Categorii

Audienţă acordată rabinului Abraham Skorka pentru prezentarea unei ediţii speciale a Torah, cu grupul editorial (23 februarie 2017)

Dragi prieteni,

Cu bucurie adresez salutul meu cordial vouă tuturor, care aţi venit pentru prezentarea unei noi şi preţioase ediţii a Torah. Îi mulţumesc rabinului Abraham Skorka, frate şi prieten, pentru cuvintele sale şi vă sunt foarte recunoscător vouă tuturor pentru că aţi avut acest gând, care astăzi ne face să ne întâlnim în jurul Torah, adică în jurul darului Domnului, al revelaţiei sale, al cuvântului său.

Torah, pe care sfântul Ioan Paul al II-lea a definit-o „învăţătura vie a Dumnezeului viu” (Discurs adresat participanţilor la a XXV-a aniversare a declaraţiei „Nostra aetate”, 6 decembrie 1990, 3), manifestă iubirea paternă şi viscerală a lui Dumnezeu, o iubire formată din cuvinte şi din gesturi concrete, o iubire care devine alianţă. Şi tocmai acest cuvânt alianţă este bogat în rezonanţe care ne unesc. Dumnezeu este cel mai mare şi mai fidel Aliat. El l-a chemat pe Abraham pentru a forma din el un popor care să devină binecuvântare pentru toate popoarele pământului şi visează o lume în care bărbaţii şi femeile să fie aliaţi cu El, deci să trăiască în armonie între ei şi cu creaţia. În mijlocul atâtor persoane umane care din păcate împing la divizare şi la competiţie, aceste cuvinte divine de alianţă ne deschid nouă tuturor căi de bine care trebuie parcurse împreună. Şi această publicaţie este rod al unei „alianţe” între persoane de diferite naţionalităţi, vârste şi confesiuni religioase care au ştiut să lucreze împreună.

Dialogul fratern şi instituţional dintre evrei şi creştini este de acum consolidat şi eficace, printr-o confruntare continuă şi colaboratoare. Acest dar al vostru de astăzi se inserează pe deplin în acest dialog, care nu se exprimă numai prin cuvinte, ci şi în gesturi. Partea introductivă amplă adăugată la text şi nota editorului subliniază această atitudine de dialog, exprimând o viziune culturală deschisă, în respect reciproc şi în pace, în sintonie cu mesajul spiritual al Torah. Personalităţile religioase importante care au lucrat la această nouă ediţie au acordat o grijă specială şi dimensiunii literare a textului, aşa cum preţioasele tablouri în culori au adăugat o valoare ulterioară publicaţiei.

Dar fiecare ediţie a Sfintei Scripturi conţine o valoare spirituală care o depăşeşte cu mult pe cea materială. Îi cer lui Dumnezeu să binecuvânteze toate persoanele care au colaborat la această operă, şi în mod deosebit pe voi toţi, faţă de care reînnoiesc mulţumirea mea personală. Mulţumesc.

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.