Categorii

CĂLĂTORIA APOSTOLICĂ A SFÂNTULUI PĂRINTE FRANCISC ÎN MYANMAR ŞI BANGLADESH (26 noiembrie – 2 decembrie 2017)

ÎNTÂLNIREA CU LIDERII RELIGIOŞI DIN MYANMAR

Palatul arhiepiscopal din Yangon

Marţi, 28 noiembrie 2017

În primul rând, multe mulţumiri pentru că aţi venit. Cu toate că trebuia să merg eu să vă vizitez pe fiecare dintre dumneavoastră, însă dumneavoastră aţi fost generoşi şi mi-aţi uşurat munca. Mulţumesc.

În momentul în care dumneavoastră vorbeaţi mi-a venit în minte o rugăciune, o rugăciune pe care o recităm adesea, luată din Cartea Psalmilor: „Ce frumos este a-i vedea pe fraţi uniţi”. Uniţi nu înseamnă egali. Unitatea nu este uniformitate, chiar şi în cadrul aceleiaşi confesiuni. Fiecare are valorile sale, bogăţiile sale precum şi deficienţele sale.

Toţi suntem diferiţi şi fiecare confesiune are bogăţiile sale, tradiţiile sale, bogăţiile sale pentru a da, pentru a împărtăşi. Şi asta se poate întâmpla numai dacă se trăieşte în pace. Şi pacea se construieşte în corul diferenţelor. Unitatea vine întotdeauna cu diferenţele.

De trei ori unul dintre dumneavoastră a folosit cuvântul „armonie”. Aceasta este pacea: armonia. Noi, în acest timp în care trebuie să trăim, experimentăm o tendinţă mondială spre uniformitate, spre a face totul egal. Asta înseamnă a ucide umanitatea. Aceasta este o colonizare culturală. Şi noi trebuie să înţelegem bogăţia diferenţelor noastre – etnice, religioase, populare – şi din aceste diferenţe vine dialogul. Şi din aceste diferenţe unul învaţă de la celălalt, ca fraţi… Ca fraţi care se ajută să construiască această ţară, care inclusiv din punct de vedere geografic are atâtea bogăţii şi diferenţe. Natura din Myanmar a fost foarte bogată în diferenţe. Să nu ne fie frică de diferenţe. Unul este Tatăl nostru, noi suntem fraţi. Să ne iubim ca fraţi. Şi să discutăm între noi, să fim ca fraţii. Care imediat se reconciliază. Mereu devin din nou fraţi. Eu cred că numai aşa se construieşte pacea.

Şi vă mulţumesc că dumneavoastră aţi venit să mă vizitaţi. Însă eu sunt cel care vă vizitează pe dumneavoastră şi aş vrea cel puţin spiritual să primiţi această vizită: aceea a unui frate în plus.

Mulţumesc. Construiţi pacea. Nu vă lăsaţi egalaţi de colonizarea culturilor. Adevărata armonie divină se face prin intermediul diferenţelor. Diferenţele sunt o bogăţie pentru pace.

Multe mulţumiri. Şi îmi permit o rugăciune, de la frate la fraţi. O veche binecuvântare care ne include pe toţi: „Domnul să vă binecuvânteze şi să vă păzească! Domnul să facă să strălucească faţa lui spre dumneavoastră şi să vă arate harul său. Să-şi înalţe faţa spre dumneavoastră şi să vă dăruiască pacea”.

Thank you very much!

Franciscus

Traducere de pr. dr Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.