Categorii

Belgradul insistă asupra amânării Conciliului: Nouă declaraţie a Patriarhiei ortodoxe

Belgrad-sinod-ortodoxDupă Biserica ortodoxă bulgară şi Patriarhia de Antiohia, şi Biserica ortodoxă sârbă practic a anunţat că nu va participa la „Sfântul şi marele conciliu” programat în insula grecească Creta de la 19 la 26 iunie. „Insatisfacţia şi afirmaţiile critice ale unor Biserici locale cu privire la diferitele documente pregătite în timpul perioadei preconciliare, problemele de relaţie şi comuniune între Biserici, lipsa voinţei de a include în ordinea de zi măcar una dintre propunerile noastre” au determinat sinodul Patriarhiei din Serbia să scrie o scrisoare arhiepiscopului de Constantinopo, Bartolomeu, şi celorlalţi primaţi ortodocşi exprimând propriile „dificultăţi” de a participa la conciliu şi propunând „amânarea sa la o altă dată”. Patriarhul din Serbia, Irineu, invită la considerarea reuniunii din Creta ca o nouă „consultare preconciliară inter-ortodoxă” cu scopul de a îmbunătăţi textele, a elimina dezacordurile şi a găsi unanimitate şi consens al Bisericilor.

După renunţarea a trei Biserici, „rămâne dificil a continua să se vorbească despre conciliu panortodox”, a declarat la canalul Russia-24 preşedintele Departamentului pentru raporturile din Biserică, societate şi mass-media al Patriarhiei de Moscova, Vladimir Legoyda. „Ar fi mai bine să se vorbească despre conferinţă inter-ortodoxă”, a spus el, reafirmând că în conformitate cu regulamentul conciliului toate deciziile trebuie să fie adoptate consensual: „Dacă numai o Biserică se opune unui document sau altul, el nu poate să fie aprobat. Şi nu se poate vorbi despre consens panortodox într-o situaţie în care trei Biserici refuză să participe”.

De părere diferită este arhiepiscopul de Cipru, Crizostom al II-lea, care într-un mesaj, datat la 9 iunie, aminteşte că „desfăşurarea conciliului a fost decisă în unanimitate în cursul a două sinaxe ale primaţilor Bisericilor ortodoxe, fără a fi exprimat vreodată obiecţii. Această realitate garantează unitatea şi unanimitatea dintre noi. Pentru aceasta credem că orice altă declaraţie sau propunere, în ultimul minut, ameninţă această unitate. Cei care se fac complici ai acestui lucru, în mod voluntar sau nu, vor fi responsabili”. Crizostom invită toate Bisericile locale ortodoxe să participe la lucrările din Creta pentru că, „dacă ne lăsăm conduşi de spiritul de adevăr, fidel faţă de tradiţia noastră, orice potenţială problemă existentă cu privire la documentele preconciliare acceptate preventiv poate să fie rezolvată rapid în aşa fel încât Sfântul şi marele concilie să poată avea timpul necesar pentru a trata şi preocupările bilaterale ale Bisericilor surori”.

Miercuri, într-o declaraţie, şi Biserica ortodoxă din Albania, deşi recunoaşte existenţa a numeroase probleme, a îndemnat toate delegaţiile să participe la conciliu. O eventuală amânare „i-ar răni pe ortodocşii din toată lumea şi ar dăuna autorităţii morale a ortodoxiei pe plan internaţional”.

(După L’Osservatore Romano, 11 iunie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.