Categorii

Bruxelles: Întâlnirea membrilor Serviciului European pentru Vocaţii

Bruxelles-vocatiiÎn zilele de 10 şi 11 mai 2016, la Bruxelles a avut loc întâlnirea anuală a membrilor Serviciului European pentru Vocaţii (EVS). Acest Serviciu European este o federaţie a Serviciilor Naţionale pentru Vocaţii în Europa, în colaborare cu Consiliul Conferinţelor Episcopale din Europa (CCEE). Scopul acestei federaţii este promovarea unei pastoraţii vocaţionale integrale în Europa şi dezvoltarea comună de activităţi pentru promovarea vocaţiilor la preoţie şi la viaţa consacrată. Printre participanţi au fost pr. Ioan Balan, reprezentant al Diecezei de Iaşi, şi pr. Petru Ciobanu, din partea Diecezei de Chişinău.

Lucrările au fost conduse de episcopul Oscar Cantoni, preşedintele EVS, şi au urmărit trei aspecte:

– A fost prezentată situaţia actuală a acestui serviciu (în cadrul căreia s-au propus spre dezbatere câteva abordări vocaţionale din patru ţări: Franţa, Anglia, Polonia şi România);

– În al doilea rând participanţii au avut ca obiectiv alegerea unui nou coordonator pentru o perioadă de cinci ani (a fost desemnat reprezentantul Poloniei, pr. Emil Parafiniuk) şi a doi colaboratori pentru o perioadă de trei ani (reprezentantul Angliei, pr. Christopher Jamison, şi reprezentanta Franţei, sr. Nathalie Becquart);

– Ultima parte a dezbaterilor s-a concentrat în jurul pregătirii simpozionului din cadrul CCEE de anul viitor, numit „A însoţi tinerii să răspundă liber la chemarea lui Dumnezeu”, care va avea loc la Barcelona în perioada 28-31 martie 2017. Acest simpozion va aduna reprezentanţi ai Conferinţelor Episcopale responsabili cu pastoraţia catehetică, şcolară, universitară, a tinerilor şi a vocaţiilor.

Aceste două zile de lucru au avut menirea de a pune împreună 12 ţări participante pentru a aduna idei, aşteptări şi propuneri în ceea ce priveşte activitatea vocaţională în Europa pentru a face faţă situaţiei actuale de pe bătrânul continent, care se prezintă adesea ca o criză de identitate în act, marcată în fapt de o adevărată criză de credinţă.

Pr. Ioan Balan

preluare de pe www.ercis.ro

 

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.