Categorii

Benedict al XVI-lea va fi prezent la deschiderea Porţii Sfinte

Francisc-BenedictPapa emerit Benedict al XVI-lea a acceptat invitaţia Papei Francisc pentru ceremonia de deschidere a Porţii Sfinte. Deci va fi prezent în atriul bazilicii „Sfântul Petru”cu ocazia ritului de deschidere în dimineaţa zilei de 8 decembrie, solemnitatea Neprihănitei Zămisliri şi începutul Anului Sfânt al Milostivirii.

În aceste ultime săptămâni, Papa Francisc l-a citat de mai multe ori pe Benedict al XVI-lea cu privire la tema raportului dintre milostivire şi adevăr. Îndeosebi, la începutul Sinodului despre familie a amintit cu Papa emerit că „Biserica este chemată să trăiască misiunea sa în adevărul care nu se schimbă după modele trecătoare sau opiniile dominante. Adevărul care-l ocroteşte pe om şi omenirea de tentaţiile autoreferenţialităţii şi de transformarea iubirii rodnice în egoism steril, unirea fidelă în legături temporare”. Apoi l-a citat direct pe Benedict al XVI-lea acolo unde afirmă în Caritas in veritate: „Fără adevăr, caritatea alunecă în sentimentalism. Iubirea devine o găoace goală, care trebuie umplută arbitrar. Este riscul fatal al iubirii într-o cultură fără adevăr”.

Şi apoi, la încheierea Sinodului, l-a propus din nou pe Benedict al XVI-lea atunci când a afirmat: „Milostivirea este în realitate nucleul central al mesajului evanghelic, este însuşi numele lui Dumnezeu […] Tot ceea ce Biserica spune şi face manifestă milostivirea pe care Dumnezeu o nutreşte faţă de om. Atunci când Biserica trebuie să amintească un adevăr necunoscut, sau un bine trădat, face asta mereu determinată de iubirea milostivă, pentru ca oamenii să aibă viaţă şi s-o aibă din belşug (cf. In 10,10).

Anunţând Jubileul extraordinar al Milostivirii la 13 martie, Papa Francisc a spus: „Iubiţi fraţi şi surori, m-am gândit adesea la modul în care Biserica să poată face evidentă misiunea sa de a fi martoră a Milostivirii. Este un drum care începe cu o convertire spirituală. Pentru aceasta am decis să convoc un Jubileu extraordinar care să aibă în centrul său milostivirea lui Dumnezeu”.

(După Radio Vaticana, 5 decembrie 2015)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.