Categorii

Călătoria transilvăneană a seminariștilor ieșeni

În perioada 1-5 mai seminariștii Institutului Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași, însoțiți de părinții formatori, au petrecut câteva zile de perindare pe meleagurile ardelene. În această perioadă, gazdă a fost Centrul de Spiritualitate Manresa din Cluj-Napoca. Pe parcursul acestor zile locațiile vizitate au fost: Cluj-Napoca, Blaj, Alba-Iulia, Turda și Șumuleu Ciuc. Itinerariul a fost unul încărcat atât cultural, cât mai ales spiritual.

Joi, 2 mai, la Blaj am luat contact cu valoarea inestimabilă pe care o are „Mica Romă”, minune a culturii și a credinței Bisericii Unite a cărei inimă bate la Blaj alături de memoria Episcopului Inochentie Micu Klein. Mărturie despre acest tezaur bogat ne-a dat ÎPS Lucian Pop și pr. protopop Ioan Fărcaș. În aceeași zi am intrat în comuniune cu seminariștii de limbă maghiară ai Seminarului „Incarnatae Sapientiae” din Alba-Iulia. Am stat împreună la masă, am participat împreună la Sfânta Liturghie în Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba-Iulia, am perindat orașul împreună și i-am închinat împreună Maicii Domnului „Litaniae Lauretanae”. Seminariștii catolici moldoveni și ardeleni sunt deopotrivă frați întru Domnul, frați întru chemarea lui la slujirea altarului, înfrățire pe care am avut ocazia să o trăim concret cu această ocazie.

Vineri, 3 mai, am vizitat Salina din Turda în decursul dimineții, iar după-masă l-am întâlnit pe ÎPS Florentin Crihălmeanu, Episcopul greco-catolic al Eparhiei de Cluj-Gherla. Împreună cu el am pășit atent pe treptele istoriei fraților greco-catolici în România, făcând cunoștință cu cei șapte episcopi martiri pe care îi va beatifica papa în decursul vizitei sale în România la începutul lunii iunie. Tot el ne-a făcut o prezentare, cu stilul său carismatic, a orașului Cluj-Napoca oferindu-ne privilegiul de a admira orașul din turnul catedralei în construcție.

Sâmbătă, 4 mai, alături de pr. László Fábián am vizitat principalele biserici romano-catolice din Cluj: Calvaria, Biserica Piaristă, Catedrala „Sfântul Mihail” și Biserica Franciscană. Ne-a ajutat să înțelegem frumusețea diversității care se îmbină prin elemente armonioase în fiecare colțișor de Cluj-Napoca.

Duminică, 5 mai, călătoria s-a încheiat la poalele Maicii Domnului printr-o Sfântă Liturghie celebrată la Sanctuarul Marian de la Șumuleu Ciuc în cadrul căreia i-am adus mulțumire și laudă lui Dumnezeu pentru minunatul dar al acestor zile și am cerut binecuvântarea sa pentru toți aceia care au făcut posibil acest lucru.

Ciprian Fechetă

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.