Categorii

Calea Crucii – Calea urmării lui Cristos

Calea-Crucii-2016Timpul Postului Mare este rânduit pentru ca fiecare credincios să mediteze la suferințele lui Isus Cristos, căci prin pătimirea și moartea sa pe cruce a purificat întreaga Biserică. Una dintre rugăciunile Bisericii care aprofundează misterul pătimirii lui Cristos este Calea Sfintei Cruci. Seminariștii Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași, uniți în rugăciune în fiecare zi de vineri, meditează la drumul lui Cristos spre muntele răstignirii Golgota, o devoțiune cu caracter penitențial și cu o profundă încărcătură spirituală.

Isus însuși a zis: „Dacă vrea cineva să vină după mine…să se lepede de sine, să-și ia crucea zilnic și să mă urmeze”, iar acest îndemn, implicând viața creștinului în totalitate, își găsește fundamentul în acea chemare adresată fiecăruia: chemarea de a fi fii ai lui Dumnezeu. Un adevărat fiu al lui Dumnezeu este cel care îndeplinește voința lui Dumnezeu, asemenea lui Isus Cristos, și nu se descurajează când întâmpină greutăți, chiar moartea, ci se încrede în Tatăl, păstrându-și speranța că la capătul acestui drum se află gloria, bucuria învierii.

Calea Crucii este tocmai această practică pioasă care așază în fața omului două realități, moartea și viața, atrăgându-i atenția că învierea nu este posibilă dacă nu se trece mai întâi prin suferință și moarte. Este vorba de o invitație la convertire, în care persoana umană trebuie să se dezbrace de omul vechi și să se îmbrace în Cristos, să-și recunoască păcatele și infidelitățile, pentru a putea trăi prietenia și milostivirea lui Dumnezeu.

Deși este calea cea îngustă spre împărăția lui Dumnezeu, de-a lungul acestui drum al Crucii nu suntem singuri, ci îl avem alături pe Isus Cristos. De altfel, să urcăm singuri Golgota ar fi inutil, ba chiar imposibil.

Michail Iulian Echert

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.