ce am făcut mereu: să celebrez sacramentele, să vizitez familiile, să merg înainte în fiecare zi pentru ca Evanghelia lui Cristos să fie înţeleasă de oamenii din Laos, mai ales de persoane de alte religii, majoritare în contextul nostru. Suntem o Biserică mică ce trăieşte graţie darurilor lui Dumnezeu, Providenţei sale. Spiritul nostru este dialogul”. Aşa începe, într-un colocviu din inimă cu Vatican Insider, mărturia mereu blândă şi paşnică a lui Louis Marie Ling Marngkhanekhoun, episcop laoțian pe care Papa Francisc a voit să-l includă în colegiul cardinalilor, făcându-l titular al Bisericii „San Silvestro in Capite” din Roma.

Ling în vârstă de 73 de ani, din grupul etnic kmou, minoritar în Laos, se simte cu adevărat pescuit „de la capătul lumii” de Papa Francisc şi nu ezită să exprime toată uimirea sa: „Am realizat că nu era vorba de o glumă numai atunci când m-a sunat nunţiul apostolic. Nu ştiu de ce s-a gândit Papa la mine. Dar îmi amintesc că, atunci când l-am întâlnit cu ceilalţi episcopi din Laos şi Cambogia pentru vizita ad limina, în ianuarie, Francisc a apreciat mărturia noastră de Biserică mică, uneori persecutată. Ne-a spus că aceste comunităţi ca ale noastre sunt «coloana vertebrală a Bisericii universale»: aceasta este ideea de fond care cred că a putut motiva alegerea unui cardinal din Laos”.

Există o expresie-cheie care apare în cuvintele lui Ling şi care-l însoţeşte în relatarea istorie zbuciumate de credinţă şi este: „A face voinţa lui Dumnezeu”. Episcopul – care aparţine institutului secular de drept pontifical „Voluntas Dei” – a spus „fiat”-ul său când a fost închis de regimul comunist timp de trei ani (din 1984 până în 1987) numai pentru că vizitase un confrate în închisoare (celălalt vicar laoţian Tito Banchong). Cu acelaşi spirit, spune „fiat”-ul său astăzi misiunii la care îl cheamă Papa: „În urmă cu treizeci de ani l-am întrebat pe Dumnezeu pentru ce eram în închisoare, astăzi îl întreb pentru ce sunt cardinal. Totul este în planul lui Dumnezeu. El are răspunsul şi mă încred în voinţa sa. Nicio zi şi nicio experienţă nu este inutilă în viaţă sau să fie irosită. Ştiu numai că aceasta este Providenţa sa pentru viaţa mea, astăzi ca şi ieri. Pentru mine închisoarea a fost un soi de «nouă consacrare», un drum pentru a asculta de Duhul Sfânt. Astfel purpura de cardinal pentru mine este un nou dar al Duhului, noi Rusalii pentru istoria mea personală. Primind voinţa lui Dumnezeu, rămânem cu inima împăcată”.

Desigur că numirea sa, un eveniment epocal pentru Laos, nu va trece neobservată: „Este adevărat, pentru comunitatea mică de botezaţi din Laos este un fapt istoric, oamenii încă nu-şi dau seama şi nu înţeleg bine semnificaţia, cu atât mai puţin înţeleg asta necreştinii. Pentru aceasta voi fi chemat să fiu o punte, în acelaşi timp reprezentant al Bisericii locale şi al Bisericii universale. În trecut Biserica catolică era considerată în ţinuturile noastre ca un «produs european» şi credinţa creştină ca «religie străină», deoarece a fost adusă aici de misionarii europeni. Astăzi se înţelege mai bine, graţie Papei Francisc, primul Papă latinoamerican, că Evanghelia este universală, este un dar pentru toată omenirea şi nu aparţine numai occidentalilor. Acum ne revine nouă celor din Laos să cucerim inima oamenilor, să fim transparenţă a Evangheliei care este o veste de pace şi de iubire faţă de orice om”.

Aici noul cardinal nu ezită să facă aluzie la condiţia actuală a credincioşilor din Laos: „Trebuie să spun că noi, ca episcopi laoțieni, suntem foarte încurajaţi de ultimele evenimente: la 11 decembrie 2016 au fost beatificaţi la Vientiane cei 17 martiri din Laos, şi între ei, primul nume din listă este părintele Joseph Tien, tânăr preot laoţian. Beatificarea, în centrul capitalei Vientiane, a fost un eveniment unic pentru Biserica catolică din Laos. Suntem încurajaţi dar rămânem prudenţi. Situaţia noastră structurală este aceea de minoritate mică între necreştini (catolicii sunt 45.000 din circa 6 milioane de locuitori, majoritatea budişti). Pentru aceasta, înainte de toate, trebuie să fim uniţi între noi, umili făcători de pace, să avem o atenţie faţă de cei săraci şi cei marginalizaţi, să devenim instrumente ale lui Cristos, care are mâinile noastre şi picioarele noastre pentru a acţiona şi a merge pe drumurile din Laos”.

Vor exista, cu numirea de cardinal, aspecte pozitive şi în raportul cu autorităţile civile? Conform lui Ling, „şi guvernul va putea să fie bucuros, deoarece se dă vizibilitate şi prestigiu ţării. Nu ascundem dificultăţile pe care şi astăzi le întâlnim în activităţile pastorale. Depinde mult de autorităţile prezente în diferitele provincii: acolo unde este mai dificil (ca în nordul sau în estul Laosului) ne bazăm mult pe ajutorul cateheţilor şi al laicilor. Dar fiecare pas al nostru nu intră niciodată în conflict cu autorităţile civile, pe care le anunţăm mereu despre orice activitate a noastră”.

„Acceptăm situaţia noastră – conclude Ling – şi asta ne dăruieşte pacea inimii. Asta înseamnă a avea încredere în Dumnezeu şi în harul său, şi pentru apostolatul nostru. Forţa noastră este forţa lui Isus: când suntem într-un moment dificil mă gândesc la experienţa lui Cristos în grădina măslinilor. În acel moment de zbucium, Isus a spus Tatălui „fiat voluntas tua”. El este exemplul nostru. Aceasta este cheia pentru tot, pentru noi ca şi pentru orice om: a căuta voinţa lui Dumnezeu şi a o pune în practică”.

De Paolo Affatato

(După Vatican Insider, 8 iulie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.