Categorii

„Botezaţi şi trimişi”. Octombrie 2019 – Luna misionară extraordinară

Am intrat deja în luna octombrie, lună care, anul acesta, la invitaţia Sfântului Părinte, stă sub semnul unei luni misionare extraordinare, în care suntem invitaţi să privim la darul mântuirii ca la un dar universal, care-i include pe toţi oamenii, indiferent de loc, rasă sau naţionalitate. La 20 octombrie, vom celebra şi Ziua Mondială a Misiunilor, iar mesajul Sfântului Părinte papa Francisc, adresat Bisericii Universale cu ocazia acestei zile, ne invită pe toţi să privim la noi şi la ceilalţi ca la o misiune.

Despre Luna misionară extraordinară şi noul an misionar

Mesajul acestei luni extraordinare este legat de centenarul promulgării scrisorii apostolice Maximum illud, a papei Benedict al XV-lea care-şi dorea să dea un nou elan responsabilităţii misionare de a vesti Evanghelia. Spunea Sfântul Părinte Francisc atunci când anunţa această iniţiativă: „La sfârşitul unui teribil conflict mondial, pe care el însuşi l-a definit măcel inutil, papa a simţit necesitatea de a recalifica evanghelic misiunea în lume, pentru ca să fie purificată de orice crustă colonială şi să stea departe de acele intenţii naţionaliste şi expansioniste care provocaseră atâtea dezastre”. Chiar şi astăzi e nevoie de o regândire a activităţii misionare în prisma vestirii evanghelice şi a carităţii Domnului, răspândite în mod universal prin sfinţenia vieţii şi împlinirea faptelor bune. Numai acestea trebuie să stea la baza motivaţiei misiunii.

Biserica iese înaintea lumii purtând darul vieţii divine, un dar universal pe care l-am primit de la Cristos prin Botez şi pe care trebuie să-l transmitem mai departe prin bucuria şi prospeţimea vestirii evanghelice. Invitaţia de anul acesta este aceea de a trece dincolo de dimensiunea misionară din cadrul Diecezei de Iaşi, care ne duce automat cu gândul la misionarii noştri plecaţi în Kenya şi Coasta de Fildeş, angajându-ne în mod concret în activitatea baptismală, aceea de a-l vesti pe Cristos în mijlocul societăţii actuale, în mijlocul lumii care tinde din ce în ce mai mult să uite de Dumnezeu şi de valorile creştine.

Centrul Misionar Diecezan de Iaşi propune pentru anul misionar 2019-2020 aceeaşi temă propusă de papa Francisc, BOTEZAŢI şi TRIMIŞI – Biserica lui Cristos în misiune în lume, încercând să transpună în mod practic mesajul Zilei Mondiale a Misiunilor de anul acesta. A mărturisi credinţa şi a adera cu toată fiinţa la evanghelia lui Cristos înseamnă să-ţi însuşeşti această datorie primită la el: „Îmi veţi fi martori până la marginile pământului” (Faptele Apostolilor 1,8). Pentru că Sfântul Părinte a vizitat anul acesta România şi pentru că nu oboseşte să ne invite de fiecare dată să fim misionari, am hotărât ca figura reprezentativă a acestui an să fie papa Francisc, care spune: „Fiecare dintre noi este o misiune în lume pentru că este rod al iubirii lui Dumnezeu”.

Să înţelegem mesajul Sfântului Părinte

Am redat şi în ultimul număr al revistei „Lumina Creştinului” mărturia sorei Carine Nguimeya, din Camerun, care rezumă în mod simplu şi pe înţeles aplicarea Mesajului Sfântului Părinte pentru luna aceasta. Pentru cei care nu au primit revista, iată mărturia:

„Sunt a doua fiică a unei familii catolice de 8 copii. Tatăl meu a fost paznic de închisoare, iar mama comerciantă. La vârsta de 11 ani alături de fraţii mei vindeam fructe şi legume la staţia de autobuz pentru a ne întreţine. Mergând la şcoală m-am împrietenit cu o fetiţă catolică de 12 ani pe nume Suzana care îmi vorbea des despre Dumnezeu, despre activităţile din parohie, despre cum se rugau dimineaţa şi seara, iar Duminica venea să mă ia de acasă pentru a merge la biserică. Aceste gesturi şi cuvinte ale ei trezeau în mine un sentiment minunat, chiar dacă era doar cu un an mai mare decât mine. Alături de sentimentul de minunăţie, simţeam şi un gol, pentru că vedeam la ea ceva ce mie îmi lipsea.

Într-o duminică m-a dus să le salut pe surorile misionare, o comunitate de surori poloneze. Nu mai văzusem niciodată surori atât de-aproape, frumoase în îmbrăcămintea lor lungă albastră şi cu voal alb. Credeam că sunt îngeri. În acea zi a răsunat ceva puternic în interiorul meu; nu aş putea să spun ce a fost… Aceste surori au vorbit cu părinţii pentru botezul meu şi au acceptat. Nu-mi venea să cred! La vârsta de 15 ani, alături de sora mea mai mare, am primit Botezul. A fost cea mai frumoasă zi; semnele şi gesturile, cuvintele rostite la botez mi-au dat impresia că în acea zi am început ceva nou: l-am întâlnit pe Dumnezeu şi am experimentat iertarea lui. Este ceea ce vedeam în prietena mea Suzana şi mie îmi lipsea! Acum suntem toţi catolici”.

Cred că mesajul acestei luni extraordinare este acesta: Când vom învăţa toţi să fim misionari asemenea Suzanei, prin gesturi şi cuvinte, atunci viaţa divină va fi vestită, comunicată şi dăruită tuturor, fără rezerve şi fără frontiere. Conştiinţa faptului că toţi sunt iubiţi şi mântuiţi de Dumnezeu umple inima de bucurie şi de entuziasm pentru a împărţi tuturor viaţa divină primită la Botez.

Iniţiative pentru Luna Misionară Extraordinară:

1. Activitatea – „Misionari prin cuvinte şi gesturi”

Pentru o reînviere a conştiinţei misionare am propus la nivelul întregii dieceze o activitate intitulată „Misionari prin cuvinte şi gesturi”. Membrii parohiilor, indiferent de vârstă, sunt invitaţi în cadrul sfintelor Liturghii duminicale din 6 şi 13 octombrie să pună în cutia aşezată în faţa altarului o listă cu câteva persoane, membri ai familiei, prieteni sau cunoscuţi, pentru a căror convertire şi întoarcere la Dumnezeu ar dori să se roage. Credincioşii sunt rugaţi să nu pună bani în aceste cutii, ci doar listele, iniţiativa fiind una strict de rugăciune. Alături de aceste nume, persoana poate nota numele unui continent şi a unei ţări pentru a căror misionari vrea să se roage. Adoraţia şi rozariul din fiecare duminică a lunii octombrie vor fi oferite după intenţia celor care şi-au luat acest angajament de implicare misionară.

În săptămâna premergătoare Zilei Mondiale a Misiunilor, sub directa coordonare a Centrului Misionar Diecezan de Iaşi, toate cutiile vor fi adunate pe decanate şi aduse în catedrala din Iaşi. La Liturghia solemnă din Ziua Mondială a Misiunilor cutiile vor fi aşezate în faţa altarului, iar episcopul Iosif Păuleţ se va ruga pentru toate aceste intenţii, oferind o binecuvântare specială tuturor celor care s-au angajat să pună în practică această activitate.

Îi rugăm pe toţi cei care doresc să se implice, ca pe lângă rugăciuni şi pomană, să încerce prin fapte şi gesturi frumoase, prin îndemnuri şi încurajări, să-i aducă la sfânta Liturghie şi să-i apropie mai mult de Dumnezeu pe cei pentru care se roagă. Numai prin aceste gesturi mici şi concrete, izvorâte dintr-o inimă iubitoare şi blândă, vom reuşi să fim misionari în comunitatea de care aparţinem.

2. Deschiderea lunii misionare extraordinare

Îi invităm pe toţi preoţii ca în cadrul sfintelor Liturghii duminicale din ziua de 6 octombrie să confere o notă mai solemnă deschiderii Lunii misionare extraordinare, la nivel parohial, prin amenajarea altarului în notă misionară şi aşezarea cutiei pentru iniţiativa „Misionari prin cuvinte şi gesturi”. Oamenii să fie conştientizaţi cu privire la datoria de a fi misionari, atât prin rugăciune, susţinând zonele de misiune şi misionarii, cât şi prin fapte, ajutându-i pe cei din comunitate să se apropie mai mult de Dumnezeu şi de Biserică.

3. Veghe, Adoraţie misionară sau Rozariu misionar – „Botezaţi şi trimişi”

Fiecare parohie a Diecezei de Iaşi a primit deja un material pregătit în acest scop. Materialul îşi doreşte să fie o propunere de a aprofunda angajarea misionară la care suntem chemaţi. Pentru cei care nu au primit materialul, dar doresc să-l folosească, îl pot descărca de aici:

Veghe-Adoraţie (pdf);

Rozariu (pdf).

4. Vizite în câteva parohii

Ne-am propus ca în această perioadă mai intensă a lunii octombrie să vizităm câteva parohii din Dieceza de Iaşi, aşa cum am făcut şi în anii precedenţi. În aceste parohii dorim să ne rugăm împreună cu cei ce vor fi prezenţi la aceste momente Rozariul misionar, sau vom celebra o adoraţie misionară urmată de sfânta Liturghie.

5. Seară specială dedicată misiunilor în cadrul Seminarului

Ne-am propus ca în această perioadă, împreună cu seminariştii să oferim un timp deosebit misiunilor şi activităţii misionare, atât prin descoperirea experienţelor vii cu care seminariştii din anul pastoral s-au întors din misiune, cât şi prin momente de împărtăşire şi rugăciune comunitară.

Încrezători că toate aceste iniţiative vor duce la o reînviere a convingerii că suntem „Botezaţi şi Trimişi”, ne încredinţăm harului lui Dumnezeu şi mijlocirii mamei noastre cereşti, Sfânta Fecioară Maria.

Să avem o lună binecuvântată şi plină de har!

Uniţi în rugăciune

Pr. Florin-Petru Sescu
director al
Centrului Misionar Diecezan Iaşi

preluare de pe www.ercis.ro

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.