Categorii

Călătoria apostolică a Sfântului Părinte Francisc în Bulgaria şi Macedonia de Nord (5-7 mai 2019)

Sfânta Liturghie cu Prime Împărtăşanii, Biserica Preasfintei Inimi (Rakovsky)

Luni, 6 mai 2019

Iubiţi fraţi şi surori, Christos vozkrese!

Sunt fericit să-i salut pe băieţii şi fetiţele de la Prima Împărtăşanie, precum şi pe părinţii, rudele şi prietenii lor. Vouă tuturor vă adresez frumosul salut de urare care se foloseşte şi în ţara voastră în acest timp pascal: „Christos vozkrese!” Acest salut este exprimarea bucuriei noastre a creştinilor, discipoli ai lui Isus, pentru că El, care şi-a dat viaţa din iubire pe cruce pentru a distruge păcatul, a înviat şi ne-a făcut fii adoptivi ai lui Dumnezeu Tatăl. Suntem bucuroşi că El este viu şi prezent între noi astăzi şi întotdeauna.

Voi, dragi băieţi şi dragi fetiţe, aţi venit aici din toate colţurile acestei „Ţări a trandafirilor” pentru a participa la o sărbătoare minunată, care sunt sigur că n-o veţi uita niciodată: prima voastră întâlnire cu Isus în sacramentul Euharistiei. Vreunul dintre voi ar putea să mă întrebe: dar cum putem să-l întâlnim pe Isus, care a trăit în urmă cu atâţia ani şi apoi a murit şi a fost pus în mormânt? Este adevărat: Isus a făcut un act imens de iubire pentru a mântui omenirea din toate timpurile. A rămas în mormânt trei zile, dar noi ştim – ne-au asigura apostolii şi mulţi alţi martori care l-au văzut – că Dumnezeu Tatăl său şi Tatăl nostru l-a înviat. Şi acum Isus este viu, este aici cu noi, de aceea astăzi îl putem întâlni în Euharistie. Nu-l vedem cu aceşti ochi, dar îl vedem cu ochii credinţei.

Vă văd aici îmbrăcaţi cu tunici albe: acesta este un semn important şi frumos, pentru că sunteţi îmbrăcaţi de sărbătoare. Prima Împărtăşanie este înainte de toate o sărbătoare, în care îl celebrăm pe Isus care a voit să rămână mereu alături de noi şi care nu se va despărţi niciodată de noi. Sărbătoare care a fost făcută posibilă graţie părinţilor noştri, bunicilor noştri, familiilor noastre, comunităţilor noastre care ne-au ajutat să creştem în credinţă.

Pentru a veni aici, în acest oraş Rakovski, aţi parcurs un drum lung. Preoţii şi cateheţii voştri, care au urmărit parcursul vostru de cateheză, v-au însoţit şi pe drumul care vă aduce astăzi să-l întâlniţi pe Isus şi să-l primiţi în inima voastră. El, aşa cum am ascultat în Evanghelie (cf. In 6,1-15), într-o zi a înmulţit în mod miraculos cinci pâini şi doi peşti, săturând foamea mulţimii care l-a urmat şi l-a ascultat. V-aţi dat seama cum a început minunea? De la mâinile unui copil care a adus ceea ce avea: cinci pâini şi doi peşti (cf. In 6,9). În acelaşi mod în care voi ajutaţi astăzi împlinirea miracolului de a ne reaminti nouă tuturor celor mari prezenţi aici prima întâlnire pe care am avut-o cu Isus în Euharistie şi de a putea mulţumi pentru acea zi. Astăzi ne permiteţi să fim din nou în sărbătoare şi să-l celebrăm pe Isus care este prezent în Pâinea Vieţii. Pentru că există minuni care se pot întâmpla numai dacă avem o inimă ca a voastră, capabilă de a împărtăşi, de a visa, de a mulţumi, de a avea încredere şi de a-i cinsti pe ceilalţi. A face Prima Împărtăşanie înseamnă a voi să fim în fiecare zi mai uniţi cu Isus, a creşte în prietenia cu El şi a dori ca şi alţii să se poată bucura de bucuria pe care vrea să ne-o dăruiască. Domnul are nevoie de voi pentru a putea realiza miracolul de a ajunge cu bucuria sa la mulţi dintre prietenii şi rudele voastre.

Dragi băieţi, dragi fetiţe, sunt bucuros să împărtăşesc cu voi acest mare moment şi să vă ajut să-l întâlniţi pe Isus. Trăiţi cu adevărat o zi în spirit de prietenie, spirit de bucurie şi fraternitate, spirit de comuniune între voi şi cu toată Biserica, ea care, în special în Euharistie, exprimă comuniunea fraternă dintre toţi membrii săi. Cartea noastră de identitate este aceasta: Dumnezeu este Tatăl nostru, Isus este Fratele nostru, Biserica este familia noastră, noi suntem fraţi, legea noastră este iubirea.

Doresc să vă încurajez să vă rugaţi mereu cu acel entuziasm şi acea bucurie pe care o aveţi astăzi. Şi amintiţi-vă că acesta este sacramentul Primei Împărtăşanii dar nu al ultimei Împărtăşanii. Astăzi amintiţi-vă că Isus vă aşteaptă mereu. De aceea, vă urez ca astăzi să fie începutul multor Împărtăşanii, pentru ca inima voastră să fie mereu ca astăzi, în sărbătoare, plină de bucurie şi mai ales recunoştinţă.

În acest moment Sfântul Părinte a adăugat un colocviu „fără foi” cu copiii, folosindu-se de prezenţa traducătorului în limba bulgară

Papa Francisc: Dragi băieţi şi dragi fetiţe, vă spun bun-venit! Sunt bucuros să vă văd aici pentru a face Prima Împărtăşanie. Vă voi pune o întrebare: sunteţi voi bucuroşi că faceţi Prima Împărtăşanie?

Copiii: Da!

Papa Francisc: Sigur?

Copiii: Da!

Papa Francisc: Şi de ce sunteţi bucuroşi? Pentru că vine Isus! Să spunem împreună: „Sunt bucuros pentru că vine Isus”.

Copiii: Sunt bucuros pentru că vine Isus!

Papa Francisc: Şi voi, uniţi cu toţii aici pentru a-l primi pe Isus – vă pun o întrebare – voi sunteţi aceeaşi familie?

Copiii: Da!

Papa Francisc: Şi cum se numeşte familia noastră?

Copiii: Biserica.

Papa Francisc: Prenumele nostru este: creştin.

Copiii: Da!

Papa Francisc: Cum este prenumele nostru?

Copiii: Creştin.

Papa Francisc: Bine. Eu în omilie am spus un lucru pe care aş vrea ca voi să vi-l amintiţi mereu. Am vorbit despre „cartea de identitate” a creştinului şi am spus: „Cartea noastră de identitate este aceasta: Dumnezeu este Tatăl nostru, Isus este Fratele nostru, Biserica este familia noastră, noi suntem fraţi, legea noastră este iubirea”. Acum să repetăm împreună, traducătorul va repeta şi să repetăm împreună. Dumnezeu este Tatăl nostru.

Copiii: Dumnezeu este Tatăl nostru.

Papa Francisc: Isus este fratele nostru.

Copiii: Isus este fratele nostru.

Papa Francisc: Biserica este mama noastră este familia noastră.

Copiii: Biserica este mama noastră este familia noastră.

Papa Francisc: Noi suntem duşmani…

Copiii: Noi suntem…

Papa Francisc: Este adevărat? Suntem noi duşmani?

Copiii: Nu!

Papa Francisc: Suntem prieteni! Noi suntem prieteni. Toţi! Noi suntem prieteni.

Copiii: Noi suntem fraţi.

Papa Francisc: Legea noastră este iubirea. Toţi!

Copiii: Legea noastră este iubirea.

Papa Francisc: Acum va vorbi Isus fiecăruia dintre noi. Astăzi îl veţi ruga pe Isus pentru familia voastră, pentru părinţii voştri, bunicii voştri, cateheţii voştri, preoţii voştri, prietenii voştri. Îl veţi ruga pe Isus pentru toţi aceştia?

Copiii: Da!

Papa Francisc: Foarte bine. Acum să continuăm Liturghia şi să ne pregătim pentru a-l primi pe Isus.

***

Înainte de „Mielul lui Dumnezeu”, Sfântul Părinte a rostit acest îndemn:

Dragi băieţi şi dragi fetiţe, acum îl veţi primi pe Isus. Nu trebuie să fiţi distraşi, să vă gândiţi la alte lucruri, ci să vă gândiţi numai la Isus. Veniţi la altar pentru a-l primi pe Isus în tăcere; faceţi tăcere în inimă şi gândiţi-vă că este prima dată când Isus vine la voi. După aceea, va mai veni de atâtea alte ori. Gândiţi-vă la părinţii voştri, la cateheţii voştri, la bunicii voştri, la prietenii voştri; şi dacă v-aţi certat cu cineva, iertaţi-l din inimă înainte de a veni. În tăcere, să ne apropiem de Isus.

________________

La sfârşitul Liturghiei de la Rakovski

Iubiţi fraţi şi surori,

Înainte de a încheia această celebrare, doresc să vă mulţumesc vouă tuturor, începând de la fraţii episcopi prezenţi, preoţii, călugăriţele şi călugării şi familiile. Mulţumesc din inimă celor care s-au angajat în pregătire şi organizare; precum şi celor care nu puteau să participe dar s-au rugat, în special bolnavii şi cei mai bătrâni.

Profit de această ocazie pentru a exprima recunoştinţa mea vie autorităţilor ţării şi tuturor celor care în diferite moduri au colaborate pentru buna reuşită a vizitei mele.

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.