Categorii

Audienţă acordată delegaţiilor de donatori ai pomului de Crăciun şi ai ieslei din Piaţa „Sfântul Petru” (7 decembrie 2017)

Iubiţi fraţi şi surori,

Este o bucurie pentru mine să vă primesc în această circumstanţă şi să vă adresez mulţumirea mea pentru darul ieslei şi al pomului de Crăciun, aşezate în piaţa „Sfântul Petru”. Vă adresez vouă tuturor salutul meu, începând de la autorităţi şi de la reprezentanţii instituţiilor care au promovat această iniţiativă. Îl salut pe abatele de Montevergine, pentru darul ieslei; pe arhiepiscopul de Warmia şi pe episcopul de Elk din Polonia, de unde provine bradul, cu Direcţiunea Pădurilor Statale din Bialystok. În afară de asta îi salut pe copiii îngrijiţi în secţiile oncologice din câteva spitale italiene şi din zonele lovite de cutremur din centrul Italiei, coordonate de Fundaţia „Contesa Lene Thun”, care au realizat împodobirile.

În fiecare an ieslea şi pomul de Crăciun ne vorbesc cu limbajul lor simbolic. Ele fac mai vizibil ceea ce se percepe în experienţa naşterii Fiului lui Dumnezeu. Sunt semnele compasiunii Tatălui ceresc, ale participării şi apropierii sale de omenire, care experimentează că nu este abandonată în noaptea timpurilor, ci este vizitată şi însoţită în propriile dificultăţi. Bradul îndreptat în sus ne stimulează să ne îndreptăm „spre darurile cele mai înalte” (cf. 1Cor 12,31), să ne înălţăm mai presus de ceaţa care întunecă, pentru a experimenta cât de frumos şi bucuros este să fim cufundaţi în lumina lui Cristos. În simplitatea ieslei noi întâlnim şi contemplăm duioşia lui Dumnezeu, manifestată în aceea a Pruncului Isus.

Anul acesta, ieslea, realizată în tipica exprimare a artei napolitane, este inspirată din faptele de milostenie. Ele ne amintesc că Domnul ne-a spus: „Tot ce vreţi ca oamenii să facă pentru voi, faceţi şi voi pentru ei” (Mt 7,12). Ieslea este locul sugestiv în care-l contemplăm pe Isus care, asumând asupra sa lipsurile omului, ne invită să facem la fel, prin acţiuni de milostivire. Bradul, care provine anul acesta din Polonia, este semn al credinţei acelui popor care, şi cu acest gest, a voit să exprime propria fidelitate faţă de scaunul lui Petru.

Dragi copii, mulţumirea mea este adresată mai ales vouă. În lucrările voastre aţi transferat visele voastre şi dorinţele voastre de înălţat la cer şi de făcut cunoscute lui Isus, care se face prunc ca voi pentru a vă spune că vă iubeşte. Mulţumesc pentru mărturia voastră, pentru că aţi făcut mai frumoase aceste semne de Crăciun, pe care pelerinii şi vizitatorii care provin din toată lumea le vor putea admira. Mulţumesc! Mulţumesc! În această seară, când se vor aprinde luminile de la iesle şi de la pomul de Crăciun, şi dorinţele pe care le-aţi transferat în lucrările voastre de decorare a bradului vor fi luminoase şi văzute de toţi. Mulţumesc!

Naşterea Domnului să fie ocazia pentru a fi mai atenţi la necesităţile săracilor şi ale celor care, ca Isus, nu găsesc pe cineva care să-i primească. Vouă celor prezenţi aici, celor dragi ai voştri şi celor pe care-i reprezentaţi, exprim o urare din inimă de Crăciun Fericit. Vă asigur rugăciunea mea pentru ca Domnul să primească şi să asculte aşteptările voastre. Şi voi rugaţi-vă pentru mine şi pentru slujirea mea adusă Bisericii.

Şi acum vă voi da binecuvântarea vouă tuturor, dar mai întâi toţi s-o rugăm pe Sfânta Fecioară Maria, împreună:

[Bucură-te Marie…]

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.