Categorii

Calatoria apostolica in Lituania, Letonia si Estonia VI

Vizita la Muzeul Ocupaţiilor şi Luptelor pentru Libertate

Vilnius (Lituania)

(duminică, 23 septembrie 2018)

„Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit?” (Mt 27,47).

Strigătul tău, Doamne, nu încetează să răsune şi se aude ca un ecou printre aceste ziduri care amintesc suferinţele trăite de atâţia fii ai acestui popor. Lituanieni şi alţii care provin din diferite naţiuni au suferit în trupul lor delirul de atotputernicie al acelora care pretindeau să controleze totul.

În strigătul tău, Doamne, găseşte ecou strigătul celui nevinovat care se uneşte cu glasul tău şi se înalţă spre cer. Este Vinerea Sfântă a durerii şi a amărăciunii, a dezolării şi a neputinţei, a cruzimii şi a nonsensului pe care a trăit-o acest popor lituanian în faţa ambiţie neînfrânate care împietreşte şi orbeşte inima.

În acest loc al amintirii, te implorăm, Doamne, ca strigătul tău să ne menţină treji. Ca strigătul tău, Doamne, să ne elibereze de boala spirituală de care, ca popor, suntem mereu ispitiţi: să uităm de părinţii noştri, de ceea ce a fost trăit şi pătimit.

Ca în strigătul tău şi în viaţa părinţilor noştri care au suferit atât de mult să putem găsi curajul de a ne angaja cu determinare în prezent şi în viitor; ca acel strigăt să fie stimulent pentru a nu ne adapta la modele momentului, la sloganele simplificatoare şi la orice tentativă de a reduce şi a elimina oricărei persoane demnitatea cu care Tu ai îmbrăcat-o.

Doamne, fie ca Lituania să fie far de speranţă. Să fie ţară a amintirii active care să reînnoiască angajamentele împotriva oricărei nedreptăţi. Care să promoveze eforturi creative în apărarea drepturilor tuturor persoanelor, în special ale celor mai lipsiţi de apărare şi vulnerabili. Şi să fie maestră în reconcilierea şi armonizarea diversităţilor.

Doamne, nu permite ca să fim surzi la strigătul celor care astăzi continuă să-şi ridice glasul spre cer.

[Binecuvântarea în latină]

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.