Categorii

Bergoglio: o ureche aplecată spre Evanghelie şi una spre popor, este sfatul pe care mi l-a dat Angelelli

„O ureche pentru a asculta Cuvântul lui Dumnezeu şi una pentru a asculta poporul”: este sfatul episcopului argentinian Enrique Angelelli, asasinat în 1976, beatificat la La Rioja la 27 aprilie 2019, pe care un tânăr Jorge Mario Bergoglio l-a ascultat personal, în 1973, şi pe care a voit să-l propună astăzi unui grup de tineri francezi care au petrecut o perioadă în acea dieceză argentiniană pe urmele lui Angelelli şi ale altor preoţi şi laici catolici asasinaţi în acea perioadă, între care misionarul francez Gabriel Longueville.

Franciscanul conventual Carlos Murias şi preotul francez fidei donum Gabriel Longueville, din dieceza de Viviers, sechestraţi în baza aeriană din Chamical, în Argentina, la 18 iulie 1976, au fost torturaţi, ucişi şi le-au fost găsite cadavrele după două zile; Wenceslao Pedernera, organizator al Movimiento Rural Catolico, a fost asasinat în casă în faţa soţiei şi a celor trei fiice la 25 iulie. Cauza lor de beatificare a ajuns la Roma în 2015. La puţine zile după asasinarea lor, episcopul de La Rioja, Enrique Angelelli (18 iulie 1923 – 4 august 1976), întorcându-se de la Chemical unde a celebrat o liturghie în amintirea lui Murias şi Longueville, a murit în ceea ce poliţia şi magistratura au arhivat ca un accident rutier până în iulie 2015, când, după ce din Vatican a venit un document-cheie, un tribunal statal a recunoscut că a fost vorba despre ucidere condamnându-l la închisoare pe viaţă pe fostul general al armatei Luciano Benjamin Menendez, 86 de ani, şi pe fostul vice contraamiral Luis Fernando Estrella, 82 de ani, recunoscându-i ca aceia care au mandatat uciderea.

În zilele trecute, aşa cum a prezentat Conferinţa Episcopală Argentiniană, într-o comunicare adresată episcopului emerit de La Rioja, Marcelo Colombo, acum arhiepiscop de Mendoza, substitutul de la Secretariatul de Stat, monseniorul Edgar Peña Parra, a anunţat că papa „a permis ca ritul de beatificare a venerabilului slujitor al lui Dumnezeu Enrico Angelo Angelelli Carletti, episcop de La Rioja, să aibă loc în acest oraş sâmbătă 27 aprilie 2019”.

„L-am cunoscut pe părintele Longueville”, a povestit astăzi papa tinerilor din dieceza de Viviers, însoţiţi de episcopul Jean-Louis Balsa, răspunzând liber la întrebările lor. „Monseniorul Angelelli la La Rioja ne-a predicat ziua de reculegere spirituală la 13 iunie 1973 când am fost ales provincial (referinţa este, probabil, la 31 iulie din acelaşi an, data de alegere a lui Jorge Mario Bergoglio ca superior al provinciei argentiniene a Societăţii lui Isus, nr). Acolo am ascultat sfatul său: o ureche pentru a asculta Cuvântul lui Dumnezeu şi una pentru a asculta poporul. Nu există evanghelizarea de laborator: evanghelizarea este mereu corp la corp, personal, altminteri nu este evanghelizare: corp la corp cu poporul lui Dumnezeu şi corp la corp cu Cuvântul lui Dumnezeu”.

Evanghelizarea are loc „în mişcare” a mai spus papa, citând Evanghelia: „Isus i-a trimis pe discipoli pentru a evangheliza, nu le-a spus: aşezaţi-vă, beţi un pic de mate şi evanghelizaţi! Când voi vă reuniţi gândiţi-vă unde puteţi să mergeţi, să vizitaţi un spital, o casă de odihnă pentru bătrâni, la grădiniţa pentru copii. Episcopul vostru a folosit un cuvânt despre evanghelizare, care după părerea sa este unul din cuvintele cele mai importante ale pastoraţiei: dulcea şi mângâietoarea bucurie de a evangheliza. Dacă evanghelizaţi bine asta vă va da gust, veselie. Fraza sa este luată din Evangelii nuntiandi, documentul pastoral cel mai important: într-o reuniune a voastră puteţi citi toată ultima parte. Sfântul Paul al VI-lea spune această frază şi apoi îi descrie pe evanghelizatorii răi: trişti, descurajaţi, eu aş spune cu un pic de oţet… Este cel mai bun tratat de evanghelizare care există”.

Francisc a răspuns, în spaniolă tradus simultan, la diferite întrebări ale tinerilor francezi. „Ce care înţeleg mai bine Cuvântul lui Dumnezeu sunt săracii, pentru că nu pun nicio barieră acestui Cuvânt care este ca o sabie care ajunge până în adâncul inimii”, a spus el. „Cu cât suntem mai săraci în duh cu atât îl înţelegem mai bine. Voi înşivă, luaţi Biblia şi Evanghelia, şi se poate întâmpla să spuneţi: «asta nu înţeleg pentru că nu am cultură». Dar vă spun: deschideţi cartea, citiţi şi ascultaţi şi va veni o surpriză, ceva ce va atinge inima! Un lucru important este că Cuvântul lui Dumnezeu nu intră numai prin ochi sau prin ureche, ci se ascultă cu inima, cu o inimă deschisă. Tânărului bogat care îl întreabă pe Isus ce să facă pentru a ajunge în viaţa veşnică Isus îi spune să vândă propriile averi, şi tânărul nu reuşeşte pentru că este plin de bogăţie, aşadar nu are inima deschisă. Când avem impresia că nu înţelegem cuvântul lui Isus să ne întrebăm de ce avem inima plină de alte lucruri, o inimă care nu ascultă”. Rugăciunea, a mai spus pontiful, trebuie făcută „cu poporul, în grup: este mai puternică pentru că suntem uniţi în rugăciune. Da, eu pot să stau singur şi trebuie să stau singur pentru a mă întâlni cu El în rugăciune, dar numai fizic, conştient că este cu mine toată Biserica, este toată comunitatea: acesta este modul de a se ruga al creştinului”.

Tinerei care-l întreba cum să continue în Franţa climatul de fraternitate trăit în experienţa din Argentina papa i-a recomandat să se întâlnească în mod obişnuit, o dată pe săptămână sau pe lună, „pentru a-şi aminti şi a reînnoi”. Cât priveşte slujirea faţă de alţii şi faţă de comunitate, experimentată de tinerii francezi la La Rioja, „a lucra împreună pentru alţii – a subliniat el – ridică în noi o serie de dimensiuni diferite de umanitate: înţelegerea, cooperarea precum şi rugăciunea împreună. Este foarte important: dacă spuneţi «să ne reunim şi să studiem cum trebuie să ne comportăm, cum să trăim», şi faceţi o reuniune pe săptămână despre temă, nu durează patru săptămâni şi apoi grupul se dizolvă! Dialogul dintre voi trebuie să fie făcut cu mintea, cu inima şi cu mâinile. Dacă nu se dialoghează aşa, dialogul nu durează. Pentru aceasta este important ca tinerii să-şi murdărească mâna, să se angajeze”. N-au lipsit câteva glume cu tinerii francezi: „La La Rioja aţi cântat, aţi băut mate… aţi încercat ţuica de acolo? Este cea mai bună din lume!”, a spus papa Francisc, care a conchis: „Mulţumesc pentru călătoria la La Rioja, îmi pare rău că nu am mate”.

De Iacopo Scaramuzzi

(După Vatican Insider, 29 octombrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.