Categorii

Călătoria apostolică a Sfântului Părinte Francisc în Kenya, Uganda și Republica Centrafricană (25-30 noiembrie 2015)

ÎPapa-Calatorie-Africantâlnirea cu autorităţile şi cu Corpul Diplomatic

(25 noiembrie 2015)

Avionul care-l avea la bord pe Sfântul Părinte, plecat în această dimineaţă la ora 8.00 din Roma-Fiumicino, a aterizat la 16.45 ora locală (15.45 în România) la aeroportul internaţional „Jomo Kenyatta” din Nairobi, după mai puţin de şapte ore de zbor.

La sosirea sa Papa Francisc a fost primit de preşedintele Republicii Kenya, dl. Uhuru Kenyatta, de arhiepiscopul de Nairobi, cardinalul John Njue, de nunţiul apostolic, E.S. Mons. Charles Daniel Balvo, şi de preşedintele Conferinţei Episcopale, E.S. Mons. Philip A. Anyolo, cu câţiva episcopi din Kenya. Erau prezente şi autorităţile de stat şi o reprezentanţă de credincioşi cu un cor şi dansatori.

În palatul prezidenţial Sfântul Părinte a semnat Cartea de Onoare, apoi a mers cu maşina la State House din Nairobi pentru ceremonia de bun-venit oficială.

La sosirea sa puţin după 17.30 la State House din Nairobi pentru ceremonia de bun-venit, Sfântul Părinte Francisc a fost primit de preşedintele Republicii Kenya, dl. Uhuru Kenyatta, care l-a însoţit pe podium. După cântarea imnurilor, după onorurile militare şi după prezentarea respectivelor delegaţii, Papa a plantat un pom în grădină şi apoi a intrat în Palatul Prezidenţial pentru vizita de curtoazie la preşedinte.

După ce a semnat Cartea de Aur, Papa Francisc a mers în biroul preşedintelui pentru întâlnirea privată. În acelaşi timp a avut loc o întâlnire bilaterală între delegaţia vaticană şi kenyană la care au participat – din partea vaticană – cardinalul secretar de stat Pietro Parolin, cardinalii Filoni, Turkson şi Njue şi arhiepiscopii Becciu, Balvo şi Anyolo.

La sfârşitul colocviului privat, familia preşedintelui a fost primită în birou unde a avut loc schimbul de daruri.

La ora 18.40, în grădina de la State House din Nairobi, Sfântul Părinte a întâlnit autorităţile din Kenya şi pe membrii corpului diplomatic. Erau prezenţi exponenţi autoritari şi personalităţi din lumea politicii, economiei şi culturii.

După discursul preşedintelui Republicii, Uhuru Kenyatta, Papa a rostit discursul pe care-l prezentăm în continuare:

Domnule preşedinte,

Stimaţi membri ai guvernului şi autorităţi civile,

Stimaţi membri ai corpului diplomatic,

Iubiţi fraţi episcopi,

Doamnelor şi domnilor,

Sunt într-adevăr recunoscător pentru primirea voastră călduroasă în aceasta vizită a mea care este prima în Africa. Vă mulţumesc, domnule preşedinte, pentru cuvintele respectuoase adresate mie în numele poporului kenyan, şi sunt emoţionat să fiu în mijlocul vostru. Kenya este o naţiune tânără şi viguroasă, o comunitate cu diversităţi bogate, care interpretează un rol semnificativ în regiune. Experienţa voastră în plăsmuirea unei democraţii este împărtăşită în diferite moduri de multe alte naţiuni africane. Precum Kenya, şi ele acţionează pentru a edifica bazele solide ale respectului reciproc, ale dialogului şi ale cooperării o societate multietnică realmente armonioasă, dreaptă şi inclusivă.

Naţiunea voastră este şi una de tineri. În aceste zile, mă aştept să întâlnesc mulţi tineri şi să vorbesc cu ei, cu scopul de a le încuraja speranţele şi aşteptările pentru viitor. Tineretul este resursa cea mai preţioasă a oricărei ţări. A-i ocroti pe tineri, a investi în ei şi a le da o mână de ajutor este cel mai bun mod pentru a putea asigura un viitor demn de înţelepciunea şi de valorile spirituale îndrăgite de bătrânii lor, valori care sunt inima şi sufletul unui popor.

Kenya a fost binecuvântată nu numai cu o imensă frumuseţe, în munţii săi, în fluviile şi lacurile sale, în pădurile sale, în savane şi în locurile semi-pustii, ci şi cu un belşug de resurse naturale. Oamenii din Kenya apreciază mult aceste comori dăruire de Dumnezeu şi sunt cunoscuţi pentru propria cultură a conservării, care îi face cinste. Grava criză a mediului care este în faţa noastră cere o sensibilitate tot mai mare faţă de raportul dintre fiinţele umane şi natură. Noi avem o responsabilitate în transmiterea frumuseţii naturii în integritatea sa generaţiilor viitoare şi avem datoria de a administra în mod corect darurile pe care le-am primit. Aceste valori sunt profund înrădăcinat în sufletul african. Într-o lume care continuă mai degrabă să exploateze decât să protejeze casa comună, ei trebuie să inspire eforturile guvernanţilor de a promova modele responsabile de dezvoltare economică.

De fapt, există o legătură clară între protejarea naturii şi edificarea unei ordini sociale drepte şi egale. Nu poate să existe o reînnoire a raportului nostru cu natura fără o reînnoire a omenirii însăşi (cf. Laudato si’, 118). Atât timp cât societăţile noastre vor experimenta diviziunile, fie ele etnice, religioase sau economice, toţi bărbaţii şi femeile de bunăvoinţă sunt chemaţi să acţioneze pentru reconciliere şi pace, pentru iertare şi vindecare a inimilor. În opera de reconstruire a unei ordini democratice solide, de întărire a coeziunii şi a integrării, a toleranţei şi a respectului faţă de alţii, urmărirea binelui comun trebuie să fie obiectivul primar. Experienţa demonstrează că violenţa, conflictul şi terorismul se alimentează cu frica, neîncrederea şi disperarea, care se nasc din sărăcie şi din frustrare. În ultimă analiză, lupta împotriva acestor duşmani ai păcii şi ai prosperităţii trebuie să fie dusă înainte de bărbaţi şi femei care, fără frică, cred în marile valori spirituale şi politice care au inspirat naşterea naţiunii şi dau mărturie coerentă despre asta.

Doamnelor şi domnilor, promovarea şi păstrarea acestor mari valori sunt încredinţate în mod special vouă, care conduceţi viaţa politică, culturală şi economică a ţării voastre. Aceasta este o mare responsabilitate, o adevărat vocaţie în slujba întregului popor kenyan. Evanghelia ne spune că acelora cărora li s-a dat mult, se va cere mult (cf. Lc 12,48). În această lumină, vă încurajez să acţionaţi cu integritate şi transparenţă pentru binele comun şi să promovaţi un spirit de solidaritate la orice nivel al societăţii. Vă cer, în mod deosebit, să arătaţi o preocupare genuină faţă de nevoile celor săraci, faţă de aspiraţiile tinerilor şi faţă de distribuirea dreaptă a resurselor umane şi naturale cu care Creatorul a binecuvântat ţara voastră. Vă asigur angajarea constantă a comunităţii catolice, prin operele sale educative şi caritative, cu scopul de a oferi contribuţia sa specifică în aceste domenii.

Dragi prieteni, mi s-a spus că aici în Kenya există tradiţia ca tinerii elevi să planteze copaci pentru prosperitate. Fie ca acest semn elocvent de speranţă în viitor şi de încredere în creşterea dăruită de Dumnezeu să vă susţină în eforturile de a cultiva o societate solidară, dreaptă şi paşnică pe pământul acestei ţări şi în întregul mare continent african. Vă mulţumesc încă o dată pentru primirea voastră călduroasă şi asupra voastră, asupra familiilor voastre şi asupra întregului iubit popor din Kenya invoc binecuvântări îmbelşugate ale Domnului.

Mungu abariki Kenya! [Dumnezeu să binecuvânteze Kenya!]

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.