Categorii

Audienţă acordată organizatorilor şi colaboratorilor Jubileului Milostivirii (28 noiembrie 2016)

papa-anul-milostiviriiIubiţi fraţi şi surori, bună ziua!

Mă bucur să vă primesc după încheierea Jubileului extraordinar pentru a vă exprima mulţumirea mea personală pentru marea muncă desfăşurată în timpul acestui An Sfânt.

Îl salut şi-i mulţumesc în mod deosebit neobositului Mons. Rino Fisichella. Lui şi colaboratorilor săi de la Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări le-am încredinţat în mod special gestionarea Jubileului, care a fost un An dens, plin de iniţiative în toată Biserica, unde s-a putut vedea şi atinge cu mâna roadele milostivirii lui Dumnezeu. La început a fost o simplă intuiţie a mea; Domnul ca întotdeauna ne surprinde şi merge dincolo de aşteptările noastre şi astfel acea dorinţă a devenit o realitate care s-a putut celebra cu atâta credinţă şi bucurie în comunităţile creştine răspândite în lume. Poarta milostivirii deschisă în toate catedralele şi în sanctuare a permis ca toţi credincioşii să nu găsească niciun obstacol pentru a experimenta iubirea lui Dumnezeu. S-a întâmplat ceva cu adevărat extraordinar care acum cere să se insereze în viaţa de fiecare zi pentru a face să devină milostivirea o angajare şi un stil de viaţă permanent pentru credincioşi.

Voi toţi, în diferite moduri, aţi făcut posibil ca acest eveniment de har să se celebreze în manieră ordonată şi sigură, cu mare aflux de pelerini şi în aşa fel încât să se evidenţieze profunda valoare spirituală pe care o reprezintă Jubileul. Gândul recunoscător se îndreaptă, înainte de toate, spre domnul ministru de interne care ca responsabil al siguranţei a garantat pelerinilor, nu numai la Roma ci pe tot teritoriul naţional, să se trăiască acest Jubileu cu siguranţa şi liniştea cuvenită. Împreună cu el îi mulţumesc şefului poliţiei şi chestorului de Roma care împreună cu Jandarmeria Vaticană au demonstrat cât de mult poate colaborarea reciprocă să ofere realmente servicii de siguranţă spre garanţia tuturor. Mulţumesc membrilor Comisiei bilaterale dintre Sfântul Scaun şi guvernul italian în persoana subsecretarului la preşedinţia consiliului. Nu pot să uit Corpul Gărzii Elveţiene şi toate instituţiile vaticane, îndeosebi Guvernatoratul şi Bazilica „Sfântul Petru” pentru marele simţ de dăruire. În afară de asta, un gând recunoscător pentru efortul făcut de responsabilii regiunii Lazio, cu preşedintele, mai ales pentru programarea meticuloasă a structurilor sanitare. Spre Secretariatul tehnic, prezidat de prefectul de Roma, care aduna diferitele instanţe administrative, între care primăria Romei, se îndreaptă aplauzele pentru că au permis o desfăşurare eficace a tuturor evenimentelor jubiliare.

În sfârşit, un gând de mulţumire vie se îndreaptă spre numeroşii voluntari veniţi din diferite părţi ale lumii şi spre cei care au colaborat cu munca lor zilnică, adesea tăcută şi discretă, ca să facă acest Jubileu extraordinar un adevărat eveniment de har.

„Dacă tu vrei să obţii milostivire, tu însuţi trebuie să fii milostiv” (Augustin, Discurs 259,3). Aceste cuvinte ale sfântului Augustin să poată fi de întărire pentru noi toţi. Cu angajarea voastră nu numai că aţi oferit un aport competent, ci aţi făcut o adevărată slujire de milostivire milioanelor de pelerini care au ajuns la Roma. Fie ca această trudă a voastră să fie răsplătită de experienţa de milostivire pe care Domnul nu v-o va refuza. Mulţumesc.

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

 

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.