Categorii

Beatificarea martirilor din La Rioja: „Este Evanghelia care se face viaţă şi carne”

Va fi o zi istorică, sâmbătă 27 aprilie la ora 10.00 (ora locală), pentru toată Biserica argentiniană, şi îndeosebi pentru dieceza de La Rioja, oraş nord-occidental la poalele Anzilor, municipiu reşedinţă al provinciei omonime. Episcopul Enrique Angelelli, botezat de mulţi ca „Romero argentinian”, ucis „in odium fidei” la 4 august 1976 în timpul perioadei teribile a dictaturii militare, va fi beatificat. Ritul, care va fi celebrat în parcul citadin din La Rioja, nu se va referi numai la episcopul Angelelli, ci şi preoţii Carlos Murias şi Gabriel Longueville şi laicul Wenceslau Pedernera, ucişi de „oameni cu glugă” aflaţi în slujba dictaturii cu puţine zile înainte de episcopul lor. Un preot diecezan francez, un călugăr, un laic şi un episcop. Vocaţii diferite, dar toţi fericiţi, pentru că toţi sunt martiri, victime ale aceloraşi călăi.

Profilul celor patru martiri. Părintele Carlos Muria, călugăr din ordinul fraţilor minori conventuali, şi părintele Gabriel Louguenville, preot diecezan francez, lucrau în parohia „San Salvador” la Chamical, erau aproape de bătăliile lui campesinos, lucrau pentru demnitatea lor şi pentru dreptatea socială. La 18 iulie 1976 au fost „săltaţi” în timp ce luau cina într-un convent de surori, torturaţi şi ucişi.

Aceeaşi soartă i-a revenit lui Wenceslau Pedernera, soţ şi tată a trei copii, lider al Mişcării rurale a Acţiunii catolice argentiniene, activ în parohia din Candelaria a Sañogasta. A fost omorât la ieşirea din casă, în faţa soţiei şi a copiilor, în noaptea de 25 iulie.

La 4 august, câteva zile după aceea, monseniorul Enrique Angelelli se întorcea la La Rioja de la Chamiscal. Avea cu el un dosar despre moartea celor doi preoţi ucişi la 18 iulie. Maşina Fiat 125 era condusă de părintele Arturo Aldo Pinto, de-a lungul unei străzi expuse şi pline de turnante, când un Peugeot 404 s-a apropiat şi a împins în mod deliberat Fiat-ul în prăpastie. Trebuia să apară un accident, însă părintele Pinto s-a salvat şi a fost în măsură să relateze ce s-a întâmplat. A trebuit să se aştepte anul 2014 pentru o sentinţă clară, în care se afirmă „cu certitudine” că monseniorul Angelelli a fost ucis.

Episcopul: „O mare bucurie”. „Trăim o mare bucurie – spune episcopul de La Rioja, monseniorul Dante Braida –. Multe persoane lucrează pentru beatificarea şi pentru multele evenimente colaterale. Participă la această sărbătoare foarte multe persoane din toată Argentina, dar şi din restul continentului şi din alte părţi ale lumii. Monseniorul Angelelli era o persoană foarte cunoscută, atâţia călugări şi laici l-au urmat pentru a împărtăşi lucrarea sa pastorală aici la La Rioja”. Vegheri şi diferite momente de aprofundări se ţin în aceste zile la Chamiscal, la Sañogasta şi, desigur, în capitala regiunii. Aici, în „Piaţa 25 Mai” au fost amenajate patru corturi, unul pentru fiecare martir.

Mesajul Evangheliei se face trup. „În vederea acestui eveniment – spune la agenţia SIR părintele Pablo Delgado, coordonator al Comisiei pentru liturgia beatificării – toate parohiile au fost implicate, chiar şi cele mai mici”. Sâmbătă ritul va fi prezidat de cardinalul Angelo Becciu, prefect al Congregaţiei Cauzelor Sfinţilor. „În total – continuă părintele Delgado – vor fi 46 de episcopi din toată lumea”. Preotul continuă scoţând în evidenţă vreo caracteristică a mesajului care vine de la martiri: „Reprezintă patru stări de viaţă diferite, dar comunică acelaşi mesaj, Evanghelia care se face viaţă, se face trup. Văd că şi tinerii sunt atraşi de claritatea şi de forţa acestui exemplu”. Reflectează părintele Delgado: „Astăzi, desigur, în Argentina trăim timpuri diferite, este democraţia. Însă situaţia în acest moment este dificilă şi rămâne angajarea concretă de a acţiona pentru dreptate şi alături de cei mai săraci”.

Cunoaşterea şi stima lui Bergoglio. O mărturie directă despre stilul pastoral al monseniorului Angelelli, dar şi despre marea stimă pe care a avut-o mereu faţă de el actualul papă Francisc, vine la agenţia SIR de la un preot care l-a cunoscut direct pe episcopul de La Rioja, părintele Roberto Queirolo, de trei ori administrator diecezan în momentele de succesiune a episcopului. „Am fost încardinat la La Rioja când monseniorul Angelelli era episcop – aminteşte el –. Şi am avut marea emoţie de a fi numit de episcop, în ultima zi a vieţii sale, paroh de Chamical, în locul preoţilor ucişi. Avea claritate intelectuală, era în acelaşi timp contemplativ şi practic, studios şi muncitor pe ogoare, braţele erau cufundate în pământ şi capul era îndreptat spre cer”. Opera sa pastorală s-a concentrat în implantarea Conciliului al II-lea din Vatican: „A însufleţit GIOC, Tineretul Muncitor Creştin, şi Pastoraţia pământului. A fost mai întâi auxiliar de Cordoba şi apoi a fost numit episcop la La Rioja.

Aici au venit şapte congregaţii călugăreşti, chemate pentru a pune Conciliul în practică. A ştiut să se identifice cu istoria, ducând Evanghelia în condiţia timpului. A fost curajos, moartea sa i-a fost anunţată clar şi ştia cu certitudine că sfârşitul său a fost decretat”.

Monseniorul Angelelli era în contact frecvent cu provincialul de atunci al iezuiţilor, Jorge Mario Bergoglio. Aşa cum a documentat jurnalistul Nello Scavo în cartea sa „Lista lui Bergoglio”, episcopul i-a încredinţat conducătorului iezuiţilor argentinieni trei seminarişti tineri care-şi riscau viaţa, pentru ca să îi salveze. Părintele Queirolo adaugă: „Ca arhiepiscop de Buenos Aires, cardinalul Bergoglio a venit la La Rioja, a trecut prin Chamiscal, apoi s-a întors la a 30-a aniversare a morţii monseniorului Angelelli, cu acea ocazie am vorbit cu el. Un pic de timp după aceea, ca administrator diecezan, am participat la adunarea Conferinţei Episcopale Argentiniene. Fiecare intervenţie trebuia să dureze trei minute, când a venit rândul meu am vorbit despre Angelelli, dar m-am lungit şi am fost întrerupt. Atunci, cardinalul Bergoglio a intervenit şi a cerut să-mi fie acordat timpul care îmi era de trebuinţă!”.

De Bruno Desidera

(După agenţia SIR, 26 aprilie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.