Categorii

Audienţă acordată donatorilor pomului de Crăciun şi ai ieslei din Piaţa „Sfântul Petru” (9 decembrie 2016)

papa-brad-iesleIubiţi fraţi şi surori, bună ziua!

Sunt bucuros să vă primesc şi să exprim recunoştinţa mea cu ocazia inaugurării pomului de Crăciun şi a ieslei, care vor fi admirate în piaţa „Sfântul Petru” de pelerinii din toată lumea în timpul Adventului şi al sărbătorilor de Crăciun. Mulţumesc episcopilor şi guvernului din Malta, care au donat şi au instalat ieslea; precum şi Asociaţiei Forestiere din Lagorai, care a pus la dispoziţie marele brad roşu şi ceilalţi brazi destinaţi altor locuri din Vatican. Şi vă salut pe voi toţi, reprezentanţi ai arhidiecezei şi ai provinciei Trento, cu autorităţile primăriilor din Bassxa Valsugana. Un gând special se îndreaptă spre voi copii, care aţi împodobit bradul, cu sprijinul „Fundaţiei Lene Thun” care animă laboratoarele de ceramico-terapie în diferite spitale. Globurile pe care le-aţi creat reprezintă valorile vieţii, iubirii şi păcii pe care Naşterea lui Cristos vine să ne repropună în fiecare an.

Ieslea situată în Piaţa „Sfântul Petru”, operă a artistului din Gozo, Manwel Grech, reproduce peisajul maltez şi este completat de tradiţionala cruce din Malta şi de „luzzu”, tipică ambarcaţiune malteză, care aminteşte şi de realitatea tristă şi tragică a migranţilor pe bărcile îndreptate spre Italia. În experienţa dureroasă a acestor fraţi şi surori, o revedem pe cea a pruncului Isus, care în momentul naşterii n-a găsit cazare şi a venit pe lume în peştera din Betleem; şi apoi a fost dus în Egipt pentru a scăpa de ameninţarea lui Irod. Cei care vor vizita această iesle vor fi invitaţi să-i redescopere valoarea simbolică, ce este un mesaj de fraternitate, de împărtăşire, de primire şi de solidaritate. Şi ieslele pregătite în biserici, în case şi în atâtea locuri publice sunt o invitaţie de a face loc în viaţa noastră şi în societate lui Dumnezeu, ascuns în faţa atâtor persoane care sunt în condiţii de durere, de sărăcie şi de suferinţă.

Pomul de Crăciun pus lângă iesle provine din pădurile din Scurelle, la poalele lanţului muntos Lagorai, înconjurat de o natură încântătoare, cu flori, plante şi pâraie cristaline care curg pe lângă cărări. Frumuseţea acelor panorame este o invitaţie de a-l contempla pe Creator şi de a respecta natura, lucrare a mâinilor sale. Toţi suntem chemaţi să ne apropiem de creaţie cu uimire contemplativă.

Ieslea şi pomul formează deci un mesaj de speranţă şi de iubire, şi ajută la crearea climatului de Crăciun favorabil pentru a trăi cu credinţă misterul Naşterii Răscumpărătorului, venit pe pământ cu simplitate şi blândeţe. Să ne lăsăm atraşi, cu suflet de copii, în faţa ieslei, pentru că acolo se înţelege bunătatea lui Dumnezeu şi se contemplă milostivirea sa, care s-a făcut trup omenesc pentru a înduioşa privirile noastre.

Vă mulţumesc! Vă urez vouă celor prezenţi aici şi tuturor locuitorilor din ţările voastre să petreacă Naşterea Domnului cu seninătate şi intensitate. Vă cer, cu rugăminte, să vă rugaţi pentru mine şi invoc binecuvântarea Domnului asupra voastră, asupra familiilor voastre şi asupra populaţiilor din ţinuturile voastre.

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.