Categorii

Bergoglio către hispanicii SUA: când diferite culturi se întâlnesc se merge în speranţă

„Diferite culturi, diferite moduri de a trăi, de a gândi se întâlnesc şi se merge în speranţă. V-aţi propus să ajungeţi la un mod diferit de a fi şi de a vă relaţiona care să încurajeze fiecare persoană şi fiecare grup să împărtăşească bogăţia propriilor tradiţii, bogăţia propriilor experienţe, să dărâme ziduri, să construiască punţi”. Asta afirmă papa în video-mesajul pentru a cincea Întâlnire naţională a catolicilor hispanici din Statele Unite, programată până la 23 septembrie la Grapevine, în Texas.

„Văd că a cincea Întâlnire – continuă Francisc – este un mod concret al Bisericii din Statele Unite pentru a răspunde la provocarea de «a ieşi» din orice tip de comoditate, de înrădăcinare şi de a se transforma în drojdie de comuniune cu toţi cei care caută un viitor de speranţă, în special cu tinerii şi cu familiile care trăiesc în periferiile societăţii”.

„Ştiu că procesul acestei a cincea Întâlniri – adaugă papa – a întărit mulţi imigraţi care trăiesc în situaţii de frică şi de incertitudine. A cincea Întâlnire le-a oferit un mai mare simţ de comunitate, prietenie, sprijin. A fost şi un instrument de har care a dus la convertirea inimii multor persoane şi, mai ales, la convertirea pastorală de situaţii şi la convertirea pastorală a Bisericilor particulare, a parohiilor, a colegiilor, a oricărui tip de întâlnire eclezială. Convertirea pastorală prin întâlnire, desigur, în adorarea lui Isus Cristos”. „Sunt conştient de contribuţia pe care comunitatea hispanică o oferă vieţii naţiunii şi mă rog pentru ca a cincea Întâlnire să continue să contribuie la reînnoirea societăţii şi la apostolatul Bisericii în Statele Unite ale Americii”.

Întâlnirea de la Grapevine este centrată pe tema „Discipoli misionari: martori ai lui Dumnezeu”.

Obiectivul principal al acestei întâlniri – explică situl Sfântului Scaun Vatican News – este acela de a discerne cum Biserica din Statele Unite răspunde la prezenţa hispanicilor şi a latinoamericanilor. O altă prioritate este aceea de a întări modul în care ei „se implică şi participă la viaţa Bisericii ca discipoli misionari”. În faza pregătitoare, înainte de deschiderea Întâlnirii, peste 5.000 de parohii au participat la procesul de consultare, cu sute de mii de enoriaşi care provin din toată America Latină şi aparţinând la culturi naţionale diferite.

(După Vatican Insider, 21 septembrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.