Categorii

Călătoria apostolică a Sfântului Părinte Francisc în Irlanda cu ocazia întâlnirii mondiale a familiilor la Dublin (25-26 august 2018)

Vizita la centrul de primire pentru familii fără locuinţă. Centrul de primire al părinţilor capucini (Dublin), sâmbătă, 25 august 2018

Iubite frate, iubite episcop, iubiţi fraţi capucini şi voi toţi fraţi şi surori!

Dumneavoastră [părintele capucin care a făcut prezentarea] aţi spus că fraţii capucini sunt cunoscuţi ca fraţii poporului, aproape de popor, şi acest lucru este adevărat. Şi dacă uneori vreo comunitate capucină se îndepărtează de poporul lui Dumnezeu, cade. Voi aveţi o sintonie specială cu poporul lui Dumnezeu, mai mult, cu săracii. Voi aveţi harul de a contempla rănile lui Isus în persoanele care au nevoie, care suferă, care nu sunt fericite sau care nu au nimic, sau sunt pline de vicii şi de defecte. Pentru voi este trupul lui Cristos. Aceasta este mărturia voastră şi Biserica are nevoie de această mărturie. Mulţumesc.

Un alt lucru, apoi vă voi vorbi vouă [adresându-se săracilor]. Un alt lucru pe care dumneavoastră l-aţi spus şi care mi-a atins inima: că aici voi nu întrebaţi nimic. Isus este cel care vine [în cei săraci]. Nu întrebaţi nimic. Acceptaţi viaţa aşa cum vine, daţi mângâiere şi, dacă este nevoie, iertaţi. Asta mă face să mă gândesc – ca un reproş – la preoţii care în schimb trăiesc punând întrebări despre viaţa altuia şi care în Spovadă sapă, sapă, sapă în conştiinţe… Mărturia voastră îi învaţă pe preoţi să asculte, să fie aproape, să ierte şi să nu întrebe prea mult. A fi simpli, aşa cum a spus Isus că a făcut acel tată, care atunci când fiul s-a întors plin de păcate şi de vicii, Tatăl nu s-a aşezat în confesional începând să întrebe, să întrebe, să întrebe; a acceptat căinţa fiului şi l-a îmbrăţişat. Fie ca mărturia voastră faţă de poporul lui Dumnezeu şi această inimă capabilă să ierte fără a face să sufere să ajungă la toţi preoţii. Mulţumesc!

Şi voi, iubiţi fraţi şi surori, vă mulţumesc pentru iubirea şi încrederea pe care o aveţi cu părinţii capucini, mulţumesc pentru că veniţi cu încredere! Vă voi spune un lucru: ştiţi de ce veniţi cu încredere? Pentru că ei vă ajută fără a vă lua demnitatea. Pentru ei, fiecare dintre voi este Isus Cristos. Mulţumesc pentru încrederea pe care ne-o daţi nouă. Voi sunteţi Biserica, sunteţi poporul lui Dumnezeu. Isus este cu voi. Ei vă vor da lucrurile de care voi aveţi nevoie, dar ascultaţi sfaturile pe care ei vi le dau: mereu vă vor sfătui bine. Şi dacă aveţi ceva, vreo îndoială, vreo durere, vorbiţi cu ei, şi vă vor sfătui bine. Voi ştiţi că ei vă iubesc: altminteri, această lucrare aici n-ar exista. Mulţumesc pentru încredere. Şi un ultim lucru: rugaţi-vă. Rugaţi-vă pentru Biserică. Rugaţi-vă pentru preoţi. Rugaţi-vă pentru capucini. Rugaţi-vă pentru episcopi, pentru episcopul vostru. Şi rugaţi-vă şi pentru mine… îmi permit să cer un pic. Rugaţi-vă pentru preoţi, nu uitaţi de asta.

Multe mulţumiri! Acum fiecare dintre voi să intre în propria inimă şi să se gândească la persoanele dragi, pentru că le voi da binecuvântarea şi lor, vouă şi lor. Şi fac un pas în plus: dacă vreunul dintre voi are un duşman sau pe cineva pe care nu-l iubeşte, puneţi-l în inimă şi pe el, astfel va primi binecuvântarea.

God bless you all, the Father, the Son and the Holy Spirit.

Thank you very much.

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.