Categorii

Cardinalul Dziwisz: „Nu vă fie frică! Veniţi la Cracovia!”

Cardinal-Dziwisz„Sper că veţi veni în Polonia pentru a-l întâlni pe Papa Francisc”. Astfel i-a primit cardinalul Stanislaw Dziwisz la 13 mai în palatul arhiepiscopal din Cracovia pe participanţii la seminarul despre Ziua Mondială a Tineretului organizat de CCEE (Consiliul Conferinţelor Episcopale din Europa).

Cracovia este un oraş care are un puternic impact emotiv: dieceza sfântului Ioan Paul al II-lea, Pontiful care a însufleţit cel mai mare număr dintre Zilele Mondiale ale Tineretului.

Cu privire la multele îngrijorări şi temeri referitoare la eventuale atentate, arhiepiscopul de Cracovia i-a asigurat pe toţi: „Nu vă fie frică să veniţi în Polonia – a spus el – este o ţară liniştită, serviciile de siguranţă sunt eficiente şi populaţia este atentă şi primitoare. Este puternică dorinţa de a merge în oraşul lui Wojtyła. ZMT va fi un moment de bucurie. Nu numai distracţie, ci întâlnire în credinţa în Isus Cristos împreună cu Papa Francisc”.

Cardinalul a amintit că la început erau multe perplexităţi în Vatican. Nu se ştia cum să se organizeze Zilele Mondiale ale Tineretului. Cardinalul Eduardo Francisco Pironio care le imaginase se gândea la întâlniri de grupuri mici în diferitele parohii. În timp ce Ioan Paul al II-lea îşi imagina întinderi enorme unde să fie primiţi milioane de tineri.

Fiecare ZMT a fost mai bună decât cealaltă, fiecare întâlnire s-a îmbogăţit cu noi iniţiative, atmosfere tot mai sofisticate unde să se poată trăi credinţa cu bucurie împreună cu Cristos, cu Papa şi cu Biserica universală.

În privinţa dezvoltărilor pe care evenimentul din Cracovia le-ar putea avea faţă de raporturile tot mai bune cu ortodocşii ruşi, cardinalul Dziwisz a spus că, după întâlnirea dintre Papa Francisc şi Patriarhul Kiril de Moscova, „obiectivul cel mai important este pacea. Pace nu numai între Rusia şi Ucraina, pace nu numai pentru Europa, ci pace pentru întreaga lume”. „Tinerii care participă la ZMT – a subliniat arhiepiscopul – vor veni la Cracovia pentru a duce şi a răspândi pace şi milostivire”.

La întrebarea despre ce-şi aminteşte din atentatul la Ioan Paul al II-lea la 13 mai 1981, cardinalul a afirmat: „Eram în spatele lui Ioan Paul al II-lea. Am auzit două împuşcături, alţii spun că au fost trei. Modul cu care Papa a reacţionat dau o idee despre sfinţenia sa”. „Încă de la început, rănit cu riscul de a muri, suferind, el se ruga pentru cel care a tras în el. Nu ştia cine era, dar se ruga pentru el. Şi atunci când am plecat în ambulanţă, se ruga pentru atentator”.

Când totul părea trecut, Ioan Paul al II-lea a mers să vorbească cu Ali Agca, cel care a tras în el. „Papa îi vorbea despre iertare, dar Agca era interesat numai de secretul de la Fatima. Nu a cerut niciodată scuze. În timp ce Ioan Paul al II-lea spunea că trebuie să iertăm şi să iubim pentru a ne mântui”.

„Când ni se întâmpla să ne oprim la mormintele Pontifilor în Bazilica Sfântul Petru, Ioan Paul al II-lea reflecta că peste puţin timp şi el va fi deja îngropat acolo”, a spus Dziwisz. „Operaţia şi rămânerea în spital a fost teribilă, dar Papa polonez s-a încredinţat Mariei, recunoscător Domnului a înfruntat toate suferinţele invitând să nu ne fie frică”.

Interpelat despre chestiunea acţiunii Bisericii poloneze faţă de refugiaţi şi migranţi care se află la graniţe, cardinalul a amintit că în Polonia sunt deja găzduiţi peste un milion de persoane fugite din Ucraina, din Bielorusia şi din regiunile unde s-au desfăşurat ciocniri. „Biserica poloneză este deschisă pentru a-i găzdui pe cei nevoiaşi, însă modalităţile în care trebuie reglementat fenomenul revine statului”, a subliniat el; „Polonia nu a construit ziduri, dimpotrivă a găzduit pe cel care fugea din zone în care aveau loc ciocniri militare”.

Înainte de a-şi lua rămas bun, arhiepiscopul a reafirmat: „Nu vă fie frică! Aduceţi oameni la Cracovia oraşul lui Ioan Paul al II-lea”.

De Antonio Gaspari

(După Zenit, 16 mai 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.