Categorii

Căderea zidului din Berlin. Episcopii COMECE: „A construi ziduri între popoare nu este niciodată soluţia”

„Căderea zidului din Berlin nu este numai un eveniment din trecut de celebrat, ci conține şi o dimensiune profetică. Ne-a învățat că a construi ziduri între popoare nu este niciodată soluţia, şi este un apel de a lucra pentru o Europă mai bună şi mai integrată”. Este o privire îndreptată spre viitor pentru o Europă mai frumoasă, chemată şi astăzi să fie casa tuturor, declarația pe care episcopii din Comisia Episcopatelor din Uniunea Europeană (COMECE) au scris-o cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a căderii zidului din Berlin. Textul a fost adoptat şi semnat de toţi episcopii delegați din Conferințele Episcopale din UE în cursul Adunării plenare a COMECE care s-a ținut de la 23 la 25 octombrie la Bruxelles sub președinția cardinalului Jean-Claude Hollerich. „În timpuri de naționalism întărit – afirmă monseniorul Franz-Josef Overbeck, vicepreşedinte al COMECE – căderea zidului din Berlin ne aminteşte în mod viguros, şi nu numai germanilor, valoarea libertății şi semnificaţia UE ca proiect de pace”.

Acea noapte de acum 30 de ani rămâne sculptată în amintirea multora: curg imaginile preluate de televiziunile din toată lumea cu tinerii care se cațără pe zid trăgându-se sus reciproc; cu loviturile de târnăcop în zid, de asemenea îmbrățișările, bucuria, emoția până la lacrimi, buimăceala pentru ceea ce se întâmpla. „Căderea zidului din Berlin la 9 noiembrie 1989 – scriu episcopii – a fost unul din evenimentele cele mai importante din istoria europeană a ultimilor decenii”. Era sfârşitul unui capitol foarte lung şi dureros al istoriei care a ținut separate în mod forțat timp de douăzeci şi opt de ani familii întregi. Însă era şi simbolul prăbușirii unui regim, distrugerea definitivă a unei cortine de fier care a divizat lumea în două blocuri.

„Din acest moment încoace lumea s-a schimbat”. Dărâmarea zidului din Berlin a fost rezultatul unei serii de evenimente care au permis întoarcerea libertății după peste 40 de ani de regimuri opresive în țările din Europa centrală şi de est. Episcopii amintesc schimbările petrecute în Ungaria la începutul anului 1989 şi primele alegeri în Polonia în iunie din acel an. Amintesc eforturile făcute de atâția europeni care au lucrat „constant şi pașnic” pentru o schimbare politică. Şi fac referință şi la rolul important desfășurat de sfântul Ioan Paul al II-lea şi la încurajarea sa, „Europa are nevoie să respire cu doi plămâni!”.

În aceste ultime trei decenii, euforia s-a transformat în realism, astăzi probabil în dezamăgire. Episcopii prezintă în declarație o serie de problematici deschise. „Nu toate așteptările provocate de căderea zidului” au fost „satisfăcute”. „Ideologiile, odinioară la baza construirii zidului, nu sunt complet dispărute în Europa şi încă sunt prezente astăzi, deşi în forme diferite”. Procesul de vindecare şi reconciliere nu este „deloc încheiat”.

Pentru aceste motive, declarația COMECE se încheie cu un apel. „Îi invităm pe toţi europenii să lucreze împreună pentru o Europă liberă şi unită, printr-un reînnoit proces de dialog care să transcende mentalități şi culturi, respectând diferitele noastre experiențe istorice şi împărtășind speranțele şi așteptările noastre pentru un viitor comun de pace”. Episcopii arată drept cale maestră care trebuie urmată „cultura întâlnirii”. Şi încheie: „Îi invităm pe toţi să-l roage pe Dumnezeu, Stăpânul istoriei, pentru ca să ne ajute să ne dedicăm unei Europe conduse de Duhul Sfânt, care este originea şi fundamentul speranţei, izvor şi forță a unei noi angajări pentru valorile pe care se întemeiază Europa: dreptate, libertate şi pace”.

De M. Chiara Biagioni

(După agenția SIR, 6 noiembrie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.