Categorii

Audienţă acordată membrilor Fundaţiei „Ioan Paul al II-lea” (21 octombrie 2016)

papa-gpiiIubiţi fraţi şi surori,

Sunt foarte bucuros să vă primesc. Ocazia este oferită de a treizeci şi cincea aniversare a activităţii voastre, care vă permite să trasaţi un bilanţ muncii desfăşurate şi, în acelaşi timp, să priviţi la viitor cu noi ţinte şi noi obiective. Vă salut cordial, începând de la preşedinte, cardinalul Stanisław Riłko, căruia îi mulţumesc pentru cuvintele cu care a introdus această întâlnire. Îl salut şi pe cardinalul Stanisław Dziwisz, care cred că l-a cunoscut destul de bine pe sfântul Ioan Paul al II-lea.

Finalitatea Fundaţiei voastre este să susţină iniţiative cu caracter educativ, cultural, religios şi caritativ inspirate de figura sfântului Ioan Paul al II-lea, a cărui comemorare liturgică o vom celebra mâine. Acţiunea voastră cuprinde de acum mai multe naţiuni, mai ales în Europa orientală, şi numeroşi studenţi au beneficiat de sprijinul vostru pentru a duce la capăt studiile lor. Vă încurajez în continuare în angajarea de promovare şi sprijinire în favoarea tinerelor generaţii, pentru ca să poată înfrunta provocările vieţii însufleţite mereu de sensibilitatea evanghelică şi spirit de credinţă. A forma tineretul este o investiţie pentru viitor: tinerilor să nu le fie furată niciodată speranţa zilei de mâine!

Anul jubiliar pe care-l încheiem ne-a determinat să reflectăm şi să medităm asupra măreţiei Milostivirii Divine într-un timp în care omul, din cauza progreselor în diferite domenii ale tehnicii şi ştiinţei, tinde să se simtă autosuficient, ca şi cum s-ar fi emancipat de orice autoritate superioară, crezând că totul depinde de el însuşi. În schimb, creştini fiind, suntem conştienţi că totul este dar al lui Dumnezeu şi adevărata bogăţie nu este banul, care chiar poate să-i facă sclavi, ci iubirea lui Dumnezeu, care ne face liberi.

Este încă vie în mine amintirea călătoriei în Polonia, unde am experimentat bucuria credinţei la Ziua Mondială a Tineretului. Pământul polonez a avut doi mari fii în sfânta Faustina Kowlaska şi sfântul Ioan Paul al II-lea, ambii apostoli ai Milostivirii Divine. Sfântul Papă se exprima astfel în enciclica Dives in misericordia: „Isus, mai ales prin stilul său de viață și prin acțiunile sale, a revelat cum în lumea în care trăim este prezentă iubirea, iubirea lucrătoare, iubirea care se adresează omului și îmbrățișează tot ce îi alcătuiește umanitatea. Această iubire se observă mai ales în contact cu suferința, cu nedreptatea, cu sărăcia, în contact cu întreaga „condiție umană” istorică, ce manifestă în diferite feluri limitele și fragilitatea omului, fizică și morală” (nr. 3). Sfânta Faustina, în Jurnalul său, nota un îndemn adresat ei de către Domnul Isus: „Fiica mea, observă inima mea milostivă şi reprodu în inima ta şi în acţiunile tale mila mea, în aşa fel încât tu însăţi, care proclami în lume milostivirea mea, să fii înflăcărată de ea” (nr. 1688).

Fie ca aceste cuvinte, şi mai ales exemplele de viaţă ale acestor doi martori luminoşi, să poată inspira mereu angajarea voastră generoasă. Fecioara Maria, Mater Misericordiae, să vă păzească şi să vă însoţească. Vă binecuvântez din inimă pe voi toţi şi familiile şi comunităţile voastre; şi vă cer, cu rugăminte, să vă rugaţi pentru mine. Mulţumesc.

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.