Categorii

Bibliodrama vieţii unui seminarist într-o scenetă

BibliodramaIntitulată Bibliodrama: Parabola semănătorului, sceneta, prezentată pe 18 noiembrie 2015 în Aula Magna a Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași, de către studenții anului II, a marcat împlinirea a 50 de ani de la promulgarea Constituției dogmatice Dei Verbum printr-o manieră pe cât de inedită, pe atât de apreciată de către publicul spectator. La acest moment artistic a luat parte, alături de comunitatea seminarială, și Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași.

Un poet american, Walt Whitman, într-o operă a sa intitulată Vocalism, transmite următorul gând: „Cu siguranță, oricine îmi va vorbi cu glasul potrivit, pe el sau pe ea îl voi urma”, subliniind faptul că toți oamenii așteaptă, pentru a acționa sau a adopta o atitudine, acel glas, acea chemare specială căreia nu îi pot rămâne indiferenți sau ignoranți. Sceneta a avut ca punct de plecare parabola semănătorului, semințele semănate fiind tocmai acele glasuri, chemări la sfânta Preoție; de altfel, întreaga acțiune a acestui spectacol se desfășoară într-un seminar, în care tineri, care au primit germenul chemării, se îngrijesc ca acesta să se dezvolte și în cele din urmă să aducă rod.

Totuși, pe lângă glasul lui Dumnezeu, cel care cheamă pentru a fi urmat, se disting alte două glasuri care, deși la prima vedere par inofensive, chiar plăcute, nu fac decât să tulbure liniștea sufletelor seminariștilor; este vorba de doi diavoli care încearcă prin orice mijloc încetinirea sau chiar oprirea formării acestor tineri pentru slujirea sacerdotală. Ispitele celor doi vizează în special nemulțumirea tinerilor față de anumite aspecte ale vieții din seminar, care este amplificată într-un asemenea mod încât seminaristul este determinat să renunțe la drumul către sfânta Preoție.

Într-un anumit moment, situația personajelor devine incertă, publicului lăsându-i-se impresia că cei doi diavoli vor reuși să-i influențeze pe toți seminariștii să abandoneze formarea pentru slujirea sacerdotală; chiar și părintele formator întâmpină dificultăți în aplicarea regulamentului, el fiind, de asemenea, o victimă a ispitei diavolilor. Însă rugăciunea este aceea care descrește puterea ispititorilor, iar seminariștii reușesc, prin comuniune, să treacă peste orice dificultate, oferind un sprijin fratern pentru fiecare dintre cei care întâmpină probleme.

Drumul spre Preoție este un mister, căci mulți sunt chemați, dar puțini sunt aleși pentru darul sacerdotal, iar Bibliodrama: Parabola semănătorului prezintă foarte bine dificultățile și tentațiile pe care le întâlnesc tinerii în viața de seminar și, de asemenea, atrage atenția asupra faptului că este nevoie de mult curaj și de dăruire de sine pentru a-l urma pe Isus Cristos, Marele Preot care nu a pregetat să-și dea viața pentru răscumpărarea celor mulți.

Michail Iulian Echert

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.