Categorii

„Campionatul Milostivirii şi Sfinţeniei”. Exerciţii spirituale în vederea hirotonirii preoţeşti

Gioseni„Nu ştiţi voi că cei care aleargă pe stadion, toţi aleargă, însă numai unul primeşte premiul? Alergaţi în aşa fel ca să-l câştigaţi. Orice atlet renunţă la toate. Ei o fac pentru a primi o coroană pieritoare. Însă noi pentru una nepieritoare” (1Cor 9,24-25). Însufleţiţi de aceste cuvinte ale apostolului Paul, în perioada 10-17 iunie 2016, la mănăstirea „Sfântul Carol Borromeu” din Gioseni (jud. Bacău), 19 tineri diaconi am trăit un autentic campionat de milostivire. Părintele predicator Paul Budău, paroh la Focşani şi decan de Vrancea, ca un bun antrenor, ne-a motivat şi îndemnat la sfinţirea lăuntrică a fiecăruia.

Încă din prima zi părintele ne-a cerut fiecăruia ca precum nişte atleţi autentici să dăm dovadă de renunţare şi să intrăm cu bucurie în atmosfera tainică a exerciţiilor spirituale.

Toţi cei nouăsprezece diaconi (18 de la Institutul Teologic din Iaşi şi unul din Congregaţia „Sfântul Iosif” – Iosefinii lui Murialdo) am decis să alergăm pe acest imens „stadion” pentru a răspunde cu bucurie chemării pe care Dumnezeu ne-a adresat-o fiecăruia dintre noi: „Vino şi urmează-mă” (cf. Mc 10,21).

Variate au fost şi temele meditaţiilor: de la importanţa şi însemnătatea spirituală a Liturghiei în viaţa preotului, trăirea sfântă a celibatului, necesitatea şi datoria preotului de a mijloci la mama cerească Maria până la trăirea milostivirii şi vocaţia la sfinţenie.

Caracterul dialogal al meditaţiilor, dorinţa de a trăi cât mai profund această nobilă chemare şi zona atât de frumoasă au făcut din aceste zile un timp de har, un timp sfânt, o adevărată cursă a iubirii.

O zi cu totul specială a fost miercuri, 15 iunie, când am parcurs pe jos, aşa cum îndeamnă sfântul părinte papa Francisc, un pelerinaj la casa memorială a pr. dr. Martin Benedict din Galbeni. Traseul, deşi obositor, a adus roade bogate în inimile noastre.

O frumoasă iniţiativă a fost şi joi, 16 iunie, când am decis ca să-l însoţim pe Isus din preasfântul sacrament, pe timpul întregii nopţi. După un program bine stabilit, doi câte doi, am stat de veghe în prezenţa sublimă a bunului păstor.

Îi mulţumim Tatălui ceresc pentru harurile pe care ni le-a oferit în aceste zile şi ne încredinţăm milostivirii sale în zilele care urmează şi pe tot parcursul vieţii noastre.

Duminică, 19 iunie 2016, în catedrala „Sfântul Iosif” din Bucureşti, cinci părinţi diaconi vor fi hirotoniţi preoţi, iar toţi ceilalţi vor primi sacramentul Preoţiei în catedrala „Sfânta Fecioară Maria” din Iaşi, vineri, 24 iunie 2016.

Un gând de recunoştinţă îi oferim părintelui predicator, surorilor care au fost aproape de noi în aceste zile şi tuturor celor care au făcut posibile aceste zile deosebite.

Dorim cu această ocazie să le mulţumim şi tuturor celor care ne-au fost alături prin rugăciune în aceste zile cerând de la bunul Dumnezeu haruri şi binecuvântări pentru fiecare dintre dumneavoastră. Fie ca la acest campionat către milostivire şi sfinţenie să participe cât mai mulţi „suporteri” ai iubirii lui Isus Cristos.

Părinţii diaconi

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.