Categorii

Audienţă acordată reprezentanţilor Conferinţei Rabinilor Europeni, ai Consiliului Rabinic din America şi ai Comisiei Marelui Rabinat din Israel (31 august 2017)

Iubiţi fraţi şi surori,

Vă adresez cu bucurie un salut cordial vouă tuturor, în special reprezentanţilor Conferinţei Rabinilor Europeni, ai Consiliului Rabinic din America şi ai Comisiei Marelui Rabinat din Israel în dialog cu Comisia pentru Raporturile Religioase cu Ebraismul a Sfântului Scaun. Mulţumesc rabinului Pinchas Goldschmidt pentru cuvintele sale respectuoase.

În drumul nostru comun, graţie bunăvoinţei Celui Preaînalt, trecem printr-un rodnic moment de dialog. În acest sens este documentul Între Ierusalim şi Roma, pe care l-aţi elaborat şi pe care astăzi îl primesc din mâinile voastre. Este un text care dă recunoaşteri deosebite declaraţiei conciliare Nostra aetate, care în capitolul al patrulea constituie pentru noi „magna charta” a dialogului cu lumea ebraică: de fapt, progresiva sa punere în practică a permis raporturilor noastre să devină tot mai prieteneşti şi fraterne. Nostra aetate a scos în evidenţă că începuturile credinţei creştine se află deja, conform misterului divin al mântuirii, în patriarhi, în Moise şi în profeţi şi că, fiind mare patrimoniul spiritual pe care-l avem în comun, trebuie promovată între noi cunoaşterea şi stima reciprocă, mai ales prin studii biblice şi colocvii fraterne (cf. nr. 4). Astfel, în cursul ultimelor decenii ne-am putut apropia, dialogând în mod eficace şi rodnic; am aprofundat cunoaşterea noastră reciprocă şi am intensificat legăturile noastre de prietenie.

Oricum, declaraţia Între Ierusalim şi Roma nu ascunde diferenţele teologice ale tradiţiilor noastre de credinţă. Totuşi exprimă voinţa fermă de a colabora mai strâns astăzi şi în viitor. Documentul vostru se adresează catolicilor numindu-i „parteneri, aliaţi apropiaţi, prieteni şi fraţi în căutarea comună a unei lumi mai bune care să se poată bucura de pace, dreptate socială şi siguranţă”. Un alt text recunoaşte că „în pofida diferenţelor teologice profunde, catolicii şi evreii împărtăşesc credinţe comune” şi „afirmaţia că religiile trebuie să utilizeze comportamentul moral şi educaţia religioasă – nu războiul, constrângerea sau presiunea socială – pentru a exercita propria capacitate de a influenţa şi de a inspira”. Este atât de important acest lucru: fie ca Cel Veşnic să binecuvânteze şi să lumineze colaborarea noastră pentru ca împreună să putem primi şi realiza tot mai bine planurile sale, „planuri de pace şi nu de nenorocire”, pentru „un viitor plin de speranţă” (Ier 29,11).

Cu ocazia plăcutei voastre vizite, aş vrea deja să vă exprim vouă şi comunităţilor voastre cele mai bune urări ale mele pentru noul an ebraic, care va începe peste câteva săptămâni: Shanah towah! (un an bun!). Vă mulţumesc iarăşi pentru că aţi venit şi vă cer să vă amintiţi de mine în rugăciunile voastre. În sfârşit, aş vrea să invoc cu voi şi asupra noastră a tuturor binecuvântarea Celui Preaînalt asupra drumului comun de prietenie şi de încredere care ne aşteaptă. În milostivirea sa, Atotputernicul să ne dea nouă şi întregii lumi pacea sa. Shalom alechem!

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.